keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Siemensämpylät



 Arkista ja vähän tylsää, mutta niin hyvää. 
Meillä ainakin itse tehdyt sämpylät tekee kauppansa paremmin kuin mikään leivos tai kakku.
(Mä kyllä tykkään niistä suklaaherkuista, mutta ei kai niitä voi aamua iltaa syödä...?)

Tämä ohje löytyi Kotilieden numerosta 10/2012.
Helppotekoisia, mutta aikaa menee tuohon nostattamiseen. Mutta jos joka tapauksessa on kotona, niin nämä valmistuu kyllä siinä sivussa, muiden puuhien ohella.
 Ruisrouhetta meiltä ei löytynyt, laitoin sen tilalta ruisleseitä.
Tiedä sitten vaikuttiko se, mutta ensimmäistä turpoamisvaihetta ei tarvinnut odotella kuin n. 45minuuttia.
Suolan määrää vähensin, ohjeessa oli 1 rkl.
Ja koska tavishiivaa ei löytynyt, laitoin 1 pss kuivahiivaa.

 Vähän turhan pieniä mä näistä tein. Ens kerralla vähän isompia...
Erikoista näissä sämpylöissä oli se, että huolimatta melko runsaasta seimenten määrästä lapset tykkäsivät hurjasti! Normaalisti eivät syö linnunruokaa...
Jeren mukaan kaikkein parhaita sämpylöitä.
 


2 dl ruisrouhetta/-leseitä
1 dl kaura- tai vehnäleseitä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1-2tl hienoa merisuolaa
5 dl kiehuvaa vettä
25g hiivaa
2dl vettä
n. 6-8 dl vehnäjauhoja

Mittaa kulhoon rouhe, leseet, siemenet ja suola. Lisää kiehuva vesi ja sekoita.
Anna seoksen turvota reilu tunti.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää mutama desi vehnäjauhoja.
Sekoita joukkoon turvonnut siemenseos.
Lisää loput jauhot ja alusta taikinaksi.
Kohota tunti lämpimässä paikassa, peitetyssä kulhossa.

Kumoa varovasti löysähkö taikina jauhotetulle pöydälle.
Älä vaivaa.

Taputtele teikina kevyesti n. 25x40 cm kokoiseksi levyksi.
Leikkaa levy terävällä veitsellä 5 suikaleeseen. Leikkaa sitten suikaleet kolmion muotoisiksi sämpylöiksi.
Nostele palat uunipellille leivinpaperin päälle, anna kohota lämpimässä peiteltynä.

Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 minuuttia.


Loppuun vielä muistutus arvonnasta. :)
Tästä klikkaamalla pääsee osallistumaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti