Luumupuu (tai kriikunapuu, mistä ne erottaa) kasvatti tänä vuonna ison sadon. Itse asiassa niin ison, että osa oksista laahaa maata luumujen painosta.
Ensin tuntui etteivät ne koskaan kypsy, sitten yhtäkkiä huomasi että osa alkaa varista maahan.
No, luumuja on nyt annettu läheisille ja tuotu työpaikan kahvipöytään.
Piirakkakin piti tehdä, ja olihan se herkullista!
Vielä tiheämpään olisin saanut tunkea noita luumuja, seuraavaan piirakkaan sitten...
Piirakan kanssa olisi sopinut loistavasti jäätelö, mutta kaapista löytyvä vaniljakastike oli myös hyvä vaihtoehto. :)
100g voita
1dl sokeria
1 muna
2tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
2dl vehnäjauhoja
1dl mantelijauhoa
1tl kanelia
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen
Laita halk. 24cm kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi.
Sekoita keskenään vehnä- ja mantelijauhot, kaneli, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään.
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna, vatkaa vielä hetki.
Lisää jauhoseos ja maito taikinaan, sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina vuokaan, käytä tarvittaess apuna vehnäjauhoja.
Poista luumuista kivet ja asettele ne taikinan päälle leikkauspinta ylöspäin. Paina luumuja hiukan taikinaan.
Ripottele pinnalle vielä vaniljasokeria.
Ripottele pinnalle vielä vaniljasokeria.
Paista uunin keskitasolla 30-35 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä vuoassaan.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Niin ja jos jollakulla on kivoja luumureseptejä, olen avoin uusille ideoille.
Luumut ei loppunu vielä. ;)
Moi. Tuo on varmasti herkkua! En tiedä ketään muuta, kenen pihalla kasvaisi luumupuu. Ajatus omasta luumupuusta tuntuu jotenkin hurjan viehättävältä, en kyllä tiedä miksi. Ehkä ajatus tulee jostain ammoin lukemastani kirjasta. Kristiina
VastaaPoistaTuo meidän versio on tuollainen pensasmainen puu. :) Kivahan se on, täytyy myöntää.
Poista