keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Laiskan tytön luumupiiras (myös gluteeniton ja maidoton)



 Tämä luumujuttu meinasi unohtua kokonaan.
Meillä siis on mummolasta tuotu taimi, joka kaivettiin maahan siinä uskossa että siitä tulee kirsikkapuu.
Kun neljännen vuoden jälkeen ei tuloksena ollut edes yhtä ainutta kukkaa, olin valmis kaivamaan koko risun ylös. Onneksi miehellä on pitempi pinna, ja nyt viidentenä vuonna saatiin hyvä sato.
Ei tosin kirsikoita, mutta luumuja. :)
Niitä syötiin sellaisenaan, ja osalle piti keksiä muutakin käyttöä.

Joten luumupiirakkaa, ohjetta etsin netistä.
Turun Sanomien ruokaosiosta löytyi mun fiilikseen sopiva, helppo ohje.
Ei huvittanut mikään monen mutkan ja systeemin resepti: ;)
Linkistä pääset alkuperäiseen.
Tässä mun tavisversio, suluissa vaihtoehdot jos teet maidottomana ja gluteenittomana .

Pohja:
150g voita (sininen Keiju)
½dl sokeria
4dl jauhoja (Semper Fin Mix)
4rkl kylmää vettä

Palottele voi pieniksi kuutioiksi, anna pehmentyä kulhossa.
Lisää sokeri ja jauhot, vatkaa reippaasti. Kun seos on ryynimäistä, lisää vesi ja sekoita taikinaksi.
Painele reilu puolet taikinasta voidellun, halk. 28 cm  piirakkavuoan pohjalle.


Täyte: 
iso kourallinen luumuja
3rkl voita (Sinistä Keijua)
 2-4rkl perunajauhoja
0,75 dl fafiinisokeria

Poista luumuista kivet.
Leikkaa luumut 2-4 osaan. Sekoita luumuihin perunajauhot ja fariinisokeri.
Levitä seos pohjan päälle, ripsi päälle voin palat.
Tee lopusta taikinasta n. kämmenen kokoisia litistettyjä paloja joista kasaat kannen.
Lopputulos saa olla rouhea. :)

Paista 175 asteessa, 40-45 min.

Koristele halutessasi tomusokerilla.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.


Tästä tuli hyvää, mutta melko kirpsakkaa.
Seuraavalla kerralla voisin lisätä vähän täytteen sokerimäärää..
Tuo kastike tai jäätelö 
lisukkeena kuitenkin pehmentää ihanasti makua, sopii kyllä tämän(kin) piirakan kaveriksi.
Ohjeen kourallinen luumuja on kovin epämääräinen.. 
Niitä kun on niin monenkokoisia. Nämä meidän on melko pieniä, ja niitä tuli kyllä reilusti enemmän kuin kourallinen. 
Kylläpä sen sitten näkee, paljonko omaan vuokaan menee.
Jos luumut ovat kovin mehukkaita, lisää perunajauhoja. 



8 kommenttia:

  1. Herkullisen oloinen piiras, hjam! Mukavaa torstaita Siulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, oli hyvää. Eikä liian monimutkainen valmistaa, kun oikoo vähän joka kohdassa. ;)
      Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle ja perheellesi! <3

      Poista
  2. Voi nam kun näyttää hyvältä tuo piirakka! Saa maistaa pienen palan kesää kun tuota syö:) Mukavaa marraskuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesämuistoja onkin sulateltu pakastimesta omppulohkojen ja mehunkin muodossa. :)
      kivaa marraskuta ja joulun odottelua sinulle! <3

      Poista
  3. Moikka. Oot sinä ahkera leipuri ☺. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! itse asiassa leivoin enemmän silloin kun lapset olivat pienempiä.. hassua!

      Poista
  4. Herkullinen ohje, kiitos. Meilläkin nimittäin löytyy luumupuu :)
    Ihanaa iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos saat iloa ohjeesta!
      Omat luumut ovat kyllä niin hyviä!
      Mä haaveilen tyrnipuskista mutta en ole vielä tehnyt mitään asian hyväksi...pitäis kokeilla menestyisivätkö ne meillä.

      Poista