lauantai 31. toukokuuta 2014

Suklaa-appelsiinineliöt


Näitä tehdessä takaraivossa muhi kaamea aavistus siitä, että pilalle menee.
Pohjataikina maistui kummalta ja keltainen mönjä väkevältä..
Yllätys olikin suuri, kun lopputulos olikin maistuva! Armas siskoni kuvasi makuelämystä kovin runollisesti ja kauniisti, harmi kun en enää muista, miten se meni. :)
Appelsiinikerros tasapainottaa kivasti pohjan makeutta, ja päällyste oli ihanan suklaista...
Toisaalta, mies ei syönyt kuin lusikallisen. Ei ollut hänen juttunsa...
Makuja on monia, se on huomattu ennenkin.

Ohje on kirjasta Suklaa, suuri herkkukirja.
Ohjeeseen oli jauhot ja sokerit merkitty grammoina, mutta laitan ne myös deseinä.

Pohja:

150g (vajaa 3dl) vehnäjauhoja
2rkl tummaa kaakaojauhetta
1/4tl suolaa
250g voita
70g (vajaa 1dl) sokeria
50g (1dl) tomusokeria

Täyte:

1 appelsiinin pesty ja raastettu kuori
11/4dl vastapuristettua appelsiinimehua
11/4dl vettä
50g maissitärkkelystä
1tl vastapuristettua sitruunamehua
1rkl voita
160g appelsiinimarmeladia

Kiille:

3rkl kermaa
1½dl vaaleaa siirappia
100g maitosuklaata (tummaa suklaata, jos niin haluaa)

Siivilöi jauhot, kaakaojauhe ja suola kulhoon.
Vatkaa voi, sokeri ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimen keskinopeudella.
Pidä vatkain pienellä nopeudella ja lisää joukkoon jauhoseos.
Painele taikina tasaisesti leivinpaperilla vuorattuun 20x20cm vuokaan.
Pistele pintaa kauttaaltaan haarukalla.

Paista 170 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes pohja tuntuu napakalta.
Anna pohjan jäähtyä n. 10 minuuttia.

Täyte:
Sekoita hienoksi raastettu apelsiinin kuori, appelsiinimehu, vesi, maissitärkkelys ja sitruunamehu yhteen kattilassa. Nosta kattila liedelle keskilämmölle.
Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä, kunnes seos sakenee, eli n. 1 minuutin ajan.
Nosta seos liedeltä, sekoita joukkoon voi ja marmeladi.
Kaada täyte pohjan päälle.

Paista noin 5 minuuttia.
Amma jäähtyä huoneenlämpöiseksi vuoasssa ja laita sitten jääkaappiin n. tunniksi.

Kiille:
Kuumenna kerma ja siirappi kiehuvaksi pienessä kattilassa.
Nosta seos pois levyltä ja sekoita joukkoon suklaa.
Kaada kiille tasaisesti täytteen päälle.

Anna koko systeemin jäähtyä. 
Nosta pois vuoasta ja leikkaa paloiksi.



Tänään on moni ylioppilas ja ammattiin valmistunut juhlinut suurta päivää kovin sateisessa säässä.
Toivottavasti kaikilla juhlat ovat kuitenkin sujuneet hyvin.
Onnea elämän uusille poluille!


3 kommenttia:

  1. oih..kuulostaa ihanalta. mie rrrrrakastan noita kirpeän ja makean kombinaatioita. lemppari onkin sulatettu kick patukka täytekakussa jonka täytteenä on mansikoita ja mustaherukkaa ILMAN sokeria..nam nam ja vieläkerran nam!

    VastaaPoista
  2. Tuohan kuullostaa aivan liian hyvältä, nam!

    VastaaPoista
  3. Onpa hyväkuuloinen resepti! Appelsiini ja suklaa ovat lähes täydellinen kombinaatio;)

    VastaaPoista