tiistai 28. joulukuuta 2010

Koristekukkia, valkosipulivuokaa ja kaikenlaista pohdiskelua


 Nopeasti se joulu taas vilahti ohi, varsinkin, kun viikonlopun viiletin töissä.
Nyt taas edessä paluu arkeen, vaikka koululaisen loma jatkuukin vielä tämän viikon.
Tämä blogi on jäänyt hippasen huonolle, kun aika ei kerta kaikkiaan ole riittänyt koneella istumiseen.
Hurjasti kiitoksia kaikille, jotka täällä ovat käyneet kurkkimassa ja kommentoimassa!!! Se piristää mieltä, varsinkin kun joskus kuulee jonkun täältä löytäneen jonkin mieleisen reseptin.
Itse käyn vierailemassa teidän blogeissanne aina kuin vain ehdin, liian usein aika ei kuitenkaan riitä kommentointiin. Siinäpä mulle uudeksi vuodeksi parantamista.


Tässä taas kukkayritelmiä, jotka pääsivät koristamaan ihanaisen Helin valmistujaiskakkua. Kakku jäi valitettavasti kuvaamatta... Onnea Helille!
Tästäkin kuvasta huomaa, etten taas oo yhtään aatellu, millaisessa ympäristössä kuvan otan! ;)

Tuohon Helin runoblogiin kannattaa muuten käydä tutustumassa!
Joulun alla lueskelin runoja oikein ajatuksella ja mm tämätämä ja tämä laittoivat ajattelemaan,  toi kyyneleet silmiin, antoi hyvän mielen... Pisteenä Iin päälle, hyvän yön runo pisti naurattamaan! Ihanaa, kun elämää ei oteta liian vakavasti!
Lapset suunnilleen kiipeilivät mun päällä, ja kuittasin vain "äiti vielä tämän lukee, ja tämän, ja..." Monet runot käyn lukemassa useaan kertaan, aina saan niistä jotain sydämeeni.
Ihmeellistä, miten joillakin on taito pukea asiat sanoiksi noin kauniisti.

Sen verran huono omatunto kolkutteli lasten takia,kun aivan hautauduin omiin ajatuksiini, että piti sitten pelata heidän kanssaan lautapelejä. :) Joskus vain tarvitsee hetken omille jutuille ja ajatuksille..



Mutta arkisiin juttuihin palatakseni...
Tuo ylimmän kuvan peruna-valkosipulivuokaohje on löytynyt Katiskattaren blogista.Sieltä löytyy monta muutakin herkkua!
Lapsethan eivät moisesta valkosipulihärpäkkeestä piitanneet, mutta muhun kyllä uppos! :) Ensi kerralla lisään vielä vähän valkosipulia.... Aurajuustokin voisi sopia, mutta kun tuo mies ei kestä sitä hajua.

Tarvitset:

Pussillinen valkosipuliperunoita (pakaste)
 400 g jauhelihaa
valkosipulia maun mukaan
2-3 dl ruokakermaa
juustoraastetta
suolaa

Paista jauheliha ja murskattu valkosipuli. Mausta suolalla.
Lado uunivuokaan kerroksittain perunoita ja jauhelihaa, laita väliin suolaa ja halutessasi myös juustoraastetta.
Kaada päälle ruokakerma, ripottele juustoraastetta pinnalle.
Paista 175-200 asteessa vajaa tunti. Alenna lämpöä ja laita kansi tai folio päälle jos pinta alkaa liikaa tummua.

Nyt pitäisi kääntää ajatukset jo kohti esikoisen synttäreitä, ja löytää jostain energiaa valmisteluihin.
Onneksi Joulupukki toi kaksikin kirjaa joista löytyy uusia kivoja ohjeita, eli Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset sekä Viivin ja Wagnerin keittokirjan.
Keskenään aivan erilaiset teokset, mutta mun makuuni oli kumpainenkin!


Mukavaa tiistaita kaikille! 

lauantai 25. joulukuuta 2010

Ihanaa joulua!


