Talvella uusien leipäohjeiden testaaminen on jotenkin niin mukavaa.
Mikäs sen parempaa kuin ulkoilun jälkeen lämmintä leipää?
Tosin mellä on lapset jo toista viikkoa nalkissa tuvassa, ilmeisesti influessaa.
Joten ulkoilusta vain haaveillaan...
Tällä kerralla ohje napattu Leivotaan-lehden facesivulta.
Tuli hyvää, mukavan pehmoista leipää.
Tein leivän illalla ja samana iltana leikattuna se oli melkoisen pehmeää ja murenevaa.
Seuraavana aamuna koostumus oli jo tiiviimpää, muttei kovaa.
Ohjeessa kehotetaan käyttämään 2l leipävuokaa.
Omani on n. 1,7l, mutta hyvin riitti.
Taitaa olla ensimmäinen kerta kun tätä vuokaa käytetään.
Vaikka se on ollu meillä jo vuodesta -99, jolloin saatiin kihlalahjaksi vuokasetti.
Taas tuli todistettua oikeaksi mummun väite: "Aika tavaran kaupihtee." :)
2dl kaurahiutaleita
1,5tl suolaa
2dl kiehuvaa vettä
25g hiivaa
2dl haaleaa maitoa
½dl kokonaisia pellavansiemeniä
½dl ruisrouhetta (vehnärouhetta)
2 rkl rypsiöljyä
n. 5dl vehnäjauhoja
Sekoita keskenään kaurahiutaleet ja suola.
Lisää kiehuvan kuuma vesi, sekoita ja anna jäähtyä.
Murenna hiiva seokseen.
Kaada haalea maito sekaan ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
Sekoita keskenään pellavansiemenet, rouhe, jauhot ja öljy.
Lisää seos vähän kerrallaan kaurahiutale-hiivamössöön.
Sekoita tahmeaksi taikinaksi.
Ripottele hieman jauhoja päälle,
anna kohota liinan alla 40 minuuttia.
Vaivaa taikinaa jauhetetuin käsin.
Muotoile se limpuksi ja laita n. 2l leipävuokaan.
Anna kohota 30 minuuttia.
Voitele vedellä, ripottele kaurahiutaleita päälle. (Tän mä unohin...)
Paista 200 asteessa uunin alatasolla 40-50 minuuttia.
(Mulla riitti 40min.)
Hieman liiankin pehmeä rakenne tiivistyi kun leipä jäähtyi.
♥tuoretta leipää..aah,namia!
VastaaPoista