keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kummia kiekuroita, eli suklaakolatikkareita


Joulun alla karkkien teko on jotenkin koukuttavaa joten jatketaan edelisten postausten malliin,
Leivotaan-lehden reseptejä testaillen. 
Onneks on innokkaita testaajia ja makutuomareita omasta takaa. 
Lasten mielestä nämä on tähän astisista ite tehyistä karkeista parhaita.
En väitä vastaan. Ulkonäkö nyt on mitä on, mutta silti ne kaikki katos...



Ohjeen mukaisen maitosuklaakoristelun jätin koekaniinien toiveesta pois.
Keittelyn aikana todella mietin, että olis järkevää hankkia se lämpömittari.
Ajatus vahvistui siinä vaiheessa kun yritin kääriä kolamassasta suikaleita tikkujen ympärille...
Lämpötila ei ihan tainnu osua kohilleen. Tikkarit otettiin testaukseen hetken pakastimessa oleilun jälkeen. Siellä ne ehti jähmettyä ennen kuin mönjä valui irti tikuista. Jähmetyttyään kyllä pysyi hyvin paikoillaan. Muutenkin oikea säilytyspaikka on jääkaappi.
Muovisia tikkarin tikkujakin olisi löytynyt, mutta eihän tämä ihmetöhkä niissä pysyny. Liian liukkaita.
Tilanteen pelasti puiset grillivartaat, joista saksin sopivia pätkiä.

Vika saattoi olla siinäkin, etten jaksanut odottaa tarpeeks kauan että massa jähmettyy paremmin pellillä ennen kun aloin 
Niin... ohjeen mukaan tikkareita tulee 25-30.
Mun versiossani n. 15.
Olis kai voinu tehä vähän pienempiä? 


1½dl fariinisokeria
1½dl vaaleaa siirappia
1½dl kuohukermaa
1rkl kaakaojauhetta
50g voita
1ml etikkaa, 12%

tikkarintikkuja tai grillivartaita
maitosuklaata koristeluun


Keitä kattilassa fariinisokeri,siirappi ja kerma kokoon.
Anna seoksen kiehua hiljalleen ilman kantta n. 30-45 minuuttia, kunnes taikina on 128-130 asteista.
Elet omista lämpömittaria, tee kovettumistesti.
Eli tiputa pisara massaa kylmään veteen. Jos pisaran voi muovata palloksi, massa on valmista.

Lisää joukkoon kaakaojauhe ja voi juuri ennen kun massa saavuttaa oikean lämpötilan.
Sekoita hyvin ja lisää etikka kun kolan lämpötila on juuri oikea.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle.
Anna sen jäähtyä hieman, ja leikkaa kolasta suikaleita.
Kiedo suikaleet tikaritikkujen ympärille.

Työnnä tikkarit pystyyn sokerikulhoon, kananmunarasiaan tai kukkasienipalaan ja anna niiden kovettua.

Sulata suklaa ja valuta norona tikkareille. Anna suklaan kovettua.
Säilytä tikkarit jääkaapissa.


Muutama tikkari päätyi siskolle. 
Toivottavasti maistui. 



12 kommenttia:

  1. Onpas herkkuja.En olekaan pitkiin aikoihin tehnyt tuota kolaa joten voisi kokeilla.Tikuille en kyllä kehtaa ruveta laittelemaan,kuulosti sen verran hankalalta.
    Mihin laitoit tuon etikan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, etikan kohalla oli tullu virhe. Korjasin sen. Eli etikka laitetaan samaan seokseen. Kiitos kun huomautit! :)
      Ei se tikuille rullaaminen niin kauhean vaikeaa ollu. Olis vaan pitäny laittaa koko sotku vaikka hetkeks kylmään jähmettymään niin olis tullu nätimpää jälkeä. Sitten tosin ois lapset tainnu ehtiä syömään tökötin suoraa pelliltä. :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta.Etikka on uutta kolassa,mikähän tarkoitus sillä on.Antaa makua?

      Poista
    3. Etikan tarkoitusta mietin itekin, pelkäsin vähän että maistuu kaamealta. Onneks tuo määrä ei pilannu makua. :) Mutta valitettavasti mulle ei auennut mihin vaivaan etikan pitäs tepsiä...

      Poista
  2. Hauskan näköisiä kokkareita! Ja reseptistä päätellen hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinaisia ihmekiemuroita. :) Juu, maistui kyllä. Yhtään ei tarvinnu paiskata roskikseen.

      Poista
  3. Kaikkia näitä tällaisia meille joululahjaksi. Sen rahasäkin kylkiäisenä siis. Sopiskos? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahasäkkiin voin laittaa monopolirahoja, kai se passaa? Ja tottahan mä teille teen vaikka minkälaisia karkkeja. Ei kai haittaa, jos ne kasvaa jo sammalta ja ties mitä, ennenkun ehtivät perille? ;)

      Poista
  4. Herkullisia tikkareita, ja ihanan uniikkeja jokainen :) Jospas sitä tänä jouluna tulis itsekin testailtua joulukarkkeja, aiempina vuosina kun ei ole oikeen joulun alla kerennyt.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo uniikki on kaunis ilmaus näistä tikkareista. :) Kiitos. Joulukarkkien teko on kyllä hauskaa, kun vaan saa aikaseks alottaa.

      Poista
  5. Noihan näyttää vähän kuin hieman abstraktit ihmiset ois kietoutuneet toisiinsa =D Varmasti hyviä!

    VastaaPoista