lauantai 16. syyskuuta 2017

Nokkosen siemenet, suomalaista superfoodia





Tänä syksynä mulle vasta valkeni, että nokkosen siemenilläkin on vaikka mitä käyttöä keittiössä.
Eipä ollut tullut pieneen mieleenkään aiemmin, mutta Rajalan tuvasta sain infoa asiasta.

Ilmeisesti tämä villiyrttien ja luonnonjuttujen hyötykäyttö alkaa pikkuhiljaa laajentua mullakin.
Kauhean innoissani ainakin oon, ja ensi keväälle on jo ajatuksia, mitä kaikkea pitää kerätä ja kokeilla.
Kun vaan sillon vielä muistais kaikki. ;)


Mutta nuo nokkoset..
Aiemmin olen käyttänyt nokkosen lehtiä silputtuna lättytaikinan seassa.
Tänä vuonna piti kuivata lehtiä, mutta se ihan onnellisesti unohtui.
Nokkostahan voi tunkea vaikka mihin: lättyihin, munakkaisiin, keittoihin, leipin ja sämpylöihin, juomiin...
Ulkoisesti sitä voi käyttää hiusten lähdön hillitsemiseen ja hilseilevän päänahan hoitoon. Näitä en ole kokeillut, mutta täältä vinkkejä.

Itseäni yllätti tieto, että nokkonen sisältää 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti.
Myös kalsiumin määrä on huima; 100g nokkosta sisältää 590mg kalsiumia, kun rasvattomassa maidossa vastaava määrä on 120mg.
Maidon juonti ei siis todellakaan ole välttämätöntä kalsiumin saannin kannalta. Ruvetaan syömään urakalla nokkosia... ;) Niin ja hauskintahan tässä on se, että moinen rikkaruoho on aivan ilmainen.
(Toki jossain nettikaupassa hinta näkyi olevan 360€ kg...)
Nokkosessa on myös runsaasti A-, B-, E- ja K-vitamiineja, ja mineraalisuoloja enemmän kuin missään Suomessa kasvavassa kasvissa.
Täällä tarkempi luettelo, jos kiinnostaa.


No joo, tuon hehkutuksen jälkeen voisin palata asiaan...
Me ollaan niin epäomavaraisia että oikein ärsyttää, joten piti taas soittaa isukille, josko hän viitsisi auttaa lastaan keräämällä komean kimpun kukkivia nokkosia.
(Kuten mitään muutakaan, näitä ei kannata kerätä liikennöityjen teiden varsilta tms.)
Palvelu pelasi paremmin kuin hyvin, ja sain useamman nipun nokkosen varsia, jotka oli jo kuivattu roikuttamalla niitä ylösalaisin leikkimökissä. 
Iso kiitos taas kerran!

Mulle jäi siis helppo osuus hommassa. 
Levitin keittiöpyyhkeen pihalle pöydälle, laitoin hanskat käteen ja murustelin siemenet pyyhkeelle.
Siitä ne lusikoitiin lasipurkkiin.
Parempi olisi sellainen purkki josta valo ei pääse läpi, mutta tämä oli nyt ainoa sopivan kokoinen...säilytän sitä kaapissa, jonne aurinko ei paistele. 
(Eipä se kyllä pahemmin paista mihinkään muuallekaan..vettä kyllä on satanut ihan riittävästi.)


Ensi vuonna aion reipastua nokkosen(kin) suhteen, ja saada isomman saaliin talven varalle. 
Mutta tällä päästään alkuun. 
Onko teillä jotain hortoilulemppareita?

16 kommenttia:

  1. Oi, pitäisi itsekin kerätä noita siemeniä. Saatiin keskinkertainen sato kuivattuja lehtiä, mutta tuo siementen kerääminen on vain jäänyt. Vieläköhän ehtisi?

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla!
    Nämä on siitä helppokäyttöisiä, että ainakaan puurossa tai rahkan ja puolukoiden seassa ei maistunut miltään. 😊

    VastaaPoista
  3. Wau, enpä ole tiennytkään tätä kaikkea nokkosesta! Joskus olen kuivattua nokkosta käyttänyt sämpylätaikinaan. Voihan sentään, oliskohan kukkivaa nokkosta vielä jossain...pakko mennä huomenna etsmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysitkö? 😊
      Mahtavaa huomata, että näitä tosi terveellisiä juttuja löytyy läheltä! Ei tarvi kasvattaa hiilijalanjälkeä ostamalla ties mistä kaukaa tuotuja juttuja.

      Poista
  4. Oho..enpäs tiennyt että nokkosessa on noin paljon rautaa! Pitäisi itsekkin vaan rohkeasti alkaa noita luonnonantimia hyödyntämään:) Kiitos kivoista vinkeistä..joskus lapsena olen nokkoslettuja maistanut,enpä juuri muuta:) Mukavaa viikonloppua sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aloittelen tätä villivihannesjuttua, mielenkiintoista! Ens keväälle on jo ideoita, pitää kai kirjottaa ne ylös ettei unohu. 😀 Nokkoslätyt on niin hyviä!
      Kivaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  5. Nyt tuli itsellekin aimo annos uutta tietoa. Kiitos tästä infopläjäyksestä!

    VastaaPoista
  6. Ja minun kun tänä vuonna PITI niin tehdä nokkoslettuja.. ei, en tehnyt. Jospa sitten ensi vuonna? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi vuonnakin ehtii. 😊
      Mä teen jo listaa, että keväällä muistan mitä kaikkea pitikään kerätä ja kokeilla. 😊

      Poista
  7. Moi. Nokkonen on hyvä lisä vaikka mihin ruokiin ja juomiin. Viime viikolla täydensin varastoja, kun nokkosiin oli kasvanut paljon uusia pikkuversoja. Vieläkin niitä varmaan ilmestyy, jos ei ihan jäätävä keli tule. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä niistä saa satoa pitkään! Mahtava juttu!

      Poista
  8. Ai ne eivät maistu miltään? Kannattaako minun sitten vaivautua? :) Pieniä maitohorsmia kokeilin kerran munakkaassa ja ne maistuivat. Voisihan noilla maustaa vaikka suolaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aattelen siltä kantilta, että paljon terveydelle hyviä juttuja, eivätkä lapset edes tiedä syövänsä niitä. 😂
      Lehdissä taitaa olla enemmän makua.

      Poista
  9. Voi vitsit, olet ollut ahkera! Nokkosen käyttöä olen monesti miettinyt itsekin, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Ravintosisällön puolesta kannattaisi kyllä kokeilla. Hortoilu on mulle muutenkin aika vierasta, mutta parin viime vuoden sisään olen kokkaillut ekaa kertaa elämässäni kuusenkerkistä ja pihlajanmarjoista.

    VastaaPoista
  10. Olen kerännyt nokkosen lehtiä ja siemeniä puhtaalta seudulta. Lehdet olen kiehauttanut varsineen muutaman minuutin ajan suuressa kattilassa, ja irrottanut vähän jäähtyneet varret pois ja käärinyt lehdet kertakäyttöannoksina kelmuun. Näitä pikku annoksia voi säilyttää minigrip-pusseissa pakasteessa ja käyttää talven mittaan helposti erilaisiin ruokiin ja taikinoihin.
    Siemenet olen kuivatettuina jauhanut maustemyllyssä (esim.Bamixilla) suolan kanssa pikku purkkeihin, joista on helppo sirotella maustesuolana erilasiin ruokiin.

    VastaaPoista