keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Pääsiäisleipomuksia

Mulla olis nyt menossa hurja leipomisvimma.... Kaikkea kivaa pitäisi saaha kokeilla, ei auta mikään! :) Ongelma tulee siinä, että kuka ihme ne kaikki sitten syö. Ite jos pistelen kaikki menemään, saa seuraavaks leventää oviaukkoja. No, tällä kertaa apuun tuli kaveri lastensa kanssa sekä sisko ja hänen miehensä, kiitos vaan kaikille koekaniineina toimineille! ;)

Tälläisiä sitten tälläkertaa...
 Törmäsin jossain (olisko ollu Confettin sivuilla) piimäkakun ohjeeseen, ja sitä oli pakko kokeilla! Oon joskus jossain (juu-u, mun muisti on mitä loistavin!) maistanu aivan ihanaa piimäkakkua ja nyt piti saaha itekin kokeilla moisen leipomista. En osaa arvata, monenkolaisia piimäkakun ohjeita on olemassa, mutta tällä ainakin tuli ihan hyvää. Ohje oli tosi helppo ja nopea, Jere hääri apuna keittiössä ja innoissaan kaatoi ja sekoitteli mössöjä.
Ja koska piimää vielä jäi, piti sille keksiä jotain käyttöä. "Raakanahan" mä en piimää suuhuni laita, haisee se sen verran erikoiselle...joten kakkusia vaan kehiin!

Tämän hyydytettävän piimäkakun ohjeen sain vime vuonna työkaverilta, kerran aikasemmin olen ko kakkua tehnyt, suuren epäilyksen vallassa. Yllätys olikin suuri, kun piimä ei maistunutkaan piimältä kakussa! Tällä kertaa muokkasin hieman alkuperäistä ohjetta, omasta mielestäni parempaan suuntaan. Lisäsin siis täytteeseen purkin mangososetta, kaksi purkkiakin olisi ollut ihan ok. Ihan pääsiäisen näköistä tästä tuli. :)

Vanhan ajan piimäkakku

vajaa 4 dl piimää esim AB (ite käytin rasvatonta, koska tavallista ei ollut hylana)
4 dl sokeria
1 dl siirappia
250g voita
2 munaa
7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa
2 tl kardemummaa
3 tl vaniljasokeria

Jauhota vuoka vehnäjauhoilla. Silloin kakun pintaan ei jää möykkyjä, niin kuin voi käydä korppujauhojen kanssa. Varo ettet laita liikaa voisulaa vuokaan!

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput aineet, sekoita taikina tasaiseksi.
Paista kakku 175 asteessa n.1 h.
Jos kakun pinta saa lisää väriä, peitä se sopivan kokoisella leivinpaperinpalalla.



Hyydytetty piimä-mangokakku


n. 200g Digestive-keksejä
n. 50-70g voita
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
4 dl piimää
reilu 1 dl sokeria
7 liivatelehteä
n.½ dl mehua (esim appelsiini)
2-3 prk mangososetta (Piltti)


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
Murskaa keksit, sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. (Laita pohjalle vuoan pohjan kokoinen pala leivinpaperia.)

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita joukkoon piimä, sokeri ja 1-2 prk mangososetta.

Kuumenna mehu kiehuvan kuumaksi. Puristele liivatteista pois ylimääräinen vesi ja liuota ne mehuun. Kaada liivateseos vanilja-piimän joukkoon ja sekoita. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle, anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Kakun hyydyttyä levitä päälle haluamasi määrä mangososetta. (Itse laitoin 1½ prk)


           Ihanaa pääsiäistä kaikille!



lauantai 27. maaliskuuta 2010

Ropsu

Meidän lapset rakastaa lättyjä, mutta ropsukin maistuu! :) Aina kun ei jaksa tai ehi seisoa hellan eessä paistamassa niitä lättyjä...
Tämänkin ohjeen sain ystävältäni aikoja päiviä sitten, ja kyllä on ropsua tehty ja syöty!
Tällä kertaa päälle heiteltiin vaahdotettua vaniljakastiketta, vadelmahilloa ja mustikoita.Namimaiskis!

