keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Mehevä peltipulla marjoilla




Tavallista peltipullaa olen joskus tehnyt, ja se maistui meillä koko porukalle.
Tänä aamuna ajattelin viimein testata Suklaapossun ihanaa ohjetta.
Tästä tuli kyllä todella maistuvaa, pehmoista ja hyvää!
Vaniljakreemi ja marjat tuovat ihanaa mehevyyttä pullaan, nam!

Taikinaa ei tarvitse vaivata, mutta ohjeen mukaan hurautin sitä sähkövatkaimella...

Olisi kannattanut kai laittaa taikinakoukut, enpä taas ajatellut yhtään mitään. Vispilöillä taikina kipaisi yhtäkkiä niiden yläosaan asti. No, mitään vahinkoa siitä ei tullut, mutta ärsyttäväähän se vatkaimen putsaus oli. Nopeasta pullasta tuli sen takia vähän hitaampaa. Tai onko tämä nyt sitten niin kauhean nopeaa muutenkaan, kun taikinan kohoamiseen kuitenkin menee aikaa.

Ymmärtääkseni tämän pitäisi onnistua myös ihan vaan sekoittamalla ainekset keskenään. Mutta ehkäpä tällä tyylillä saadaan vähän sitkoa aikaiseksi.

Uuniin menossa.
5dl maitoa
50g hiivaa tai 2pss kuivahiivaa
1 muna
1,5rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
1,5dl sokeria
n. 11,5-12,5 dl vehnäjauhoja
125g sulatettua voita

Päälle:
1dl vaniljakreemijauhetta (mä tarvin enemmän, ainakin 1,5dl)
3dl maitoa
3tl vaniljasokeria
marjoja

Pinnalle 1 kananmuna ja raesokeria.



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, jos käytät kuivahiivaa, n. 42 asteiseksi.
Murustele joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, muna, kardemumma ja puolet jauhoista..

Jos käytät kuivahiivaa, mittaa kulhoon puolet jauhoista, kuivahiiva, sokeri, suola ja kardemumma ja lisää sitten maito. Lisää muna.

Sekoita sähkövatkaimella (suosittelen käyttämään niitä taikinakoukkuja) tai yleiskoneen vatkainosalla 10-15 sekuntia.
Lisää loput jauhoista 11,5 dl saakka.
Vatkaa voimakkaasti kunnes taikina hieman kiinteytyy.
Mittaa joukkoon rasva ja sekoita se käsin.
Jos taikina tuntuu liian lötköltä, lisää jauhoja.
Toki taikinan kuuluu olla pehmeää.

Painele taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
Kohota liinan alla 45-60 min.

Taikinan kohotessa tee kreemitäyte.
Mittaa kulhoon maito, vaniljasokeri ja vaniljakreemijauhe.
Vatkaa (käsin tai sähkövatkaimella) pari minuuttia.
Laita jääkaappiin odottelemaan.

Kun pulla on noussut, painele siihen syviä koloja sormilla.
Laita koloon reilun kokoinen teelusikallinen kreemitäytettä.
Voit painaa hieman lusikalla, jotta täyte menee syvemmälle taikinaan.
Laita kreemin päälle mustikoita, mansikoita, vadelmia, puolukkaa...mitä marjoja nyt haluatkaan käyttää.

Voitele peltipulla munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista 225 asteessa n. 10-15 min.
Anna hieman jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi.



























4 kommenttia:

  1. Moikka. Jo tuoksujen takia pitäis minunkin taas ruveta leipomaan. Varmaan hyvää tuo peltipulla. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosi hyvää! Tykäsin kovasti vaniljakreemin ja marjojen tuomasta mehevyydestä.
      Isäni kävi kylässä ja sai pullaa mukaansa. Hänen mielestään se oli seuraavana päivänä vieläkin parempaa. Meillä oli pullat kadonneet johonkin, ne eivät nähneet seuraavaa päivää. ;)

      Poista
  2. Viikko sitten tein peltimakaronilaatikkoa. Voiskohan tässä olla seuraava peltikokeilu :D Herkulta kuulostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peltimakaronilaatikko??? Enpäs ole kuullutkaan aiemmin! Täytyypä tutkia asiaa, kiitos vinkistä! <3

      Poista