perjantai 29. syyskuuta 2017

Pihlajanmarjahillo





Sain enoltani valtavan kasan omppuja, äiti oli kerännyt meille pihlajanmarjoja, ja itse poimin vähän puolukkaa.
Omput päätyivät naposteltavaksi, hilloksi, piirakoihin ja pakastimeen annospusseissa. Talvipäivien omppupiirakoihin valmiiksi viipaloituina. :)
Puolukatkin menivät syöntiin, ja reilu puolet pihlajanmarjoista pakastimeen.
Se toinen puoli sitten..sanotaanko vaikka että tieteelliseen kokeeseen?


Googlettelin vimmatusti pihlajanmarjahillojen ohjeita, ja kyllähän niitä löytyikin.
Päädyin testaamaan tälläistä joka on höystetty porkkanalla ja ompulla.
Ensin vaikutti siltä, että hyvää tulee, mutta sitten karvas loppumaku alkoi potkimaan.
Kuvittelin alun perin pääseväni aika vähällä sokerilla, mutta toisin kävi..
loppuviimein sotku oli todella sokerista.
Tähän käyttämäni pihlajanmarjat olisi pitänyt ehkä pakastaa ensin?
Tokihan eri puiden marjojen maussa on ero, mutta ei nämä mun mielestä pahoja ollut kun niitä maistelin ennen keittelyä.


5dl pihlajan marjoja
5dl omenanpaloja
n. 1l porkkanaraastetta
vettä
sokeria/hillosokeria/hyytelösokeria
vaniljasokeria
1-2tl kanelia

Laita kattilaan palotut omenat, pihlajanmarjat ja porkkanaraaste.
Keitä kunnes aineet ovat pehmenneet. Jos vettä on liikaa, kaada sitä siivilän läpi pois.
Vetäise seos soosiksi sauvasekoittimella.
Lisää sokeri ja halutessasi kaneli. Keittele n. 10 min.
Purkita keitettyihin lasipurkkeihin, säilytä jääkaapissa.



Mulla on tätä lajia nyt kaksi purkkia jääkaapissa, ja lisää pakastimessa.
Mutta mihin käytän, omaan makuun liian makean mönjän?
No, kokeilin laittaa sämpylätaikinaan siirapin tilalta, ja oli oikein onnistunut lopputulos.
Kukaan ei huomautellut mausta mitään negatiivista, ja kaikki tuli syötyä. ;)
Joten ei muuta kun leipomaan lisää sämpylöitä.
Sen verran jäi pihlajanmarjahillo vaivaamaan mieltä, että teen uuden kokeilun niillä pakkasessa olevilla marjoilla, kunhan kerkeän.












6 kommenttia:

  1. Ihana kun olette saaneet kaikkea herkkua säilöttyäkin. Meidän suunnilla ei tänä vuonna omppuja saatukaan..ensi kesänä sitten kaksin verroin:) En tiedätkös ole koskaan syönyt pihlajamarjahilloa..tuota pitäisi kyllä kokeilla, noita pihjalanmarjoja kun olisi vaikka kuinka tarjolla:) Oikein mukavaa alkavaa lokakuuta sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon kyllä oikein ilonen kun on satoa pakastimessa.
      Meidän omppupuu ja viinimarjapuskat tuotti tänä vuonna tosi surkean sadon, syytä en tiedä. Onneks eno pelasti tilanteen. 😊
      En mäkään oo syöny ennen pihlajanmarjajilloa, ja tämäkin kokeilu on nyt vähän liian makea.
      Kaunista lokakuuta sinullekin! ❤

      Poista
  2. Meillä tuosta pihlajanmarjahillosta tuli sellaista junttaa (oli joku ikiaikainen ohje), että ei sitä syönyt erkkikään. Tämä sinun ohjeesi houkuttaa kovasti, koska tässä käytetty myös omppuja. Tällä ohjeella taidamme onnistua paremmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanasti kuvailtu hillo. 😂
      Kannattaa pakastaa marjat ensin, ja olla mua tarkempi sokerin määrässä. 😉

      Poista
  3. Moikka. Mulla on ollut koko syksyn tarkoitus keittää pihlajanmarjahilloa, mutta olen päässyt vasta marjojen maisteluun asti. Täytyy kyllä sanoa, että pahalta ne maistuvat ainakin ilman pakastusta. Rastaille ne kelpaavat hyvin. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä saatan kyllä syödä marjoja raakana, mutta tuo sopiva sokerin määrän löytminen vaatii vielä harjotusta. 😊
      Nuo punaisina hehkuvat puut kyllä houkuttaa keräämään pihlajanmarjoja. Harmi kun ne ei oo monikäyttöisempiä!

      Poista