Olen elänyt pari päivää ilman tietokonetta... Tämä huone jossa tietokonee majailee, oli viimeiset 2 vrk ennen pukin tuloa tonttujen pajana, ovi lukossa. Ja jos tänne linnoittauduin, oli vähintään kaksi lasta oven takana huutelemassa ja kahvassa roikkumassa. Viimeisiä lahjoja paketoidessa alkoi jo pelottaa, että kahva irtoaa ja vietän jouluni lukittuna yhteen huoneeseen. ;)
No, jouluaatto on onnellisesti vietetty ja kilttejä oli kaikki olleet.

Kyllähän tässsä vaiheessa vielä voi toivottaa:
Rauhallista, onnellista ja rentouttavaa joulunaikaa kaikille blogissani vieraileville!

perjantai 17. joulukuuta 2010

Kinkku-juustomuffinssit






Suolaisia muffinsseja en ollut aiemmin kokeillut, nyt oli aika. Ja hyviähän nämä oli! Ohjekaan ei enää kovin paljon helpommaksi voi tulla. :)
Ohjeeseen voisin sen verran tehdä muutosta, että lisäisin vähän kinkun, juuston ja paprikan määrää, suolaa ja mausteita reippaammalla kädellä. Jos ehdin, niin teen tänään uuden satsin.
Tämä ohje on muistaakseni Myllyn Parhaiden.

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipuli- tai yrttisuolaa
1 rkl persiljaa (tätä ei ollut, laitoin basilikaa)
100g kinkkukuutioita
100g paprikakuutioita
100g juustoraastetta
2 dl kermamaitoa
2 munaa
½ dl öljyä 


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kulhoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
Nostele taikina vuokiin. Muffinssipelti oli taas loistava kapistus!
Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.


Mukavaa viikonloppua ja jouluista tunnelmaa kaikille!

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Gluteenittomat piparimuffinssit

Pitihän näitäkin kokeilla. :) Välillä kun kylässä käy vieraita, joilla on keliakia. Ja on kiva tarjota joskus muutakin, kuin sitä iänikuista Viennettaa ja kuivia keksejä.
Yhden maistoin, oli kivan jouluinen ja piparinen maku. Nyt nämä muhii pakastimessa, käyttöä oottelemassa. :)



Ohje löytyi Gluteenitonta leivontaa-blogista. Sieltä löytyy muutenkin hurjasti ohjeita ja tietoa gluteenittomista jutuista.

Piparimuffinssit (n. 10 kpl):
1 dl tummaa siirappia
50 g voita
1½ tl kanelia
½ tl neilikkaa
½ tl inkivääriä
½ tl pomeranssinkuorta
1 kananmuna
1 dl kermaa
3 dl Semperin hienoa jauhoseosta /Sunnuntain vaaleaa
1 tl ruokasoodaa


Kiehauta siirappi, mausteet ja voi kattilassa. Nosta kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä hetki. Sekoita kananmuna ja kerma kulhossa (esimerkiksi puuhaarukalla) ja lisää joukkoon jauho, johon on sekoitettu sooda, sekä siirappiseos. Sekoita tasaiseksi sileäksi taikinaksi ja jaa se muffinssivuokiin, paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Siivilöi jäähtyneiden muffinssien pinnalle halutessasi tomusokeria.

Mausteet voi korvata myös 1-1½ ruokalusikallisella piparkakkumausteseosta. 



 

tiistai 7. joulukuuta 2010

Anopin jogurttikakku



Tässäpä tämä, ihanan mehevä kakku, nopeasti ja helposti. Kuten nimestä voi päätellä, ohje on saatu mieheni äidiltä.
Koska tätäkään ei saa vatkata, moisen kakun voi äänettömästi pyöräyttää vaikkapa lasten päiväuniaikaan. Sikäli mikäli talouden lapset sattuvat moisia ihanuuksia nukkumaan...
Meillä ei nuku. Kukaan alaikäinen. Mutta mä haluaisin nukkua, eikä mun anneta nukkua. Elämä ei ihan ole reilua. ;)

Ohje tässä.

