torstai 24. maaliskuuta 2011

Tervetuloa, leipäkone. :)


 Äitini kaappien kätköissä pölyttyi 90-luvulla ostettu Funai-merkkinen leipäkone. Blogimaailmassa kierrellessäni törmäsin useammassakin paikassa ihanan näköisiin ja kuuloisiin leipäohjeisiin, joten kysäisin saisinko aparaatin lainaksi...
Mamma meinasi, ettei enää kyseistä kapistusta tarvitse, joten sain sen sitte meille. Kiitokset vielä äidille!

Ensimmäisenä kokeiluun pääsivät RAASTELEIVÄT. Resepti on yhdistelmä parista netistä löytyneestä ohjeesta.
Minun ja lasten mielestä hyvää, mies oli sitä mieltä että porkkanasämpylät     ovat parempia.
Kylläpä kotona tehty, lämmin leipä on hyvää levitteen ja juustosiivun kanssa!
Muutenkin olen alkanut heräilemään siihen, miten paljon elintarvikkeissa on lisä-, säilöntä-, yms ylimääräisiä aineita. Eihän niitä kaikkia millään pysty välttämään, mutta jos edes osan turhista aineista saisi kierrettyä tekemällä joskus jotain itse...



 Raasteleipä

1 dl porkkanaraastetta
2 dl vettä
2rkl öljyä
1-2 rkl siirappia
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1½dl sämpyläjauhoja
1½tl kuivahiivaa

Mittaa aineet leipäkoneen kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Käynnistä kone.

(Tässä mun koneessa saa valitta tummuusasteen vaalea-medium-tumma. Laitoin sen keskimmäisen ja hyvä tuli. Sitä en tiedä, millaisia nämä nykyajan vempeleet mahtavat olla...)

5 kommenttia:

  1. Hei, sain juuri eilen tuollaisen Funai leipäkoneen, mutta siinä ei ole käyttöohjetta. Olisiko sinulla kertoa miten sitä käytetään? Olisi niin mukava kokeilla tuota reseptiä mutta en osaa käyttää konetta! Minkä pituisen ohjelman laitoit?
    Kiitos jo etukäteen.
    Terv. Kirsi

    VastaaPoista
  2. Onnea perheenjäsenestä, upea leipä!!

    VastaaPoista
  3. Kirsi, Anteeksi kun vastaaminen kestää, en ole ehtiny koneella istua. Töissä on aika kulunut, nyt vapaapäivä!

    Mullakaan ei oo käyttöohjetta,ja tämä mun kone on tosiaan -90luvulta, mutta tein näin:

    Ensin se ruuvi kiinni kipon reunaan. Sitten kippo koneeseen, se piti jotenkin saada kierrettyä sinne pohjaan niin että naksahti kohdalleen kunnolla.
    Sitten si "siipi" (siis se joka sekoittaa taikinan, mikä lie nimeltään oikeasti?) pohjan tappiin kiinni. Sitten vain ainekset taikinakippoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä, ei saa sekoitella. Kansi kiinni ja kone päälle.
    Mun koneessa voi valita tummuus asteen light, med tai dark ja mä otin sen mediumin. Kone sitten antaa paistoajan automaattisesti. Tuossa se oli muistaakseni 2h 15 min.
    Ajastinta en oo edes kokeillut, aattelin että en sitä tarvi.

    Toivottavasti tästä oli sulle apua, ja anteeksi kun vastaaminen kesti näin kauan!

    Elsukka, kiitos kehuista! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos neuvosta, kokeilinki jo itse ja ihan samoin minullakin siinä tuli valmiiksi sitten ohjelma :)) Kokeilin eri ohjetta, mutta jauhoja oli liikaa eli eka kokeilu meni koirille :D

    T. Kirsi :)

    VastaaPoista
  5. Etsin leipäkoneella leivottuja leipäreseptejä ja törmäsin tähän :) Raaste voisi tuoda kivaa vaihtelua leipään. Todella kuohkean näköisen leivän olet saanut aikaiseksi! Mulla ne tuppaa jäämään littanoiksi, vaikka tilaa koneessa olisi isommallekin leivälle.

    VastaaPoista