torstai 24. marraskuuta 2011

Suklaakola


Lapsena me keiteltiin kinuskia ja herraties mitä nekkuja useammankin kerran.
Muistan elävästi, miten siinä joka ainoa kerta kävi: tahna ei jähmettynyt tarpeeksi, vaikka lumihangessa olisi pidetty. No, kunnon pakastaminen varmaan olisi auttanut mutta ei sellainen vartin visiitti kinoksessa. :) Anna ja Janne varmaan muistaa, jos tätä luette. ;) Lusikalla ne herkut kiskottiin käkättimeen.
Nojoo, ei meillä tainnut kärsivällisyys kestää keitellä tarpeeksi kauan.

Tein tätä kaksi satsia. Ensimmäisen kiehuttelun aloitin liian varovaisesti, joten puuhaan meni n. 40 minuuttia.
Toisen satsin aikana annoin levyn olla hieman isommalla, joten keittoaika lyheni jonkin verran.
Niin joo, tähän toiseen satsiin viskoin päälle hasselpähkinärouhetta, nam. Testiryhmä tykkäs muutenkin enemmän tästä satsista nro 2. Ehkäpä tuo keittelyaika vaikutti?



Sellainen pieni vinkki...
Nämä herkuthan tarttuu toisiinsa kuin tauti. Pari ensimmäistä koetin väkertää sellofaaniin, mutta näin huonohermoisella yksilöllä ei meinnanut järki kestää moista naperrystä. Fiksuna tyttänä keksin folion. No, näpertelyä se on sekin kun yrittää saada karkin irti kääreestään...? :)




25g voita
2 rkl kaakaojauhetta
1½dl (130g) sokeria
1½dl kuohukermaa
3/4dl (105g) vaaleaa siirappia
veitsenkärjellinen suolaa
½tl väkiviinaetikkaa

Vuokaa pieni, vajaa 20cmx20cm vuoka leivinpaperilla.

Sulata voi paksupohjaisessa astiassa.
Sekoita kaakaojauhe ja sokeri keskenään ja edelleen voin sekaan. Lisää joukkoon kuohokerma, siirappi ja ripaus suolaa.
Kiehauta seos ja sekoita siihen sen jälkeen etikka.
Keitä seos 122 asteiseksi tai kunnes voit tehdä siitä kovahkon kuulan.

Eli kiehuttele keitosta usein sekotellen. Laita juomalasiin kylmää vettä, pudota sinne lusikalla hieman seosta ja kaada vesi pois. Jos saat muotoiltua massasta kovahkon pallon, töhnä on valmista vuokaan. Ellei näin käy, jatka kiehuttelua ja sekoittelua ja kokeile uudestaan hetken päästä. Seos kyllä selvästi sakenee kattilassa ajan kanssa.

Kaada seos vuokaan (halutessasi kaada päälle esim pähkinärouhetta) ja jäähdytähiukan.
Leikkaa kola neliöiksi ennen kuin se kovettuu kokonaan.
Säilytä makeiset jääkaapissa.

Kolaa, hasselpähkinöillä maustettua kolaa ja mansikkakolaa jonka ohje tulee myöhemmin.

Niin joo, ohje Maria Öhrnin kirjasta Iki-ihanat karamellit.

6 kommenttia:

  1. Nostalgisia herkkuja, pitääkin muistaa tehdä tässä joulun tohinoissa tällaisia :)

    VastaaPoista
  2. no mutta olihan se sillon lapsenakin hyvää :P vaikka oltiinkin hätäsiä. ei taiettu sillon ku äkäsesti kiehauttaa ja se oli siinä :D
    -Anna-

    VastaaPoista
  3. Todella makean näköisiä herkkuja!

    VastaaPoista
  4. Samanlaisia osin minunkin toffeenkeitto-muistot. Joskus onnistui, välillä ei. Rakkaita ne muistot silti on, ja ei se kauheesti haitannut vaikka lusikalla raapien sitä pellistä otettiinkin! Hyvälle maistui!

    VastaaPoista