2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
½-1 rkl vaniljasokeria
0,5 l maitoa
2 munaa
0,5 dl sulatettua margariinia tai voita

Sekoita kuivat aineet. Lisää maito, munat ja munat ja voisula.

Paista leivinpaperin päällä uunipellillä
uunin keskitasolla n. 15 minuuttia 225 asteessa
                        ja n. 20 minuuttia 200 asteessa.
              
 Varsinainen kuumaisema, pellillinen ropsua. :)

torstai 25. maaliskuuta 2010

Possunsuikalehöystö

Kaapissa oli viljapossun suikaleita ja työpäivän jälkeen NÄLKÄ!
Tämä on taas näitä "mitä kaapista sattuu löytymään" paistoksia. Riisin kanssa hyvää, vielä parempaa olis varmaan ollu (sipulisen) perunamuusin kanssa. Jos seuraavalla kerralla sitten jaksaisin tehä sitä muusiakin... Nuo kurkut ja tomaatit on mulla aivan ehdottomia lisäkkeitä, ruuan kuin ruuan kanssa. :) Ja varsinkin katkipoikki väsyneenä niitä silppuaa lautaselleen nopeammin kuin tekee salaatin...
Kuva ei todellakaan oo hyvä, mutta kun ei onnistunu niin se ei sitte onnistunu!


1 rs possunsuikaleita
tilkka öljyä
1-2 porkkanaa
5 cm purjoa
1 sipuli
½-1 suolakurkkua
½-1 paprika
2 valkosipulin kynttä
1 lihaliemikuutio
1-2 dl vettä
n ½ prk Creme Bonjour cuisine Valkosipuli & yrtit


Ruskista possunsuikaleet öljyssä. Heitä sekaan palotut/suikaloidut porkkanat ja hieman vettä, anna hautua hetken. Kun porkkanat ovat vähän pehmenneet, lisää muut kasvikset, murskattu valkosipuli ja lihaliemikuutio. Lisää vettä tarpeen mukaan. Lisää viimeisenä Creme Bonjour cuisine, anna hautua kunnes lihat ja kasvikset ovat kypsiä.

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Erja-mummon lötköpiirakka

Tämän reseptin olen saanut äidiltäni. Mmmmm, pehmeeää ja lötköistä piirakkaa! :)
Meille tuli tänään ystäväni kahden lapsensa kanssa ja tekaisin sitten tälläisen. Kaikki meni ja Jere vielä rapsi kaikki mitä vuokaan jäi. :)
Tämäkin ohje on tosi helppo ja nopea, ainoa missä pitää olla tarkkana, on paistoaika. Eli ei saa paistaa liian kauan! Piirakan on tarkoitus olla keskeltä löysää, taikinamaista!


2 munaa
1½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1,½ tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kermaa
75g voita tai 3/4dl öljyä
0,5 dl mustikoita

Pinnalle sokeria.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita keskenään vehnäjauho, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sulata voi (tai mittaa öljy).
Sekoita jauhoseos vaahtoon pienissä erissä vuotellen maidon kanssa. Lisää viimeisenä rasva. Sekoita vain sen verran että ainekset sekoittuvat.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele pinnalle mustikat ja sokeria.

Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia, riippuen uunin tehokkuudesta.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Vanilja-raparperipiirakka

Pakastimessa oli vielä pussillinen viime kesäisiä raparpereja, joille piti keksiä käyttöä.
Kinuskikissan sivuilta löysin tälläisen ohjeen, kiitoksia vaan kovasti! Eli alkuperäinen ohje oli täällä http://www.kinuskikissa.fi/?p=3864.
Täytyy sanoa, että herkullista oli! Varsinkin tuoreena! Pehmeä vanilja tekee kivan vastakohdan raparperin voimakkaalle maulle. Tätä täytyy kokeilla kesällä, ihan tuoreista raparpereista..vaikka onnistui tosiaan hyvin pakastetuistakin!

Pohja:

150g voita
1dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Täyte:

2 pss Blå Bandin Vanhan ajan vaniljakastiketta
4½ dl maitoa
100g valkosuklaata
250-300g raparperia

Pinnalle:
 Kanelia


Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kaurahiutaleet. Painele taikina voidellut piirakkavuoan reunoille ja pohjalle.