1 prk (200g) jogurttia
2 munaa
200 g voita sulatettuna
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseokseen jogurtti, muna ja sulatettu rasva.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 60 minuuttia.

sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Banaani-suklaamuffinsseja ja kirpparilöytö

Jeren itsekoristelema muffinssi.


Teki mieli kokeilla jotain nopsaa muffinssiohjetta, samalla kun anoppia ajatellen tein gluteenittomia piparimuffinsseja (jotka postaan kun ehdin). Tälläisen ohjeen olen joskus jostain napannut ja nyt otin käyttöön.  Näitä tuli 12 kpl, muffinivuoalla paistettuna nousivat kivasti eivätkä levinneet. Suklaata olisi voinut lisätä, laitoin 8 palaa ja enempi ei olis ollu pahempi. Mutta maistuivat toki! Paitsi pojille, jotka söivät vaan kerman ja koristeet. Niille on turha tehdä mitään peruspullaa kummempaa. :)
Nopea tekoisia, ei tarvinnut vatkailla. Eilen ei olisi ollut aikaa eikä energiaakaan mihinkään monimutkaiseen, yövuoroväsy painoi aika massiivisena silmiä. :)
Olen tehnyt sinisellä pastavärillä värjättyjä jäälyhtyjä itsenäisyyspäivää ajatellen, ja onnistuin sitten sotkemaan käteni perusteellisesti. Kauppareissun jälkeen vasta huomasin, että leukaakin koristi pari sinistä kauneuspilkkua... Taas tuli todistettua, että nukkumapäivänä mua ei sais päästää omaa pihaa pitemmälle. ;))


Banaani-suklaamuffinssit


2 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
100 g voita
2 banaania
8-12 palaa suklaata


Sulata voi tai käytä juoksevaa margariinia.
Mössää banaanit haarukalla ja paloittele suklaa. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
Sekoita munat ja sokerit vaikkapa puuhaarukalla. Lisää kaikki muut ainekset, sekoita tasaiseksi ja nostele muffinssivuokiin.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Tomin tyyliin koristeltu.

Nämä kuvat mun on vielä ihan pakko tänne lisätä... Löysin kipot SPR:n kirpparilta ja olin aivan myyty. Hintaa oli yhteensä 3 euroa. Kuvat tuli surkeita, vaikka minkälaisessa valossa yritin kuvata.

Nämä oli ihan mun mieleisiä, pirteitä. Ei mitään merkkiä, made in pingpong tai jotain sellasta.
Mies kysyikin, että mitä niihin sitten pitäis laittaa. No tietenkin sitä, mikä milloinkin sattuu huvittamaan! :)


lauantai 4. joulukuuta 2010

Caipirinhakakku


Jostain syystä en ollut aikaisemmin tätä kakkua kokeillut tehdä, joten piti sekin testata niihin pikkujouluihin...
(Hippasen nämä mun postaukset laahaa perässä, mutta ei auta. Kun ei ole ehtiny, niin asialle ei saa mitään.)
Olihan tätä hyvää, ja raikasta, mutta ei mun mielestä mitään elämää suurempaa. Ihan perushyvä juustokakku.
Valitettavasti en ollutkaan ottanut kuvaa siinä vaiheessa, kun tuo vadelmien mehu oli sievästi levitelty kakun päälle, se näytti ihan kivalta... No, tyhjää parempi tuokin.


Pohja:
Pipareita ja voisulaa

Täyte:
5 liivatelehteä
2,5 dl Flora vispiä
3 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
200 g vanilja"tuorejuustoa"
½ dl vettä
1 pss Santa Maria Caipirinha Drink Mix-seosta

Murusta piparit ja sulata voi. Sekoita kekenään. Painele irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja Caipirinhaseos, mausta sokereilla.
Kuumenna ½ dl vettä, liuota liivatteet sinne. Kaada liivateseos kerma-tuorejuuston joukkoon, sekoita. Tarkista maku.
Kaada vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 h, mielellään yön yli.
Koristele haluamallasi tavalla.


