lauantai 18. helmikuuta 2017

Piimäsämpylät





Leivotaan-lehden ohjeen mukaan tehtyjä "yö jääkaapissa" sämpylöitä.
Tai no, meillä ne vietti päivän jääkaapissa, koska unohin tehä taikinan illalla.
Aamupalasämpylät jäi saamatta, mutta käyhän ne iltapalalle aivan yhtä hyvin.
Tämä oli helppotekoinen, aineet vaan sekoitettiin yhteen, eikä mitään tarvinnut lämmitelläkään.
Hyvin kohosivat silti.
Ohjeen mukaan olisi pitänyt käyttää vehnäjauhoja, mutta silloinhan sämpylöistä tulee pelkkää pullaa... Laitoin sämpyläjauhoja. Sämpylöiden voitelun ja unikonsiemenet unohdin autuaasti.
Suolana käytin itsetehtyä yrttisuolaa.




25g hiivaa
4dl piimää
1dl vettä
1½tl suolaa
11-12 dl sämpyläjauhoja
unikonsiemeniä

Illalla: Murenna hiiva kulhoon.
Lisää piimä ja vesi.
Sekoita kunnes hiiva on liuennut.
Lisää suola ja jauhot vähän kerrallaan.
Sekoita ainekset hieman tahmeaksi taikinaksi ja alusta sitä muutama minuutti.
Jaa taikina 12 palaksi. Pyörittele palat palloiksi jauhotetuin käsin.
Laita pallot pellille.
Peitä pelti leivinliinalla ja kelmulla tai muovipussilla.
Nosta yöksi jääkaappiin.

Aamulla: Kuumenna uuni 250 asteeseen.
Ota pelti huoneenlämpöön kuumenemisen ajaksi.
Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pääle unikon siemeniä.
Paista uunin keskiosassa 11-14 minuuttia.
Anna sämpylöiden jäähtyä pellillä.








1 kommentti: