torstai 17. kesäkuuta 2010
Omppukakkua ja muuta höpinää :)
Tämä kakkunen meinasi jäädä kuvaamatta, toiseksi viimeisestä palasta vasta muistin näpätä kuvan. Tietysti illan huonossa valossa.
Tutkin pakastinta, ja sieltä löytyi vielä satsi itse keitettyä omenahilloa.
Mummulan pihassa kasvaa kaksi varmaankin 50 v vanhaa omenapuuta, joihin tulee ihanan kirpeän makuisia omppuja. Niistä olen keitellyt omenasosetta, jonka jätin tarkoituksella melko kirpsakan makuiseksi.
No, eihän hyvää sosetta voi pois heittää, joten jotain käyttöä sille piti kehittää. Mikäs sen parempaa kuin kakkunen... ? ;)
Noista omenapuista vielä... Jos jollakin on tietoa, minkä "merkkisiä" mahtaisivat olla vanhat omppupuut, joihin tulee melko kovat omenat, niin olisin kovin kiitollinen tiedosta! Mummu sanoi joskus, että toinen puu on talvilajiketta, muuta tietoa mulla ei asiasta ole.
Omaan pihaan pitäisi ostaa puu viime vuonna istutetun tilalle..se päätyi jäniksen mahaan. Haluaisin saman makuisia kuin nuo lapsuuden ihanuudet, mutta mummun puiden alkuperästä ei ole mitään hajua... Jäniksen syömä puu oli Antoneva tms, ja kauppias oli sitä mieltä että se saattaisi olla vastaava. No, sen hemmetin rusakon takia meni sekin kokeilu pilalle.
Mutta tässä tulee ohje:
Pohja:
n. 300g Digestive keksejä
2 prk Piltti Hedelmäsosetta
Täyte:
2,5 dl Flora vispiä
1 prk maitorahkaa
2,5 dl omenasosetta
3tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
5 liivatelehteä
0,5 dl omenasosetta
Murskaa keksit ja sekoita ne soseen kanssa. Painele massa leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan pohjalle.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sekoita rahka, omenasose ja sokerit keskenään.
Kuumenna 0,5 dl omenasosetta mikrossa kuumaksi, liuota siihen liivatteet. Sekoita liivateseos rahkaseokseen. Lisää viimeisenä kerma ja tarkista maku.
Kaada täyte keksipohjan päälle, peitä vuoka ja laita jääkaappiin hyytymään väh. 4h, mielellään yön yli.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ohje kuulostaa herkulta. Omenapuista en osaa kertoa, en sitten mitään :D
VastaaPoistaMummot tietää niin paljon. Miun mummo teki lihapullia ja sellasta jännää porkkanalisäkettä...ah ne oli hyviä!!
Kannattaa soittaa Särkän perennätaimiston Jarille omenalajikkeen selvittämiseksi, hän on melkoinen expertti näissä vanhoissa kannoissa!
VastaaPoistaTaas kiva ja herkullinen ohje ilman uunia.Nämä ovat kivoja mökille kun siellä ei ole sähköä.Ei ole myöskään uunia.Vain kaasulevy.
VastaaPoistaItse olen kanssa huono tuntemaan omppupuita.Meilläkin myyrät ja jänikset on syönyt monta uutta puuta.En viitsi enään edes laittaa.Mökillä meillä on yksi puu joka ei ole kelvannut syötäväksi ja se onkin villi omenapuu.Otettu mummolan puun alta pienenä taimena.Tekee kyllä tosi kirpeitä omenia.Sitä nyt yritettiin keväällä varttaa mutta saa nähdä onnistiko.
Kiitos kivoista kommenteista taas.
Oikein mukavaa viikonloppua.
Muistuipa mieleeni, että vielä on kokeilematta tuo Piltti-soseen käyttö pohjassa... On varmaan herkullista!
VastaaPoistaKiitos kommenteista ja SakariSokerille vinkstä! Pitääpä googlettaa kyseistä paikkaa! Haluaisin niin kovasti sellaisen puun... Ensi talveksi taidan miinoittaa takapihan, rusakoita vilisee aivan älyttömästi! ;)
VastaaPoistaompa ihanan näköistä omppukakkua<3 toivottavasti kadoksissa oleva omenapuulajike löytyy pian !
VastaaPoistaMaukkaan näköinen kakku. Omena tekee kakusta varmasti raikkaan makuisen.
VastaaPoistaTerv. nimim. nuuskii täällä parhaillaan Ikeasta ostamiaan omenakynttilöitä
Perkuleen jänöset! Ihanaa herkkua oot taas tehnyt. Isosti halauksia mestarikokille <3 <3 <3
VastaaPoista