sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Hapatettu lohkoleipä




Kotiliesi (1/27.12.2012) piti sisällään mm tämän herkun.
Ohje on hyvin yksinkertainen, aikaa menee nostattamiseen.
Jos omistaa hapanleivänjuurta, leivän voi tehdä perinteisestä hapanleipätaikinasta.
Lehdessä mainitaan että kuivattua juurtaa myydään esim Ruohonjuuren myymälöissä.
Enpä ole moisesta kaupasta ennen kuullutkaa, pitää kai googlata missä olis lähin putiikki.
Onko teillä kokemusta kaupasta ostetusta leivänjuuresta? Toimiiko?

Meillä tämä eväs meni kuin kuumille kiville. Mies ja lapset tykkäs kovasti ja siskoni oli aivan innoissaan leipäpalasista.
Maku on vahva. Jos kärsii närästyksestä, voisin kuvitella ettei tarvi monta palaa syödä saadakseen oireita
Osa palasista pääsi pakastimeen. Niitä on sitten kiva ottaa mikron kautta kun tekee mieli tuoretta leipää.


9dl kädenlämpöistä vettä
2 hapankorppua
25g hiivaa
n. 16dl Myllärin ruisleipäainesta

jauhotukseen ruisjauhoja

Murenna hapankorput ja hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää ruisleipäaines erissä ja vaivaa taikina sopivaksi. PEhmeämmäksi kuin vehnätaikina.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota 1h30 min esim mikrossa.

Painele taikina jauhoisin käsin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Pistele pinta haarukalla ja leikkaa levy taikina pyörällä lohkoihin.
Kohota taikinaa vielä n. puoli tuntia.
Kostuta pintaa vedellä, paista 225 asteessa 20-30 minuuttia keskitasolla.



Uuniin menossa.



Nyt sitten lumitöihin ja sitten iltavuoroon.
Leppoisaa sunnuntaita kaikille!


5 kommenttia:

  1. Nam! Blogissani on sinulle tunnustus.

    VastaaPoista
  2. Nam, herkullisen näköisiä leipiä! Itse en myöskään omista leipäjuurta ja saman asian kanssa painin, että mistä kannattaisi ostaa... Kuulemma leipomoista kannattaisi ainakin kysellä. En tiennytkään että Ruohonjuurestakin voisi löytyä.. Itselleni Ruohonjuuri on tuttu kauppa, hamstraan sieltä mm. kahvia ja erikoisempia elintarvikkeita. Joten jos päädyt sinne juurta metsästämään, niin suosittelen koukkaamaan kahvihyllyn kautta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Kotilieden mukaan sieltä pitäisi löytyä.
      Jospa joskus Tampereella käydessä löytäisin tieni kyseiseen puotiin, nettikaupastakin näköjään saa kyllä vaikka mitä. :)

      Poista
  3. Hapankorppujen lisääminen ei hyödytä mitään. On pelkkää taikauskoa, että niissä olisi hiivaa, joka nopeuttaa käymistä. On tieteellinen fakta, että hiiva on jo kuollut kuumuuteen siinä vaiheessa, kun hapankorppuja on valmistettu.

    VastaaPoista