perjantai 24. huhtikuuta 2020

Uunidonitsit kinuskikuorrutteella



Vappu ei koskaan oo ollu mulle mitenkään suuri juhla, mutta onhan se hyvä syy syödä munkkeja yms herkkuja. ;)
Mun lapsuuden kotipaikkakunnalla ei ollut mitään vapputoria. Vappuna oli ilmapalloja, serpentiinejä ja munkkeja. Niin ja se tuulessa pyörivä väkkärä, mikä se onkaan nimeltään. Hyvin tultiin eläneeksi niinkin. :)
Omien lasten ollessa pieniä en lainkaan nauttinut vapputorilla käymisestä, mutta tottahan sinne mentiin kun lapset olivat sen ikäisiä että halusivat sinne mutta yksin ei voinut päästää.
Mua närästi se tungos, ylihintaiset lelut mitä myytiin ja sotku. Heliumilmapallotkin maksoivat hurjan paljon enemmän kuin muualla.
(Siksi ne sitten ostettiinkin sieltä muualta... ja voi sitä parkua kun jonkun pallo karkasi.)
No, nyt ei ole vapputoria missään, tykkäsi siitä tai ei.

Tänä vuonna vietän vappuaaton iltavuorossa, joten munkit ja donitsit pitää tehdä etukäteen. 
Vapun päivänä ajateltiin syödä perheen kanssa herkullinen brunssi, kun työmaakin kutsuu vasta yövuoroon. Siinä sitä on ihan riittävästi vapun viettoa.

Näitä uunidonitseja Suklaapossun ohjeella testattiin keskiviikkona.
Kuorrutteeksi valikoitui Annin uunissa-blogin 
Salted caramel. Herkkua!

Ajatuksena olisi seuraavalla kerralla ripsauttaa donitsitaikinaan kardemumman lisäksi vähän kaneliakin. Mietin että teen satsin donitseja ilman kuorrutusta ja pakastan ne.
Vappuna nuoriso voi sulattaa ja kuorruttaa ne. Tai joku toinen kerta, kun on tarvitaan nopeasti hyväskää. :)
Vierasvaraa ei näinä aikoina tarvi edes ajatella, mutta kyllähän nuo oman väen voiminkin tulee syötyä.
Kuorrutteksi voi vaikka sulattaa suklaata, jos ei jaksa keitellä kinuskia.

Nämä uunidonitsithan ovat todella helppoja ja nopeita tehdä! Ei vatkausta tai nostatusaikoja, loistavaa!
Kinuskin keitto ottaa aina aikansa, mutta on se vaan niin hyvää.


½dl öljyä
1,25dl piimää
1 muna
1 dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
½tl suolaa
1tl leivinjauhetta
½tl soodaa
1tl vaniljasokeria
1tl kardemummaa
(1tl kanelia)

Sulatettua voita n. 40g. 


Voitele donitsipellin kolot kevyesti öljyllä.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita piimä, öljy, muna ja sokeri sekaisin kulhossa. Älä vatkaa.
Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa.
Sekoita kaikki keskenään.

Laita vaikkapa kahdella pikkulusikalla taikinaa donitsipellin koloihin. Pursottaminenkin käy, mutta meillä lusikkataktiikka.

Paista uunin keskiosassa 6-8min. 
Donitsit jäävät aika vaaleiksi, mun piti tökkiä coctailtikulla ennen kun uskoin että kypsä on.

Ota donitsit pois pelliltä heti, pikkulusikka oli kätevä apu tässä.
Voitele donitsit heti sulatetulla voilla.



Kinuskikuorrutus:

2dl fariinisokeria
2rkl vettä
2dl kermaa
nokare voita 
hyppysellinen sormisuolaa

Mittaa kattilaan fariinisokeri ja vesi. Keitä niin kauan että sokeri sulaa. Lisää kerma hiljalleen. Kiehuttele koko ajan sekoitellen 15-20 min niin että kinuski sakenee.

Testaa kinuskin valmiusaste pudottamalla juomalasiin kylmään veteen tilkka kinuskia. Jos pisara ei hajoa, se on valmista. 

Kuorruta donitsit kinuskilla (mä levitin sen lusikalla) ja koristele nomparelleilla.




10 kommenttia:

  1. Woi herkku, tässä jää aivan sanattomaksi.
    Nyt tuli niin herkkua, että pakko katsoa kuvia vielä monen monta kertaa.

    VastaaPoista
  2. Suussa sulavat, aion kokeilla, koska milloinkaan en ole tehnyt vielä donitseja, aina vain kaupasta tullut ostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten mitä tykkäsit?😊
      Hauskaa vappua!❤

      Poista
  3. Namskis, noitahan voisi tehdä vaikka vappuna:)

    VastaaPoista
  4. Voi vitsi mikä herkku! Taitaa mennä meillä kyllä vapuksi kokeiluun nämä! ❤️

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Oho, anteeksi, se on jäänyt pois!🙈
      Lisäsin ohjeeseen, eli 3dl vehnäjauhoja.
      Kiitos sulle! 😊

      Poista