keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Pääsiäisleipomuksia

Mulla olis nyt menossa hurja leipomisvimma.... Kaikkea kivaa pitäisi saaha kokeilla, ei auta mikään! :) Ongelma tulee siinä, että kuka ihme ne kaikki sitten syö. Ite jos pistelen kaikki menemään, saa seuraavaks leventää oviaukkoja. No, tällä kertaa apuun tuli kaveri lastensa kanssa sekä sisko ja hänen miehensä, kiitos vaan kaikille koekaniineina toimineille! ;)

Tälläisiä sitten tälläkertaa...
 Törmäsin jossain (olisko ollu Confettin sivuilla) piimäkakun ohjeeseen, ja sitä oli pakko kokeilla! Oon joskus jossain (juu-u, mun muisti on mitä loistavin!) maistanu aivan ihanaa piimäkakkua ja nyt piti saaha itekin kokeilla moisen leipomista. En osaa arvata, monenkolaisia piimäkakun ohjeita on olemassa, mutta tällä ainakin tuli ihan hyvää. Ohje oli tosi helppo ja nopea, Jere hääri apuna keittiössä ja innoissaan kaatoi ja sekoitteli mössöjä.
Ja koska piimää vielä jäi, piti sille keksiä jotain käyttöä. "Raakanahan" mä en piimää suuhuni laita, haisee se sen verran erikoiselle...joten kakkusia vaan kehiin!

Tämän hyydytettävän piimäkakun ohjeen sain vime vuonna työkaverilta, kerran aikasemmin olen ko kakkua tehnyt, suuren epäilyksen vallassa. Yllätys olikin suuri, kun piimä ei maistunutkaan piimältä kakussa! Tällä kertaa muokkasin hieman alkuperäistä ohjetta, omasta mielestäni parempaan suuntaan. Lisäsin siis täytteeseen purkin mangososetta, kaksi purkkiakin olisi ollut ihan ok. Ihan pääsiäisen näköistä tästä tuli. :)

Vanhan ajan piimäkakku

vajaa 4 dl piimää esim AB (ite käytin rasvatonta, koska tavallista ei ollut hylana)
4 dl sokeria
1 dl siirappia
250g voita
2 munaa
7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa
2 tl kardemummaa
3 tl vaniljasokeria

Jauhota vuoka vehnäjauhoilla. Silloin kakun pintaan ei jää möykkyjä, niin kuin voi käydä korppujauhojen kanssa. Varo ettet laita liikaa voisulaa vuokaan!

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput aineet, sekoita taikina tasaiseksi.
Paista kakku 175 asteessa n.1 h.
Jos kakun pinta saa lisää väriä, peitä se sopivan kokoisella leivinpaperinpalalla.



Hyydytetty piimä-mangokakku


n. 200g Digestive-keksejä
n. 50-70g voita
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
4 dl piimää
reilu 1 dl sokeria
7 liivatelehteä
n.½ dl mehua (esim appelsiini)
2-3 prk mangososetta (Piltti)


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
Murskaa keksit, sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. (Laita pohjalle vuoan pohjan kokoinen pala leivinpaperia.)

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita joukkoon piimä, sokeri ja 1-2 prk mangososetta.

Kuumenna mehu kiehuvan kuumaksi. Puristele liivatteista pois ylimääräinen vesi ja liuota ne mehuun. Kaada liivateseos vanilja-piimän joukkoon ja sekoita. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle, anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Kakun hyydyttyä levitä päälle haluamasi määrä mangososetta. (Itse laitoin 1½ prk)


           Ihanaa pääsiäistä kaikille!





6 kommenttia:

  1. Tämä pääsiäisenkeltainen kakku näyttää kyllä syötävältä - ja lienee sitä olevakin. Sä se jaksat värkätä kermojen, jauhojen ja sokerien kanssa, voi kun itsekin sais joskus jotakin syötäväksi kelpaavaa aikaan.

    Kiitokset vielä eilisen suklaakakkumaistiaisista!

    VastaaPoista
  2. Olipa herkullisen näköinen hyytelökakku. Oma ohjeeni on paljon monimutkaisempi, taidanpa kokeilla seuraavaksi tätä. Oon käyny aikaisemminkin tutustumassa sun leipomuksiin :)

    terveisin Raili

    VastaaPoista
  3. Eena, sä taas jaksat värkätä ompelusten kans, johon en ikänä pystyis!!!
    Ja kiitos itelles koe-eläimenä olosta, suklaakakun suhteen siis.:)

    Raili, tervetuloa, kiva kun käyt! :)
    Tuo ohje tosiaan on helppo ja nopea. Ja hyvää oli!

    VastaaPoista
  4. Olen samaa mieltä ettei piimää voi raakana kurkusta alas kulauttaa, mutta ihme kyllä leivonnaisissa toimii kuin unelma!
    Itse rakastan piimällä mehevöitettyjä teeleipiä, ohje löytyy myös blogistani ;)Ja kuivakakut heti toisella sijalla.
    En ole ikinä edes ajatellut että siitä voisi tehdä myös jotain ei paistettua. Täytyy seuraavan kerran kokeilla oikeasti hyydykekakussa!

    VastaaPoista
  5. Tuo piimäjuttu tosiaan on megaluokan ihme! ;) Haiseekin suorastaan tappavalta, mutta kakuissa kerta kaikkiaan ihanaa!
    Käynpä kurkkimassa sulta Nenna teeleipien ohjetta. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  6. kivä ajatus tälläinen. Joskus kun ohjeeseen ei tavi paljon piimää ja emme sitä juo niin tähän saisi lopun hyvin :D

    VastaaPoista