keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Nokkospesto


Jo lumien aikaan törmäsin nokkospeston ohjeeseen, ja päätin ottaa testattavaksi kunhan nokkosia on saatavilla.
Hortoilu kiinnostaa kovasti, ja nokkonen on niin uskomaton vitamiinin, mineraalisuolojen, raudan ja kalsiumin lähde, että sitä haluan opetella hyödyntämään mahdollisimman monipuolisesti!

Jokin aika sitten mummolareissulla sain saaliiksi kivan kasan polttaisia, joista osa meni tähän.
Netissä näkyi olevan useammanlaisia ohjeita, parmesaanilla, kevätsipulilla, sitruunamehulla ja basilikalla sekä ilman.

Valitsin Maku-lehden ohjeen
Ajatuksella, että simppeli, kotoa löytyvistä raaka-aineista tehtävä pesto on nyt se paras vaihtoehto.
Seuraavalla kerralla voisi kokeilla parmesaanilla höystettyä.

Sellainen kämmihän mulle tuli, että laitoin valkosipulia vähän turhan runsaalla kädellä...
Jossain toisessa ohjeessa oli ollut 3 kynttä, joten laitoin sen verran, ja yksi niistä vastasi kooltaan kahta.
Tyhmästä päästä kärsii koko kroppa.
Jouduin heittämään sekaan lisää nokkosta, lisäämään auringonkukansiemeniä ja öljyäkin.
Suosittelen pitäytymään ohjeen mukaisessa annostelussa, ellei halua valkosipulia pienellä nokkoslisällä. ;)

Nokkosethan ovat parhaita nuorina, ja ne pitää kerätä mahdollisimman puhtaasta paikasta. 
Ei siis tunkiolta tai tienvarresta.
Nokkosta saa kesän aikana useamman sadon, kun niittää vanhaa pois. Uutta puskee kiivasta tahtia.
Eikä pidä unohtaa nokkosen siemeniä!


1l tuoretta nokkosta
½dl auringonkukansiemeniä
1,25dl öljyä
1 valkosipulin kynsi
½tl suolaa

Huuhtaise nokkosen versot/lehdet.
Keitä nokkosia 2-3min. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
Anna valua.

Mittaa tehosekoittimeen öljy, siemenet, suola, valkosipuli ja puristellut nokkoset.
Anna tehosekoittimen käydä kunnes seos on tasaista massaa.
Purkita ja säilytä jääkaapissa.

Pestosta tuli ihanan vihreää ja maistuvaa!
Olen syönyt sitä leivän päällä, pastan kaveriksikin sopisi hyvin.

Ihanaa kun on kesä, vielä paljon aikaa tehdä kaikenlaisia hortoilukokeiluja! :)



9 kommenttia:

  1. Hyvän näköistä. Nokkosia pitäisikin käydä keräämässä kun vain ennättäisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon nokkosesta innoissani, niin terveellistä ja monikäyttöistä! 😊

      Poista
  2. Oi, kauniin vihreää, ja täyteläisen näköistä. Tämäkin kokeiluun! :)

    VastaaPoista
  3. Moi. Hyvää ja vieläpä terveellistä. Naapurissa oli tarjolla nokkospestoa ja piparjuuripestoa. Jos haluat herkulliset ohjeet, ne löytyvät blogistani Herkkupäivä-postauksesta. Blogissa on myös jutut voikukkasiirapista ja raparperimehusta, jotka tein ohjeidesi mukaan. Siirappi ei ensin oikein onnistunut : o Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä tulla kurkkimaan!😊
      Kesällä en ehdi olla netissä niin paljon kuin talvella, jää postauksia väliin.🙈
      Kiitos kun vinkkasit!❤

      Poista
  4. Ompas kiva simppeli ohje. Tätä täytyykin kokeilla sitten kun se aika taas on! :)

    VastaaPoista