Nyt olisikin jo aika ruveta leipomaan joulua aatellen pakastimeen. Kun vaan sais aikaseks. Tämä viikko on ollut aikamoista menoa töiden sun muiden juttujen kanssa, ja varsinkin tuosta nuorimmasta sen huomaa. Meille on muuttanut känkkäränkkä, joka on ilmeisesti tullut jäädäkseen.
Ja sen känkkäränkän kantajan kanssa on niin työläs tehdä mitään ihmeempää, että saa nähä, mennäänkö joulu kaupantätin leipomuksilla.
Toivottavasti ei sentään, ehkäpä ens viikko on jo Iidallakin parempi, kun mulla on enemmän vapaita.

Mitkä teillä on niitä "pakko saada jouluna" leivonnaisia?
Olispa kiva saada uusia vinkkejä! :)
Suklaakakku mulla on selvillä, mutta mieli tekis kokeilla jotain uutta jouluista... Meillä on aina jouluna hedelmäsalaattia. Sitä on pakko olla. :)

Ihanaa viikonlopun jatkoa ja Itsenäisyyspäivää kaikille lukijoille ja täällä vieraileville!



Suklaacassiskakku


Tätäkin kakkusta syötiin pikkujouluissa, loput vein sitten töihin.
Tekovaiheessa kyllä meinasi hermot revetä. Mikään ei mennyt niin kuin elokuvissa.... Jostain kumman syystä paiskasin taikinan liian isoon vuokaan. Pohjasta tuli siis liian ohut. Eli jouduin ottamaan ylempään kerrokseen lisää massaa kääretorttulevystä, jonka ohje löytyy täältä. Etäisesti muistelin, että täyte/päällyste pysyy paikallaan ilman reunojakin...eli hetken päästä tungin ne reunat kakun ympärille. Puolen yön aikaan suklaata paloessani kyllä kävi mielessä, että onks järkee vai ei. Sohvallakin olisin voinut maata ja vaikka lukea jotain hömpänpömppää iltavuoron päälle. :)
No, kai tuo kannatti, mun makuun kakku kyllä oli. Jos tykkää mustaviinimarjojen ja suklaan yhdistelmästä, niin suosittelen! Ei ole liian makeaa, mutta ei liian karvastakaan.


Pohja:
150 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
100g tummaa taloussuklaata (käytin Fazerin Sinistä)
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa

Kostutus:
n. 1½ dl laimennettua mustaviinimarjamehua

Täyte:
4 dl (200g) mustaviinimarjoja
1 dl sokeria (Laitoin enemmän, lisäksi vaniljasokeria. Maun mukaan...)
½ tlk (n. 125 g) maitorahkaa
2 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
½ dl laimennettua mustaviinimarjamehua
n. 100 g rouhittua suklaata

Koristeeksi jäisiä viinimarjoja.

Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi.
Sekoita suklaa ja kuivat aineet keskenään.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen.
Lisää jauho-suklaaseos vaahtoon varovasti sekoittaen.
Nostele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1,5l vuokaan ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla n. 25 minuuttia.
Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 minuuttia.
Soseuta hieman kohmeiset viinimarjat vaikka sauvasekoittimella. Lisää joukkoon sokeri ja rahka.
Vaahdota kerma.
Kuumenna mehu ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivatelitku viinimarja-rahkaan ja sekoita. Lisää viimeiseksi kerma ja tarkista maku, lisää sokeria tarvittaessa.

Halkaise kakkupohja kahtia. Laita toinen kakkulevy irtopohjavuokaan, kostuta mehulla ja levitä päälle puolet täytteestä. Rouhi tähän väliin suklaata. Kostuta toinenkin kakkulevy, laita paikoilleen ja levitä loppu täytemössö. Hyydytä kylmässä vähintään 4 tuntia. Mielellään yön yli. Koristele jäisillä marjoilla.

Kakku säilyy jääkaapissa mehevänä n. 3 päivää.