perjantai 24. helmikuuta 2012

Marttojen kaurateeleipä


Meillä on nyt menossa jokin leipä/sämpylä/teeleipäbuumi.
Varsinkin teeleivät on kivoja lasten tehdä. Saavat itse mitata aineet, sekoittaa ja lätkiä pellille. Seison vieressä ja vähän neuvon. Paistamisen olen tähän asti pitänyt itselläni. Tosin Jeren kerkes eilen ottaa sämpyläpellin pois uunista kun ajastin piipitti enkä heti ehtinyt keittiöön. 
Kovasti oli osaamisestaan ylpeä poika, oonko mahtanut varjella ja suojella liikaa..?


Tämä ohje löytyi  Martan keittokirjasta.

2 1/2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
30 g sulatettua margariinia tai 2 rkl öljyä
2 dl maitoa
1. Sekoita kuivat aineet, lisää rasva ja lopuksi maito.
2. Jaa taikina kolmeen osaan ja taputtele kustakin matala leipä. Jaa ne taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan.
3. Paista 200 asteessa vaaleanruskeiksi.

torstai 23. helmikuuta 2012

Dove Nourishing Oil Care Express


Olen aikaisemminkin postannut Buzzador jutuista, lisää tietoa asiasta löytyy tuosta linkistä.

Tällä kertaa pääsin mukaan Doven tehohoitoaine kamppanjaan.

Dove lupaa raidallisen superhoitoaineen hoitavan hiusta kolmella tavalla: 

1. Kookos- ja manteliöljyn rasvahapot tunkeutuvat hiukseen antaen sille enemmän ravinteita kuin tavalliset kosteuttavat hoitoaineet.
2. Oil Care jättää hiuksen pintaan hyvin ohuen suojakalvon. Se ei latista hiusta ja ehkäisee kosteuden haihtumisen hiuksesta.
3. Tuote sisältää paljon Omega 9- rasvahappoa joka ravitsee hiusta syvältä ja ehkäisee hiusrakennetta kuivumiselta ja vähentää pörröisyyttä.

Tuote sopii päivittäiseen käyttöön. Sitä käytetään tavallisen shamppoon tapaan.

Omat kokemukseni tästä tehohoitoaineesta ovat kyllä pelkästään positiivisia.
Hiukset ovat vähemmän sähköiset mutta eivät kuitenkaan jää rasvaisiksi tai raskaiksi. 
Suosittelen. 



maanantai 20. helmikuuta 2012

Suloiset sokeripalat


Ystävänpäivän aikoihin tein Siro-sokerista sokeripaloja.
Ihan kivan näköisiä niistä tuli...
Tukin sokeritöhnän silikonimuotteihin, enkä valitettavasti malttanut odottaa tarpeeksi kauan, osa meinasi lohkeilla. Muutamalla palalla testasin, ainakin pari vuorokautta meni ennen kuin olivat täysin kuivia.
Parempi olisi kai tehdä palat pienellä piparimuotilla, mutta valitettavasti en löytänyt tarpeeksi pientä.

Eli 3dl Siro sokeria, pari ruokalusikallista vettä ja omien mieltymysten mukaan elintarvike- tai pastaväriä.
Näistä tuli liian tumman sävyisiä, mutta mitäs pienistä. Enhän mä edes käytä palasokeria. :) Ei siis hajuakaan, värjäävätkö nämä kahvin. Lasipurkkiin sopisivat koristeeksi.






Aurinkoista ja mukavaa alkanutta viikkoa!

torstai 16. helmikuuta 2012

Porkkanakakku ja Tosi suklaisia muffinsseja


Tähän astinen elämä on eletty niin, etten koskaan ole tehnyt porkkanakakkua. Tuo virhe piti korjata. 
Mukava ohje löytyi Leila Lindholmin kirjasta Pala kakkua - ja paljon muuta.
Taatusti teen toistekin! 
Tosin seuraavalla kerralla katson tarkemmin, ettei joku vahingossa säädä uunin lämpötilaa pienemmälle...

