keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Helpot perunarieskat


Tälläisiä tein Jeren ja Iidan kanssa jo aikoja sitten Tomin ollessa koulussa. Olipa kaveri onnellinen kotiin tullessaan kun oli lämpöisiä rieskoja välipalaksi. :)
Ohje oli Pirkasta tai Yhteishyvästä...

Pienet leipurit työntouhussa.

n. 7 dl perunamuusia (joko itsetehtyä tai pussimuusia)
½-1 tl suolaa
n.3 dl täysjyväohrajauhoja
1 kananmuna

Sekoita jäähtyneen muusin sekaan suola, jauhota ja muna. Jätä taikina pehmeäksi.
Jaa taikina kahdelle leivinpaperille uunipeltien päälle kahdeksaksi keoksi. 
Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja taputtele ohuiksi rieskoiksi.
Pistele rieskat haarukalla ja paista uunin alaosassa 200 asteessa 10-15 minuuttia.


 Nyt onkin taas aika valmistautua kirjastoautolle menoon. Kirjastossakin vieraillaan usein, mutta tuo kirjastoauto on lasten mielestä paljon jännempi. Itellekin kieltämättä tulee mieleen oma lapsuus ja kauppa-autolla käynnit mummun kanssa... :) Joten ei muuta kuin valitsemaan iltalukemista sekä äidille että lapsille. Tänään tuskin jaksan lukea muuta kuin tenaville, mutta jospa huomenna jo olis virkeämpi olo. Viime yönä kersat piti sellaista messua ja trafiikkia täällä, että oli aika ankeaa kangeta ittensä aamuvuoroon. Nukkuminen taitaa olla vanhanaikaista. ;)


tiistai 29. maaliskuuta 2011

Kakkua kaverille


 Eräs ihana ystäväni tarvitsee kakun kesämmällä, ja oli puhetta että josko sellaisen väsäisin. Piti sitten tehdä koekakku, lähinnä pohjan ja täytteiden suhteen. Saavat maistella onko tälläinen mieleistä...
Päällystys tulee sitten toisenlainen varsinaiseen versioon, ilmoista riippuu unohdetaanko kerma kokonaan ja laitetaan marsipaania...
Huomaa varmaan, että mä elän toivossa että tämä talvi joskus antaa periksi ja mittarissa näkyy lämpöasteita. :)



Tämä on siis 20 cm:n vuoassa tehty kakku, pohja ja täytteet samoin kuin tässä.
 Sellaisen mokan tein, että lautasen suojaksi laittamani leivinpaperit jätin jostain käsittämättömästä syystä aivan liian syvälle kakun alle. Reuna vähän heilahti kun kiskoin niitä pois...



Keväistä viikon jatkoa kaikille täällä vieraileville!
 Toivottavasti kohta saadaan nauttia lämpöisemmistä päivistä ilman arktista tuulta...
 

torstai 24. maaliskuuta 2011

Tervetuloa, leipäkone. :)


 Äitini kaappien kätköissä pölyttyi 90-luvulla ostettu Funai-merkkinen leipäkone. Blogimaailmassa kierrellessäni törmäsin useammassakin paikassa ihanan näköisiin ja kuuloisiin leipäohjeisiin, joten kysäisin saisinko aparaatin lainaksi...
Mamma meinasi, ettei enää kyseistä kapistusta tarvitse, joten sain sen sitte meille. Kiitokset vielä äidille!

Ensimmäisenä kokeiluun pääsivät RAASTELEIVÄT. Resepti on yhdistelmä parista netistä löytyneestä ohjeesta.
Minun ja lasten mielestä hyvää, mies oli sitä mieltä että porkkanasämpylät     ovat parempia.
Kylläpä kotona tehty, lämmin leipä on hyvää levitteen ja juustosiivun kanssa!
Muutenkin olen alkanut heräilemään siihen, miten paljon elintarvikkeissa on lisä-, säilöntä-, yms ylimääräisiä aineita. Eihän niitä kaikkia millään pysty välttämään, mutta jos edes osan turhista aineista saisi kierrettyä tekemällä joskus jotain itse...



 Raasteleipä

1 dl porkkanaraastetta
2 dl vettä
2rkl öljyä
1-2 rkl siirappia
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1½dl sämpyläjauhoja
1½tl kuivahiivaa

Mittaa aineet leipäkoneen kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Käynnistä kone.

(Tässä mun koneessa saa valitta tummuusasteen vaalea-medium-tumma. Laitoin sen keskimmäisen ja hyvä tuli. Sitä en tiedä, millaisia nämä nykyajan vempeleet mahtavat olla...)

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Kerrosmarjatorttu


Heti alkuu mainostusta: Leipoi, leipoi -blogissa on menossa arvonta aivan ihanalla palkinnolla! Kannattaa käydä kurkkimassa!


Ja sitten tämän kertaiseen marjaherkkuun. Ohje löytyi Tupun tupa-blogista ja on kyllä kokeilemisen arvoinen!
Meillä tätä tehtiin Neiti 3veen avustuksella. Iida sekoitti ja kaatoi ainekset kippoon, mun tarvi vaan mitata ne. Ihana ohje lapsen kanssa toteutettavaksi! Tosin mulla oli taas kerrallaan tekeillä niin monta juttua, että kakkua uuniin laittaessani aloin miettimään, että tulikohan leivinjauhe sekaan...Onneks oli tullut, nousi hyvin. :) Käytin 22cm:n irtopohjavuokaa.


