maanantai 14. kesäkuuta 2010

Tuuloman torttu



Tämä ohje on alunperin äidiltäni. Muistan miten mukava oli tulla koulusta kotiin kun oli Tuuloman torttua tarjolla. <3
Meillä 2/3 lapsista tykkää, joten kannattaa aina välillä leipoa näitä. Esikoinen ei piittaa, on niin ranttu, että oikeastaan vaan peruspulla, kakku ja muffinssit maistuvat. Kumma juttu, mä syön vaikka pieniä kiviä jos niissä on suklaat päällä, mutta Tomille ei maistu oikeastaan mikään missä on kuorrutusta. Tainnu sitten tulla isäänsä.. :)

Tuosta kuorrutuksen ohjeesta sen verran, että itse teen sen "vähän sinne päin". Maistan välillä ja lisään sitten tomusokeria, kahvia tai tilkan voita, kunnes maku ja koostumus miellyttää. Mutta tuo ohje on hyvä. Ite oon vaan niin laiska, että harvemmin jaksan ruveta punnitsemaan tomusokeria... :)



 Pohja:
3 munaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja (tai 4,5 dl vehnäjauhoja + 1 dl perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
150g voita tai margariinia sulatettuna

Kuorrutus: 
250 g tomusokeria
4 rkl sulatettua voita
4 rkl kylmää kahvia
2 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Sulatettu rasva lisätään viimeisenä.
Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa n. 25 minuuttia.

Valmista kuorrutus pohjalevyn kypsyessä.
Sekoita kaikki aineet keskenään, tarkista maku.
Kaada kuorrutus kuuman pohjalevyn päälle. Jos koristelet nonparelleilla, viskaa ne päälle heti, ennen kuin kuorrutus jähmettyy.
Anna jäähtyä ja kuorrutuksen asettua ennen kuin leikkaat paloiksi.


8 kommenttia:

  1. Meillä kans äiti teki/tekee usein tätä... tosin nimeä en ole aiemmin kuullut. Nyt mua alko vaivaamaan se, että kuka oot, jos oot samalta paikkakunnalta kotoisin...? :) Täällähän kun tuntuu, että kaikki on jotain kautta sukua keskenään. :) Mun sivuilla on sähköpostiosoite... Ei toki oo pakko paljastaa :) :)

    VastaaPoista
  2. Nami,nami.Ihanaa torttua.Nyt pitääkin kokeilla tätä,raparperia on syöty jo kolme(siis apua) torttua.Ilmankos alkaa housut kiristää ja maha pullottaa.
    Mut ei haittaa,herkut on aina hyviä.Kyllä tässä painetaankin että energiaa tarvitaan.

    Mukavaa tiistaita.

    VastaaPoista
  3. Tää torttu on kyllä niin hyvää!!

    VastaaPoista
  4. Hyvää varmasti myös sinun tekemänäsi, vaikken olekaan maistanut muuta kuin sitä äitisi versiota. Ihan kuin olisin joskus kuullut, että tämän leipominen olisi ollut joskus kultaisina teinivuosina myös pikkuveljesi ja parin naapurikollin bravuuri, vai muistanenko väärin? Sukuvikapiirakka siis. ;)

    VastaaPoista
  5. hihi kiiitos ! itsetehty pulla aina parasta onkin<3

    ravintolakokin opinnot kaikkineen vaatii todellakin hermoja, ja päivät ei muuta ookkaan kun kellon perässä juoksemista ja sitä että on hirveä kiire :-D sekä noiden leipomusten että tietysti itse ruoanalaiton suhteen, ja vielä kun pitää sataa asiaa tehdä yhtä aikaa. mutta sitä se työkin sitten tietysti on, joten myö harjotellaan siihen alusta alkaen : )

    ja toi arvioiminen onkin välillä tosi vaikeeta ;o mutta myö tehdäänkin vaa'an avulla. jos vaikka pitää olla 60 g:n raakapainoisia sämpylöitä, niin silloin vaikkapa 10 litran taikina jaetaan vaa'an avulla 600 g:n palasiin. ja sitten jaetaan silmämääräisesti ne 600 g:n palaset kymmeneen osaan, jolloin yhden pitäis painaa sen noin 60 g.

    sekään kuitenkaan ei oo niin helppoa kuin miltä saattaa kuulostaa :D välillä pitääki tarkistaa vaa'alla, et minkäkokosia tekee, se kun oikeesti on aika tarkkaa että on tasakokoisia.

    sillälailla siis ravintolakeittiössä leivotaan sämpylät ja pullat : )

    VastaaPoista
  6. ps. tuulomantorttu on tosi hyvää ! ja tosi hyvältä näyttää tämä sinunkin tekemäsi ;)

    VastaaPoista
  7. Ihanaa! Mummini teki tätä silloin kun olimme pieniä, me kutsuttiin sitä pipanakakuksi. Ja Pappa muisti aina vitsailla että on polkenut taikinan varpaillaan :D Hyvältä maistui silti :D

    VastaaPoista
  8. Tämä on aivan ihanaa. Meillä tää on kulkenut sukukakun nimellä. Tosin, omaan blogiin pistin vaan tylsästi mokkapaloina.

    VastaaPoista