Sekoita vaniljakastike ja maito vispilällä tasaiseksi. Laita jääkaappiin tekeytymään n. 10 minuutiksi. Rouhi suklaa ja sekoita vaniljakastikkeen joukkoon.

Pese ja kuori raparperit, palo n. ½cm paksuisiksi siivuiksi.

Levitä pohjan päälle valkosuklaa-vaniljakastike ja painele joukkoon raparperit. Ripistä päälle hiukan kanelia.
Paista 200 asteessa 30-35 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut vähän väriä.

Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Peppi Pitkätossun voimavuoka

Tässä yksi meidän lasten lempiruuista! Maistuu aikuisillekin, ja tällä ohjeella tulee ihan reilu satsi, joten vieraatkin saavat syödä mahansa täyteen. Jos syöjiä ei ole kovin monta, eikä ajatus samasta ruuasta useampana päivänä houkuttele, suosittelen puolittamaan annoksen.
Tämän ohjeen sain ystävältä aikoja sitten, ja voin kertoa että on tosiaan ollut käytössä! :)





1pss Rakettispagettia
1,5 l vettä
800g jauhelihaa
1 lihaliemikuutio
200-250g sulatejuustoa
0,5-1 dl ketsuppia
jauhelihamaustetta
paprikajauhetta
ripaus suolaa


Keitä spagetit 1,5 litrassa vettä. Älä kaada keitinvettä pois!!!

Spagettien keittyessä paista jauheliha. Mausta lihaliemikuutiolla ja muilla mausteilla makusi mukaan. Itse ropsin sekaan reippaasti jauheliha- ja paprikamausteita ja pienen ripauksen suolaa. Sekoita joukkoon ketsuppi.
Sekoita jauhelihaseokseen sulatejuusto, älä paista enää.
Kaada jauhelihaseos ja spagetit keitinveden kanssa uunivuokaan, sekoita hyvin ja paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n.30 minuuttia.

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Valkosuklaa-limekakku

Jääkaapissa oli purkillinen valkosuklaa-limerahkaa, jolle piti keksiä jotain käyttöä... Mikäpä sen parempaa kuin kakku? :) Tekoon osallistui kaikki kolme lastakin, ja mukavaa oli. Jokaiselle oli jotakin pilkottavaa, vatkattava ja sekoitettavaa ja tietysti rapsittavia kulhoja!
Koristeluissa käytin sitten sitä mitä kotoa löytyi,eli Daim-rakeita. Laiskuuttani en jaksanut erikseen lähteä kauppaan, vaikka paljon näyttävämpi tästä olisi tullut jos vähän enemmän olisin panostanut koristeluun. Syötyä tuli, silti.


Pohja:
n. 200g Bastogne-keksejä
n.70g voita

Täyte:
1prk Valkosuklaa-limerahkaa
200g valkosuklaata
2dl kermaa
100g valkosuklaata jossa seassa mansikkarouhetta (esim Lidlistä saatavaa De luxe suklaata)
1-2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
3rkl kuumaa vettä + 1-2tlk sitruunamehua


Pilko keksit ja sulata voi. Sekoita keskenään. Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi, painele seos pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään 10-15 minuutiksi.
Sulata 200g valkosuklaata, sekoita hieman jäähtyneenä rahkan kanssa. Rouhi mansikka-valkosuklaa veitsellä.
Vatkaa kerma, mausta sokereilla.
Liuota liivatteet kuumaan sitruunaveteen. Sekoita rahkaseokseen. Lisää varovasti kermavaahto ja mansikka-valkosuklaarouhe. Tarkista maku, lisää tarvittaessa sokeria tai sitruunamehua. Koristele haluamallasi tavalla.
Kaada täyte vuokaan. Peitä vuoka ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi, mieluummin yön yli.


maanantai 8. maaliskuuta 2010

Jogurttinen marjapiirakka

Nopea, helppo ja herkullinen peruspiirakka! Marjoja ja jogurttia vaihtamalla saa vaihtelua, mielialan ja pakastimen antimien mukaan. Vaniljakastike on aika ehdoton lisuke!
Tälläinen lähti eilen rakkaan pikkusiskon synttärilahjan mukaan. Toivottavasti maistui, Jere ainakin olisi halunnut napsia osan omaan suuhunsa! :)

Pohja:
1dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
½dl kaura- tai ruisleseitä
1tl leivinjauhetta
1 muna
1 dl sulatettua margariinia tai öljyä
1dl mansikka-vaniljajogurttia

Päälle:
2dl pakastettuja mustikoita
1dl pakastettuja mansikoita paloina

Pinnalle:
3/4dl sokeria
1 muna
2dl mansikka-vaniljajogurttia
1tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet kulhossa.
Lisää muna, haalea rasvasula (tai öljy) ja jogurtti. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat ja tasoittuvat.
Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halk. 24-26cm) pohjalle ja reunoille.

Ripottele pinnalle jäiset marjat.

Sekoita muna, sokerit ja jogurtti keskenään, kaada ohuena nauhana marjojen päälle.
Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 30-35 minuuttia.

Valkosuklaa-biscotit

Tähän ohjeeseen törmäsin selatessani lehtiä Jeren puheterapian aikana. Pitihän se kopsata ja kokeilla...
Ihan hyviä näistä tuli, mutta varmasti olisivat olleet vielä parempia, jos olisin käyttäny oikeaa valkosuklaata. Prismassa vaan ei ollut muuta kuin Kalev mustikka-riisivalkosuklaata enkä jaksanu lähteä eri kauppaan. Joten kokeilin sillä. Syötyä ne tuli silti. :)

1,5 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl sokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
3 kananmunaa
100g valkosuklaata
1dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta

Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ,suola ja kaakaojauhe. Lisää kaksi kananmunaa.
Rouhi suklaa, lisää se taikinaan pähkinärouheen kanssa.
Pyörittele taikina palloksi. Muotoile siitä pellille n. 20 cm pitkä ja 6 cm leveä tanko.
Vatkaa viimeinen muna ja voitele taikinatanko.
Paista 180 asteessa n. 40 minuuttia.

Anna jäähtyä 10 min. Leikkaa n. 1cm paksuiksi viipaleiksi. Nostele viipaleet pellille ja paista koviksi ja rapeiksi 170 asteessa 10-15 minuuttia.

Juustoinen peruna-kinkkuvuoka

Tänään syötiin tälläistä.
Mun mielestä oli hyvää, ja kaksi lasta kolmesta tykkäs kans. Jäi vaan harmittamaan se 1/3, harmi kun ei kaikki tykkää samoista eväistä....
No, tämä oli nopea ja helppo valmistaakin, ihan sopiva tälläiseen päivään, kun yövuoroväsy painaa vielä. :)
Jos tekisin vaan itelleni, niin olisin laittanu Aura-juustoa, mutta säälin miestä sen verran, että jätin laittamatta. Se kun saa fyysisiä oireita siitä hajusta. ;)
Mutta eri juustoilla tätä saa helposti maustettua itelle mieluisaks, Valioltakin on tullu niitä uusia purkkiraasteita, joissa on vaikka mitä ihania makuja. Nam!


1kg perunasipulisekoitusta
300g kinkkukuutioita
3 tomaattia
150g juustoraastetta maun mukaan
4 dl ruokakermaa (tai 2dl ruokakermaa ja 2dl vettä/maitoa)
suolaa, paprikajauhetta, basilikaa, kuivattua ruohosipulia ja ripaus mustapippuria

Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi, valuta enin neste pois.
Laita kerma kippoon, sekoita mausteet siihen.
Laita uunivuokaan perunasipulisekoitus,kinkkukuutiot, tomaatit, juustoraaste ja maustettu ruokakerma.

Paista 200 asteessa n. 60-75 min. Tarkista kypsyys, peitä tarvittaessa.

torstai 4. maaliskuuta 2010

Vaniljainen omena-muruherkku


Tämä oli aivan ihanaa!!!! Tällä ohjeella tulee 3-4 annosta, riippuu jälkiruokakipon koosta. :)
Mulla oli pakastimessa mummun puun omppuja, valmiina pikkulohkoina. Niitä ei tarvinnut kauaa keitellä, ja olivat sopivan kirpeitä niin kuin tykkäänkin. Makeamman ystävän kannattaa valita ompuiksi jotain vähemmän kirpsakkaa tai lisätä sokeria.

400g omppuja
3/4 omenatäysmehua
1rkl fariinisokeria
1tl kanelia

Muruseos:
½dl kaurahiutaleita
½dl ruishiutaleita
2rkl rypsiöljyä
2rkl fariinisokeria
1tl kanelia

Lisäksi
1prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta


Kuori ja leikkaa omenat kuutioiksi. Hauduta mehu-mausteseoksessa kunnes palat ovat pehmenneet. Mehua voi lisätä tarpeen mukaan, seoksen olisi tarkoitus jäädä melko kiinteäksi hilloksi.

Paahda hiutaleita kuumalla paistinpannulla, sekoita koko ajan. Lisää lopuksi rypsiöljy ja mausteet. Pyöräytä niin että ainekset sekoittuvat hyvin.

Vaahdota vaniljakastike.
Lusikoi jälkiruokakippoihin ensin omenahilloketta, sitten vaniljavaahtoa ja viimeisenä hiutalemurua. Tarjoa heti, muuten hiutaleet pehmenevät.

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Kiireisen päivän nopsa jauheliha-papukastike


Tänään ei kerta kaikkiaan ollut aikaa eikä energiaa pitkälliseen kokkailuun..viikon ainoa vapaapäivä ja nuorin lapsista kuumeessa ja korvat kipeinä..
Tämä on nopea ja helppo ruoka, meillä kaikki tenavat söivät ja kehuivat. Iidan mielestä "Tämä maistuu suklaalta!" :)

400g jauhelihaa
1 prk (n. 425g) Valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
paprikajauhetta
jauhelihamaustetta

Paista ja mausta jauheliha. Kaada sekaan purkillinen papuja, anna hautua n.10 min.
Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Ylösalaisin paistettu torttu


Tämä paistos ei koskaan pääse pisteille, jos etsitään ulkonäöltään kaunista leivonnaista, mutta maku korvaa paljon!
Korostan vielä, että lopputuksen kuuluukin näyttää lehmän oksennukselta, mutta jos kaikki on mennyt niin kuin piti, maku on ihana! Varsinkin vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa!

Pohja:
100g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Vuokaan:
50g voita
1dl fariinisokeria
raparperin paloja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa sekaan kananmunat. Sekoita jauhot keskenään ja lisää ne vaahtoon.

Sulata vuokaan tuleva voi, voitele vuoka. laita voi sulan päälle fariinisokeri ja raparperinpalat. Kaada päälle taikina.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Keikauta tarjoilulautaselle jäähtyneenä.

Herra Mittarimatokakku



Tämä on tehty jo hyvän aikaa aikasemmin, keskimmäisen lapsosen toiveesta synttärikakuksi. Lopputulos on mielestäni ihan kiva, synttärisankarin mielestä parasta oli kun sai itse valita koristelussa käytetyt karkit ja laittaa niitä paikoilleen.
Täytekin oli hänen toiveensa mukainen, eli siinä ei ole rahkaa! :)

Kääretorttu:
3 munaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
½ dl kermaa tai maitoa

Täyte:
1-1 ½dl kermaa
1-2dl mansikkasurvosta
raastettua tai rouhittua suklaata

Koristeeksi:
2-3 dl Kermaa ja vihreää elintarvikeväriä
erilaisia karkkeja maun mukaan


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää seos varovasti sekoittaen munavaahtoon. Kaada sekaan kerma/maito, sekoita.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskiosassa n. 5-7min.
Anna jäähtyä uunipellillä, ettei torttu halkeilisi niin pahasti kun käärit sitä rullalle.

Kun torttu on jäähtynyt, levitä pinnalle marjasurvos, suklaaraaste ja kermavaahto. Kääri rullalle pitkältä sivulta ja nosta varovasti tarjoiluastialle.

Vatkaa ja värjää kerma. Levitä kääretortun päälle ja koristele.