torstai 2. helmikuuta 2012

Vadelma-passionhedelmämarmeladit



Tämäkin ohje Lahjoja Keittiöstä kirjasta.
Nämä ovat kivoja vaikka pienenä ystävänpäivälahjana, sievään pikku purkkiin pakattuina..
Mun oli jostain syystä pakko saada kokeilla ohjetta. Sitten kun ne marmeladipalaset oli siinä nenän edessä, hokasin että enhän mä osaa näiden makua arvostella. 
Minä kun en ole koskaan tykännyt mistään marmeladikarkeista. 
(En edes niistä hiivatin Kettukarkeista, joita monet vanhemmat ihmiset tyrkytti kun olin kersa. Onko mitään masentavampaa kun trullittelukierroksen saaliina kettukarkkeja??? No ehkä se pannuuun tungettu appelsiini, jota ei meinannut saada itkemälläkään ulos.)

Onneksi hätiin tuli ystävä lapsineen ja oma äiti. Heidän mukaansa nämä olivat herkullisia.


400g vadelmia
3 passionhedelmää
1/4 sitruunan mehu
300g-400g hillo-marmeladisokeria
pienikiteistä sokeria pinnalle

Pane vadelmat paksupohjaiseen kattilaan. 
Halkaise passionhedelmät ja kaavi siemenet ja mehu kattilaan. Lisää sitruunamehu sa keitä seosta kannella peitettynä, kunnes vadelmat ovat pehmenneet ja hajonneet. 

Siirrä kattila liedeltä ja painele seos verkkosiivilän lävitse kulhoon. (Tässä oli yllättävästi hommaa- Tais olla liian tiivis siivilä...)
Punnitse sose ja kaada se puhtaaseen kattilaan. Lisää soseen painon verran hillo-marmeladisokeria ja kuumenna miedolla lämmöllä hämmentaen, kunnes sokeri on sulanut. 
Jatka keittämistä n. 30 minuuttia, hämmennä seosta usein puukauhalla, kunnes sose on kiehunut kokoon ja saavuttanut kiinteytymispisteen. (Valuta seosta teelusikalla pienelle lautaselle. Anna jäähtyä n.1min ja työnnä sitä sitten sormenpäällä. Jos töhnä rypistyy ja pysyy kasassa, se on valmista.)

Kaada seos n. 17x17 cm vuokaan joka on vuorattu leivinpaperilla. 
Anna jähmettyä väh. 6h, mieluiten yön yli. 
Levitä pellille leivinpaperi ja sirottele siihen reippaasti hienoa sokeria. Kaada marmeladi siihen, paloittele ja kierittele palat kauttaaltaan sokerissa.
Anna kuivua tunti ennen pakkaamista.

Säilytä ilmatiiviissä tölkissä viileässä. Marmeladit säilyvät 4-5 päivää.
Paloja tulee n. 20-30, riippuen siitä miten isoiksi ne leikkaa. 



5 kommenttia:

  1. Tosi namin näköisiä ja upean värisiä marmeladeja.
    En ole koskaan kokeillut tehdä,mutta voisin kokeilla tuolla ohjeella.Mielestäni marmeladit on vähän liian imeliä,mutta pienen annoksen voisi kokeeksi tehdä.

    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  2. On kyllä hyvännäköisiä! En ole myöskään koskaan itse tehnyt, kun ei ihan lempikarkkeja ole... :) Enkä ole minäkään koskaan ymmärtänyt kettukarkkeja!!! Siis en ymmärrä! Ei hyviä :)

    VastaaPoista
  3. Marmeladit on taas mun mielestä hyviä, vaikkei just noi kettukarkit mauttomuutensa ansiosta lemppareihini kuulukkaan. Appelsiinit pannussa oli tuttu näky myös Pokelan kylällä, tosin niistä tuli myös aika nopeasti lentäviä appelsiineja... Mun on monesti pitäny tehä marmelaadeja, mutta kun niihin pitää ostaa apteekista kaiken maailman hyytelöimisaineita. Tätä ohjetta voisi kyllä kokeilla, kun ainekset saa ihan omasta lähikaupasta....

    VastaaPoista
  4. Mie en kans voi sietää marmeladia ja kettukarkit...hyi yök. Mutta siitähän ei pääse yli, että kauniitahan ne on ja jossain lasipurkissa pöydällä...:)

    VastaaPoista
  5. Edelleen jäi joulun alla täälläkin marmeladit tekemättä, mutta näitä katsellessa tekee kyllä mieli kokeilla vaikka joulu jo aikaa sitten menikin. Isälleni ne kyllä kelpaisivat koska vain, hän kun on lähipiirissä ainoa joka marmeladista tykkää. :)

    VastaaPoista