Kokeilin kerran aiemminkin pataleivän tekoa, ohjeita niihin on viime aikoina ollut joka toisessa lehdessä. Itse nappasin ohjeen Liian hyvää-blogista.
Aiempi leipäkin oli ihan jees, lapset varsinkin tykkäsivät, mutta itse moitin käyneen hajua.
Silloin nostatin leipää hieman yli 12h. Jotain tein kai väärin, koska meillä haisi siltä, että seuraavaksi tarjoillaan kiljua...yök.
Tällä kertaa laitoin enemmän hiivaa ja taikina nousi 4h.
Leipä oli todella hyvää!
Kuten kuvasta näkyy... kuvaaja ei ollut riittävän nopea.
Itse asiassa mies paistoi tämän, mä lähin hiihtämään kesken kaiken.
(Yritän voittaa peruskouluaikojen hiihtämistä koskevat traumani.. ;) )
7,5dl vehnäjauhoja
3dl sämpyläjauhoja
vajaa 3 tl suolaa
2tl kuivahiivaa
1tl valkosipulijauhetta
1/3dl pellavansiemeniä
½dl auringonkukansiemeniä
5,25dl lämmintä vettä (42-44 asteista)
Sekoita kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola.
Kaada lämmin vesi sekaan ja sekoita.
Laita tuorekelmu tiivisti kulhon päälle ja leivinliina päällimmäiseksi.
Jätä kulho huoneenlämpöön 4 tunniksi.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle.
Taittele taikinan reunoja keskelle niin, että taikinasta muodostuu pallo.
Laita taikinapallo jauhotettuun kulhoon tai leipäkoriin kohoamaan 45-60 minuutiksi, peitä se.
Kuumenna uuni 225 asteeseen, laita 5 litran teräskattila tai kannellinen uunipata uunin toiseksi alimmalle tasolle kuumenemaan.
Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, ripottele kuuman kattilan pohjalle hieman jauhoja tai leivinpaperiympyrä.
Kippaa taikinapallo kauniimpi puoli ylöspäin kattilaan ja viillä pintaa terävällä veitsellä.
Laita kansi päälle ja paista 45 minuuttia.
Ota kansi pois ja paista vielä 20-25 minuuttia.
Kumoa leipä pyyhkeelle, käännä nätimpi puoli ylöspäin.
♥tuota pitäisi kokeilla!
VastaaPoista