perjantai 28. heinäkuuta 2017

Horsmankukkajuoma



Olen pikkuhiljaa ottanut kokeiluun erilaisia hortoilureseptejä.
Mummolareissulla piti päästä keräämään horsmankukkia ja kokeilemaan niistä tehtyä juomaa.
Mummolan huudeilla on paremmin puhtaita paikkoja kerätä kukkia. Mistään liikenteenjakajasta niitä kun ei kannata haalia pakokaasujen takia.



Juomasta tuli yllättävänkin hyvää!
Tokikaan ei samanlaista kuin kaupan mehukatit, mutta eihän se ole tarkoituskaan.
Tässä on loppumakuna jokin, hmm..miten sen kuvailisi.. täyttävämpi maku. Sellainen luonnon maku, ei-esanssinen.
Olen tehnyt viime aikoina 3 erilaista juomaa, ja tämä oli niistä jaetulla ykkössijalla Louhisaaren juoman kanssa.
Itse asiassa isäni, joka voi olla hyvinkin epäileväinen yksilö, joi tätä useamman lasillisen ja kehui kovasti. Pihlajanlehtijuomaa vain maistoi ja ilmoitti että ei kiitos. ;)
Sanoinkin että käytän sukulaisia koe-eläiminä, katsotaan minkä värisiksi menevät. 

No, ainut mikä muutti väriä oli tämä juoma. 
Seuraavana aamuna oli enemmän violetin sävyinen kuin ekana päivänä.
Tuossa yllä olevassa kuvassa juomasta taisi tulla hieman liian laihaa, siksi noin haaleaa.
Mutta toisaalta sekin on makuasia.
Tämähän on siis tiivistettä, joten jokainen voi lantrata makunsa mukaan.
Sellainen moka tuli, että unohin sen sitruunan kauppaan...
Äiti kaapista löytyi kuitenkin sitruunatiiviste pullo, joten lurauttelin sitä. Oikea ois kyllä ollut varmasti parempaa ja vähemmän kitkerää.



1l horsmankukkia
n. 0,25dl sitruunamehua
4dl vettä
1½-2dl sokeria

Liota kukkia haaleassa vedessä jotta hyönteiset poistuvat niistä.
Valuta vesi pois siivilässä.
Purista sitruunasta mehua ja lisää se kattilaan kukkien ja veden kanssa.
keitä miedolla lämmöllä 10-5 min, kunnes kukkien väri on liuennut veteen.
Siivilöi kukat pois ja kaada mehu takaisin kattilaan.
Lisää sokeri ja jatka miedolla lämmöllä keittämistä kunnes sokeri on liuennut mehuun.
Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois. (Mun kokeilussa vaahtoa ei tullut.)

Pullota mehu kuumana huolellisesti puhdistettuihin lasipulloihin ja sulje pullot ennen mehun jäähtymistä. Anna pullojen jäähtyä ennen kuin siirrät ne viileään.
Avaamattomassa pullossa mehun (ainakin pitäisi) säilyä pari kuukautta, avattuna n. viikon.

Laimenna mehua mielesi mukaan ja tarjoile jääpalojen kanssa.


Eihän tämä tokikaan kaikille maistu. 
Erilaista kuin kaupan sokerilitkut. 
Mutta monen mielestä hyvää!
Tätä teen toisenkin kerran.





10 kommenttia:

  1. Ihanan väristä! Olen itsekin saanut kerran tätä maistaa. Mukavan makuista oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo väri on kyllä niin söpö!
      Eikä makukaan oo hullumpi.

      Poista
  2. Hauskan väristä,tuota pitäisikin kokeilla..se on jännä mitä kaikkea luonnosta voikaan hyödyntää😍👍Mukavaa heinäkuun loppua☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata! 😊
      Joo, luonnosta löytyy vaikka mitä kivaa! Pikkuhiljaa opettelen mitä kaikkea voi tehdä luonnon jutuista.
      Kiitos, mukavaa alkavaa elokuuta sinne! 😊

      Poista
  3. Moikka. Kukkajuoma kuulostaa ja näyttää kivalta. Taidanpa joku päivä kokeilla. Tänä kesänä otin horsman ruokavaliooni, mutta mehua en ole kokeillut. Kristiina

    VastaaPoista
  4. Tuo on kokeilemisen arvoista. 😊
    Miten käytät horsmaa? Olisko hyviä reseptivinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi. Olen laittanut tuoreita lehtiä leivän päälle ja smoothiin ja paistanut varsia sipulin kanssa. Kuivasin lehtiä ison purkillisen kolmea eri tapaa kokeillen; leivinuunin jälkilämmössä ja lämpimän puuhellan päällä ja lisäksi nipuissa lämpimän uunin vieressä. Kaikki onnistuivat yhtä hyvin. Kuivattuja olen laittanut vihreän teen sekaan. Jostain pikkukokeiluista olen kirjoittanut blogini postauksissa Missu ulkoilee ja tutustuu horsmaan ja Makuja luonnosta.Kristiina

      Poista
  5. Kiitos vinkeistä!
    Tulen tutustumaan sun kokeiluihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi. Tein tänään horsmankukkamehua ohjeesi mukaan. Maistoin sitä vain vähän kun se oli vielä lämmintä - varmaan hyvää kunhan jäähtyy. Jossain vaiheessa varmaan kirjoitan siitä omaan blogiini - jos ei haittaa? Mainitsen tietysti mistä ohjeen sain. Lisäsin sinut blogiini kohtaan "näitä vilkuilen". Kristiina

      Poista
    2. Kiva juttu! Toivottavasti maistuu!
      Tottakai voit laittaa ohjeen jakoon, netistä mäkin sen löysin. Pitääpä muuten lisätä se linkki, oon unohtanu.
      Mukavaa jos haluat vierailla blogissani. :)
      Minäkin olen lisännyt sinut seuraamieni blogien joukkoon.

      Poista