torstai 25. tammikuuta 2018

Gluteeniton marenkikakkunen




Täällä taas. 
Tammikuu on sujahtanut vauhdilla loppusuoralle.
Blogi on jäänyt vähälle, ei vaan aina ehdi.
Itse asiassa alkuvuodesta meillä koettiin tämän perheen ensimmäinen täitartunta, mikä aiheutti kaamean pyykkivuoren, pakastamisen, pehmolelujen ja mattojen pussittamisen ja varastoon raahaamiseen yli 2 viikoksi.
Tiedän, osa ylireagointia, mutta helpotti mun oloa. ;)
No, nyt sekin on koettu, toivottavasti oli eka ja vika kerta.
Mä olin niin toivonut, etä meillä vältyttäisiin moisilta, kun melkein 15 v meni ennen tätä ensi kohtaamista.. Kyllähän niitä varoituslappuja on kotiin tullut lasten päiväkotiajoista saakka. Aiemmin vaan ei ole löytynyt mitään.
Mun lapsuudessa moiset öttiäiset oli aivan tuntematon juttu, kenelläkään ei ollut.
Luinkin että -80 ja -90 luvuilla niitä ei juurikaan ollut, mutta nykyään ovat hyvin elinvoimaisia ja leviäviä otuksia.
Ilmeisesti ennen 80-lukua ne myrkytettiin ihmisistä jollain hyönteismyrkyllä jota ei nykyään enää saa ihmisen lähelle päästää..? Eipä ihme että kaikki oravaa pienemmät loiset olivat ketarat ojossa.


Tässä vaiheessa, kun lukija jo suorastaan tuntee miten omassakin päänahassa ryömii jotain, ja selkääkin kutittaa, on hyvä siirtyä leipomuksiin.

Kuopuksen toiveesta tehtiin marenkikkakkusta.
Ajatuksena oli ostaa kaupasta marenkipohja, mutta se oli niin säälittävän pieni, surkean näköinen ja maksoi silti melkein 4 euroa, joten tehtiin pohja itse.
Helppo ja nopea tehdä, mutta paistamisessa tapahtui jotain...
uunin lämmönsäädin nappeli oli jostain syystä vääntynyt pienemmälle teholle, joku oli kai siihen vahingossa osunut kokkaillessaan...ehkäpä minä ihan ite?
Mutta hyvä siitä tuli, kun paisteltiin tarpeeks kauan. ;)

5 valkusaista
2½dl sokeria
2tl maissitärkkelystä
2tl vaniljasokeria

Erottele valkuaiset keltuaisista. Joukkoon ei saa päästä yhtään keltuaista, muuten marenki ei vatkaudu.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, eli niin kauan että vaahto pysyy kulhossa vaikka käännät sen nurin päin.
Lisää sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten.
Siivilöi maissitärkkelys joukkoon, lisää vaniljasokeri ja hurauta vielä sekaisin.

Piirrä leivinpaperille n. 24 cm ympyrä, vaikka lautasta apuna käyttäen.
Käännä paperi ja laita se pellille.
Pursota ympyrä täytteen.
Paista 125 asteessa n. 1h 45 min. Jos marenkin tummuu, suojaa leivinpaperilla tai foliolla.

Tällä ohjeella pitäisi tulla 3 ohutta pohjaa, jos et halua yhtä paksumpaa.
Silloin paistoaika on tietenkin lyhyempi.


Meillä marenkipohjan päälle vatkattiin kermaa ja sen päälle neiti asetteli kiiviä, viinirypäleitä ja persikkaa. Kuten ylimmästä kuvasta näkee, hän onnittelee tällä veljeään tämän synttäripäivänä. :)







12 kommenttia:

  1. Onpas kaunis kakku. Marenkileivonnaiset on omia suosikkeja. Ihanan raikas täyte. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊 Hedelmillä saa kivasti väriä ja raikkautta. Kesää ja tuoreita marjoja odotellessa.

      Poista
  2. Moi. Täit YÄK! En ihmettele siivousintoasi. Minä olisin varmaan pessyt katotkin. Ulkopuolelta. Marenki on kyllä hyvää. Eikä yhtään sokerista. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kattojen ulkopuolelta pesua en huomannu, kiitos vinkistä! 😂
      Juu, eihän siinä oo kuin hippunen sokeria...😉

      Poista
  3. Huh..on siinä melkoinen ruljanssi kun käy taistoon noita täitä vastaan:( Varmasti itsekkin "ylireakoisi"..Mutta kakku näyttää kyllä herkulliselta, täytyykin ottaa ohje heti ylös..kiitos siitä♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täitaistelu oli ällö kokemus! 😁
      Kiva jos reseptistä on iloa.

      Poista
  4. Näyttää herkulliselle :)
    Minun lemppari on Uudenkaupungin marenki, pitää tehdä siihen :)
    Kiitos ohjeesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uudenkaupungin marenki on mulle uus juttu. Löytyyköhän googlettamalla?

      Poista
    2. http://www.marenki.fi/

      Ainakin Ukissa sitä saa kaupasta, saiskohan netin kautta? Tuossa kuitenkin linkki heidän sivuilleen :)

      Poista
    3. Kiitos! Minäpä perehdyn asiaan. 😊

      Poista