Samassa yhteydessä tehtiin Iidan kanssa muffinsseja, joiden ohje löytyypi täältä. Tällä kertaa suklaina After Eight ja Pandan valkosuklaa. Myös nämä tekivät kauppansa.




3 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1½ tl kanelia
½ tl hienonnettua inkivääriä (ei löytyny, unohdin suosiolla)
1 tl hienonnettua kardemummaa
ripaus suolaa
1½ dl auringonkukkaöljyä (laitoin rypsiöljyä)
4½ dl raakana raastettua porkkanaa

Kuorrute:
60 g pehmeää voita
4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pestyn limetin raastettu kuori (Ei ollut, laitoin sitruunamehua)
100g maustamatonta tuorejuustoa

Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Raasta kuoritut porkkanat.
Sekoita kuivat aineet keskenään.  
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
Kääntele jauhoseos vaahdon sekaan. Lisää öljy ja porkkanaraaste.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Halkaisija 24 cm.
Kypsennä kakkua uunin keskiosassa n. 55 min. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, joka ei saa jäädä taikinaiseksi.
Jäähdytä kakku.

Vatkaa kaikki kuorrutteen aineet sileäksi seokseksi.
Levitä kuorrute kakun päälle.


maanantai 13. helmikuuta 2012

Ystävänpäivän mustikka-marenkimuffinssit



Parissa kirjassa olen ihastellut muffinssin ja marengin yhdistelmää. Viimeinkin sain aikaiseksi kokeilla moista ihanuutta... Ohje Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset.
Näitä vein tänään kahdelle ystävälle, ystävänpäivän innostamana. :)

Ohje on helppotekoinen, ja lopputulos herkullinen. Makea, mutta ei kai suolaisen ystävä tälläisiä rupeakaan väsäämään?
Marengin ohjeella voi tehdä myös pusuja, kun pursottaa kiekurat vaikkapa Marie-keksin päälle.



Muffinsit:

3 kananmunaa
1½dl sokeria
150g margariinia/voita
4dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta
3/4dl maitoa
1½dl mustikoita
80g valkosuklaata

Sekoita kekenään vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Sulata voi.
Rouhi valkosuklaa.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon ja voin kanssa joukkoon, älä vatkaa massaa tarpeettomasti.
Lisää lopuksi mustikat ja rouhittu valkosuklaa.
Lusikoi taikina muffinssivuokiin(mielellään muffinssipellille) ja paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.


Marenkihuiput:

3 kananmunan valkuaista
1 dl mansikkatomusokeria
1 dl sokeria
250g suklaata
1-2 tl öljyä

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut sokerit joukkoon pienissä erissä kunnes vaahto on kovaa. (ELi pysyy kulhossa vaikka sen kääntää ylösalaisin.
Laita vaahto pursotin pussiin ja pursota jokaisen muffinsin päälle.
Paista kuorrutettuja mmuffinseja uunin alatasolla 150 asteessa n. 6-8 minuuttia.
Pilko suklaa ja sulata öljyn kanssa mikrossa tai kattilassa. Jäähdytä hieman. 
Pursota muffinssien päälle raitoja tai dippaa/lusikoi ja levitä silikonipullasudilla suklaata marenkien päälle. Koristele nonparelleilla.
Nosta jääkaappiin kovettumaan.

 
Multa meni suklaata hieman vajaa 200g. 

Nämä oli herkullisia kuvattavia. :)


Nämä viimeiset tuli- taas kerran- vinoon, vaikka kuinka kääntelin ja vääntelin. :(  Nyt ei auta muu kun käännellä jä väännellä päätä ja niskaa...




Ihanaa ystävänpäivää kaikille ystäville ja blogiystäville! <3

Tunnustus







Suklaasammakko ilahdutti tälläisellä tunnustuksella. Kiitos!


Tämän tunnustuksen saajan pitää:
1) Kertoa linkin kera blogissaan, kuka lahjoitti sinulle tämän tunnustuksen.
2) Kirjoittaa seitsemän random faktaa itsestään.
3) Lahjoittaa tämä tunnustus 15 blogille/bloggaajalle.


1. Mulla on ihana mies, 3 lasta ja lähipiiri joka käsittää sukulaisten lisäksi myös aivan ihania ystäviä!
2. Olen alkanut miettimään, olisinko viimein päässyt eroon koulun aiheuttamista hiihtotraumoista ja hankkisin sukset. Laskettelemaankin tekisi mieli, 16 vuoden tauon jälkeen.
3. Uusia leipomusreseptejä on kiva kokeilla. Sitten kuormitan lähipiiriä maistiaisilla. :)
4. Lauantaina pääsen 3 "vanhan" ystävän kanssa viettämään tyttöjeniltaa mökille.
5. Nyt on pakkomielteenä oppia tekemään ruisleipää. Saap nähä kuinka käy...
6. Avantouintikin on edelleen ollut mielessä, mutta toteutus puoli ontuu vieläkin. Uimahallin kylmäaltaassa oon koittanu harjotella sillon tällön.
7. Kesä on mielestäni ehdottomasti paras vuodenaika. Yritän silti keksiä talveenkin jotain pientä piristävää kivaa. Tammikuu on kyllä kamalin kuukausi.

 Jatkan tunnustuksen seuraaviin blogeihin, (15 ei nyt aika riitä):


lauantai 11. helmikuuta 2012

Gluteeniton kääriskakku



Unohtunutta tuotantoa..
Gluteeniton versio 9v synttäreiltä.
Täytteenä hillo+sulatettu maitosuklaa(Pandan)&kermaseos ja daim murska.


Kääretorttupohja:

4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1½ dl perunajauhoa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauho ja leivinjauhe. 
Kaada taikina leivinpaperille uunipellille, paista 225 asteessa n. 10 minuuttia. 
Kääretorttu-kakku on mun mielestä mukava ja nopea tapa saada vähän juhlavampi versio jos ei ole aikaa tehdä taviskakkua.

Tämä viikonloppu menee melko lailla yövuorohöyryissä. Yksi yö takana, toinen edessä.
Mies kävi lasten kanssa Keskisellä, joten onneksi nukkuttuakin on saanut.
Pari ohjetta pyörii mielessä, ne on ilmeisesti pakko testata viimeistään ensi viikolla, niin lakkaa vaivaamasta. 
Ja Suklaasammakolta saamaani ihanaan tunnustukseen paneudun hieman virkeämmillä aivoilla ensi viikolla! Kiitos, Suklaasammakko! :)
Rentouttavaa ja ihanaa viikkonloppua kaikille!

Nopeat perunarieskaset


Tälläinen tosi herkullisen ja helppotekoisen rieskan ohje löytyi Suhmuralta.
Tein kermaviiliin, hyvää tuli. Loistava tapa hyödyntää ylijäämäpotut.
Meillä uppoaa tenaville välipalana ja iltapalana. Kelpaa kyllä aikuisillekin. :)

Nyt ajatuksissa pyörii ruisleipä...jospa kokeilisi tehdä itse...

4 keskikokoista perunaa
1 prk kermaviiliä TAI 1 1/2 dl maitoa
1 muna
1 tl suolaa
1dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhooja
2 rkl sulatettua voita

Survo kypsät kuoritut perunat. Lisää neste ja sekoita. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Nostele taikinasta lusikan tms. avulla uuninpellille n. 1 1/2 cm paksuisia ja halkaisijaltaan 10cm leipiä. Pistele haarukalla ja paista heti keskitasolla 250 asteessa n.12 minuuttia kunnes pinta alkaa saamaan kullanruskeaa sävyä.


tiistai 7. helmikuuta 2012

Synttärikakkua



Ystäväni pyysi tekemään kakun miehensä syntymäpäiväksi.
Toiveesta 7 munan peruskakku, kermakuorrutuksella.
Pohja ohjeella joka löytyy täältäkin.
Täytteenä vadelmahillo ja kerma+maitosuklaa+marianne crush- seos. Kostutus mehulla.



Koristeeksi tein hopean ja sinisen hohtoisia lumihiutaleita ja vaihtoehdoksi suklaakukkia jotka toimitettiin perille rasioissa. Niistä en kuvaa huomannut napata...





maanantai 6. helmikuuta 2012

Vihreä tehojuoma




 Yhteishyvän Ruokaliitteesta löytyi tämä ohje ja kuva, jonka perusteella Jere toivoi testausta.
Ja olihan se hyvää, mun ja pojan mielestä. Eräät on liian ennakkoluuloisia edes maistaakseen...
Kiivi maistui aika voimakkaasti, se oli itse asiassa vähän raa'an oloinen. Pehmeämmästä tulisi varmaan vielä parempaa. Inkiväärin unohdin suosiolla.

1 kiivi
1 omena 
½ kurkkua
6-8 jääpalaa
(½ tuoretta raastettua inkivääriä)

Kuori ja paloittele kiivi, omena ja kurkku pieniksi paloiksi tehosekoittimeen. Lisää jääpalat (ja inkivääriraaste). Aja ainekset tasaiseksi juomaksi. Tarjoa heti.

Tällä ohjeella tulee n. 3-4 annosta juomaa.

torstai 2. helmikuuta 2012

Vadelma-passionhedelmämarmeladit



Tämäkin ohje Lahjoja Keittiöstä kirjasta.
Nämä ovat kivoja vaikka pienenä ystävänpäivälahjana, sievään pikku purkkiin pakattuina..
Mun oli jostain syystä pakko saada kokeilla ohjetta. Sitten kun ne marmeladipalaset oli siinä nenän edessä, hokasin että enhän mä osaa näiden makua arvostella. 
Minä kun en ole koskaan tykännyt mistään marmeladikarkeista. 
(En edes niistä hiivatin Kettukarkeista, joita monet vanhemmat ihmiset tyrkytti kun olin kersa. Onko mitään masentavampaa kun trullittelukierroksen saaliina kettukarkkeja??? No ehkä se pannuuun tungettu appelsiini, jota ei meinannut saada itkemälläkään ulos.)

Onneksi hätiin tuli ystävä lapsineen ja oma äiti. Heidän mukaansa nämä olivat herkullisia.


400g vadelmia
3 passionhedelmää
1/4 sitruunan mehu
300g-400g hillo-marmeladisokeria
pienikiteistä sokeria pinnalle

Pane vadelmat paksupohjaiseen kattilaan. 
Halkaise passionhedelmät ja kaavi siemenet ja mehu kattilaan. Lisää sitruunamehu sa keitä seosta kannella peitettynä, kunnes vadelmat ovat pehmenneet ja hajonneet. 

Siirrä kattila liedeltä ja painele seos verkkosiivilän lävitse kulhoon. (Tässä oli yllättävästi hommaa- Tais olla liian tiivis siivilä...)
Punnitse sose ja kaada se puhtaaseen kattilaan. Lisää soseen painon verran hillo-marmeladisokeria ja kuumenna miedolla lämmöllä hämmentaen, kunnes sokeri on sulanut. 
Jatka keittämistä n. 30 minuuttia, hämmennä seosta usein puukauhalla, kunnes sose on kiehunut kokoon ja saavuttanut kiinteytymispisteen. (Valuta seosta teelusikalla pienelle lautaselle. Anna jäähtyä n.1min ja työnnä sitä sitten sormenpäällä. Jos töhnä rypistyy ja pysyy kasassa, se on valmista.)

Kaada seos n. 17x17 cm vuokaan joka on vuorattu leivinpaperilla. 
Anna jähmettyä väh. 6h, mieluiten yön yli. 
Levitä pellille leivinpaperi ja sirottele siihen reippaasti hienoa sokeria. Kaada marmeladi siihen, paloittele ja kierittele palat kauttaaltaan sokerissa.
Anna kuivua tunti ennen pakkaamista.

Säilytä ilmatiiviissä tölkissä viileässä. Marmeladit säilyvät 4-5 päivää.
Paloja tulee n. 20-30, riippuen siitä miten isoiksi ne leikkaa.