 2 munaa
½dl sokeria
1 prk (200g) kermaviiliä
1 dl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
1 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa
½tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja

Väliin:
4 dl marjoja (käytin mustikoita ja viinimarjoja)
½ dl sokeria





Sekoita munat ja sokeri kulhossa puuhaarukalla. Lisää kermaviili, Oivariini ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat. Kaada puolet taikinasta voidellun ja korppujauhotetun tasapohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Ripottele päälle sokeroidut marjat. Kaada loput taikinasta päälle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 35 min. Anna jäähtyä vuoassaan 30 min. Kumoa ja käännä lautasen avulla siten, että paistopinta jää ylöspäin. Siivilöi halutessasi pinnalle tomusokeria. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.










































perjantai 18. maaliskuuta 2011

Singeri muutti meille!

Tälläinen kaunotar muutti meille viikko sitten. Alunperin mummuni ompelukone (jota ei mun muistini aikana ole käytetty, mutta kai mummu on tällä joskus polkenut) pölyttyi pitkään ullakolla josta sain nyt sen adoptoida.
Onpa kaunis kapine, jotain muuta kuin nämä nykyajan muovimötikät! Ompelen tasaisuuteen ja laatuun en sano mitään, mä en oo käsityöihmisiä. ;)


Mukana oli edelleen nämä alkuperäisjutut, mitä ikinä mahtvatkaan olla..?

Ja käyttöohjekin löytyy, jos haluan joskus tarkemmin perehtyä ompelun salaisuuksiin.



Tämä koristelu on jotain aivan ihanaa...


keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Suklaacookiet


Tämä ohje löytyi Kevyt Kokki-lehdestä. Nro 12 vuonna 2010.
Iidan teki mieli leipoa suklaapikkuleipiä, ja näihin sitten päädyttiin. Kaikille kelpasivat! :)
Taikinasta tuli 17 keksiä. Ohjeessa luvattiin, että tiiviissä rasiassa säilyvät viikon, mutta ilmeisesti meidän kippo ei ollut tarpeeksi tiivis...? Ei nuo keksit tosiaan viikkoa vanhentunu!




100 g voita tai margariinia
1½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 dl kaurahiutaleita
2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 rkl (tummaa) kaakaojauhetta
1 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
n. 70 g tummaa suklaata rouhittuna

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna koko ajan sekoittaen.
Sekoita toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet, paitsi suklaarouhe.Sekoita.
Lisää viimeisenä suklaa ja sekoita nopsasti.
Muotoile taikinasta pieniä palloja, nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Taputtele pallot jauhotetuin sormin ohuemmiksi lättänöiksi.
Paista 15 minuuttia uunin alatasolla. Jäähdytä ritilällä.


perjantai 11. maaliskuuta 2011

Mustikkakukko



Alkuvuodesta mies toi mulle kauppareissulta kalenterin. Prismassa oli niitä jaettu, mahtoi olla joku lähiruokajuttu, koska kalenterin takana oli lähistön leipomoiden yms mainoksia. 
Tämä ohje on peräisin siitä. Ja voin kertoa, että tätä teen taatusti toistekin! Koko perhe tykkäs! 
Vieras ei ehkä sitä tiedä, mutta meillä asuu niin ranttua väkeä, että ei oo ollenkaan itestään selvää että kaikille kelpaa...mies ei hirveästi piittaa makeista leivonnaisista, yks ei suostu syömään mitään missä on "limaa", toinen ei halua ja kolmatta ei vaan huvia. Mä syön yleensä kaikkea missä on sokeria, ja jos on suklaakuorrutus niin menee vaikka keskikokoiset kivet, luulisin. Niin, ja tämä kelpas myös mummolle ja papalle. Mihin seinään saan piirtää punasen ruksin..? :)

Ulkonäkö ei mieltä ylennä, mutta maku oli kohdallaan, ja vaniljakastikkeen kanssa aivan taivaallista! 
Ohjeessa käsketään kaulitsemaan kansilevy ja nostamaan se täytteen päälle...se ei multa onnistunu, repeili niin pahoin. Kaulin sitten pienempiä paloja ja kokosin niistä kannen, varsinaisen tilkkutäkin. :)
Syksyllä tein puolukkakukkosia jotka olivat myös hyviä. Tämä oikeastaan vielä parempaa.


225 g voita
2dl sokeria
2,25 dl ruisjauhoja
2,25 vehnäjauhoja
½ tl soodaa

Täyte:
500g mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

 Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita jauhot ja lisää ne voi-sokeriseokseen.
Kääri taikina kelmuun ja anna olla jääkapissa tunnin ajan.
Sekoita keskenään mustikat, sokeri ja perunajauhot.
Kauli puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä levyksi. Vuoraa piirasvuoan taikinalla.
Kaada mustikat päälle.
Kauli loput taikinasta mustikoiden päälle kanneksi. 
Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.


Joku ehti napata palan, ennen kuin sain kuvan. :)