Kummitytön kanssa pidetään välillä karkinkeittelyiltamia.
Edellisestä on jo aikaa, mutta joulua kohti mennessä asia alkoi taas tuntumaan ajankohtaiselta.
Tällä kertaa aloitettiin kahdella reseptillä, ja kun niissä ei mennytkään kovin kauaa, Ruusu löysi vielä kolmannen mielenkiintoisen ohjeen.
Ja voin kertoa, että se oli ehottomasti paras!
Eli nuo punaiset karkit kannattaa testata!
Hyviä oli muutkin, mutta nämä oli vähän erilaisia. Ja ehdottomasti plussaa oli myös se, että näistä olisi helppo tehdä pieni lahjakin, eivät nimittäin tarvi jääkaappia, eivätkä takerru toisiinsa.
Keittely oli aika eksoottinen kokemus...seos haisi törkeän pahalle, ja kun lurautettiin piparminttuaromia (x2), tuoksu oli sellainen että tukkoisinkin nenä olisi auennut.
Siinä vaiheessa jo hippasen hirvitti, mutta onneksi aromit ja maut tasoittuivat sopiviksi.
Kovat karamellit (gluteeniton)
3dl sokeria
1½dl vettä
1dl glukoosisiirappia
1 maustemitta piparminttuöljyä/aromia (maun mukaan enemmänkin)
elintarvikeväriä
0,75 dl tomusokeria (tätä me ei tarvittu)
Laita uunipellille leivinpaperi ja öljyä se.
Sekoita sokeri, vesi ja glukoosisiirappi paksupohjaisessa kattilassa.
Keitä keskikovalla lämmöllä, kunnes seoksen lämpötila on 152 astetta.
Ota kattila liedeltä, sekoita mauste ja elintarvikeväri joukkoon.
Kaada massa pellille.
Anna jäähtyä, kerää välillä lastalla massaa kokoon.
Kun massa on jäähtynyt jonkin verran, muotoile siitä tankoja. Leikkaa ne puukolla paloiksi.
Pyörittele palat tomusokerissa. (Ei pyöritelty, ei näihin mikään sokeri tarttunu.)
Säilytä tiiviskantisessa purkissa.
Vinkki: Jos et omista lämpömittaria, valuta pari tippaa kiehuvaa seosta lasilliseen kylmää vetä. Jos seos jähmettyy heti ja murtuu taitettaessa, se on valmis.
Kaakaotoffeet
2dl vispikermaa
2dl sokeria
20g voita
2rkl (tummaa) kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
Marianne Crushia
Mittaa (Marianne rouhetta lukuunottamatta) kaikki ainekset tilavaan kattilaan, sillä seos kuohuu keitettäessä.
Keitä miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia koko ajan sekoitellen.
Toffeen sopivaa koostumusta voi testata tiputtamalla kuumaa seosta lasiin jossa on kylmää vettä. Toffee on valmista, kun siitä pystyy pyörittämään pienen pallon.
Ota kattila pois levyltä ja lisää haluamasi määrä Marianne Crushia seokseen, sekoita.
Laita 20x20 vuokaa leivinpaperi ja kaada valmis seos siihen. Anna jäähtyä huoneen lämmössä.
Leikkaa jäähtynyt toffee pieniksi paloiksi.
Säilytä jääkaapissa tiiviissä rasiassa. Laita palojen väliin leivinpaperia etteivät ne tartu toisiinsa kiinni.
Nekut
2dl kuohukermaa
2dl siirappia
2dl sokeria
1dl mantelirouhetta
1tl voita
Kiehuta kermaa, sokeria ja siirappia kattilassa sekoitellen 30-50 min kunnes seos jähmettyy.
(Tiputa vesilasiin seosta, testaa saako siitä pallon.)
Sekoita joukkoon mantelirouhe ja voi.
Kaada seos vuokaan ja anna jäähtyä.
Leikkaa levy paloiksi.
Kääri palat sellofaaniin, voipaperiin tai folioon, nämä tarttuvat toisiinsa kuin tauti.
No, nyt saa panna suun makiaksi. Herkullisia herkkuja siellä.
VastaaPoistaKiitos. :)
VastaaPoistaJoulu on hyvä tekosyy moisten sokeripommien tekemiseen. ;)
Kivoja ohjeita! Nuo piparminttukarkit menee ehdottomasti kokeiluun.
VastaaPoista