lauantai 21. lokakuuta 2017

Piimäkakku ja -sämpylät





Nuorison piparkakkutaikinasta jäi piimää yli, ja sille piti keksiä käyttöä. 
Tuli siis piimäkakku ja yli jäävästä piimästä vielä satsi sämpylöitä.
Mun mielestä piimä haisee ihan tappavalta, joten jaksan ihmetellä miten se sopii niin hyvin leivonnaisiin... Sellaisenaan en pysty edes maistamaan, haju on niin luoltaan työntävä mun nenääni.
Piimäkakku kelpasi lapsillekin oikein hyvin, tylsästä nimestään (ja siitä piimästä) huolimatta.
Kotiin levisi ihanan mausteinen tuoksu, mukavan jouluinen.
Eikä sämpylöissäkään ollu mitään vikaa, hyvältä maistuivat. :)


 
3 munaa
3dl sokeria
175g voita sulatettuna
2,5dl piimää
4,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
2tl kardemummaa
2tl kanelia
1tl inkivääriä
0,5tl neilikkaa

Sekoita puuhaarukalla munat ja sokeri.
Sekoita jauhot ja mausteet keskenään.
Lisää muna-sokeriseokseen piimä ja sulatettu voi ja sitten jauhot mausteineen.
Kaada seos voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 1h.


5dl piimää
1pss kuivahiivaa
4rkl vaaleaa siirappia
1tl suola
2dl kaurahiutaleita
1dl auringonkukansiemeniä
½dl seesamin siemeniä
 n. 9 dl vehnäjauhoja
130g voita sulatettuna

Kuumenna piimä n. 42 asteiseksi, eli kädenlämpöä kuumemmaksi.
Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja, kaada maito sekaan. Sekoita.
Lisää siirappi, suola, kaurahiutaleet ja siemenet, sekoita.
Lisää jauhoja pikkuhiljaa, samoin voita.
Anna taikinan jäädä pehmeäksi.
Peitä astia leivinliinalla ja laita vedottomaan paikkaan nousemaan n. 30min. (Mikro on hyvä paikka tähän.)
Leivo taikinasta sämpylöitä pellille, anna kohota liinan alla.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-12minuuttia.


Mihin te käytätte piimää? Vinkkejä otetaan vastaan! :)




9 kommenttia:

  1. Moi. Joskus muinoin kun leivoin ahkerasti, tein jotain piimärieskaa. Se oli hyvää voilla voideltuna. Ootko maistellut mustikkapiimää? Se maistuu melkein jogurtilta. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piimärieska kuullostaa hyvältä! Oliko sulla joku specialohje siihen? :)
      Mä luulen että mustikkapiimässä se piimän haju pistäis mut yökkimään..valitettavasti!

      Poista
    2. Kaivelen vanhoja reseptejä ja lähetän ohjeen jos löydän. Kristiina

      Poista
  2. Nam! Kun näyttävät hyviltä ja se ihana tuoksu!! Minä en käytä piimä mihinkään muuhun kuin juurikin tuollaisiin kahvikakkuihin..joskus lapsena olen maistanut mutta siihenpä se sitten jäikin:) Mukavaa sunnuntaita sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipomisen tuoksut ovat melkein yhtä kivoja kuin maistaminen! ;)
      Kivaa alkavaa viikkoa! <3

      Poista
  3. Eksyin tänne. Blogissasi on mielenkiintoisia ohjeita ja hienoja kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kiva kun tulit! Tervetuloa uudelleenkin. :)

      Poista
  4. Moi. Löysin jonkun ikivanhan piimärieskareseptin, jonka olin kirjoittanut muistiin näin: Sekoita kaurapuuron jämiin desi piimää ja kananmuna. Lisää 2-3 dl jauhoja, joihin on sekoitettu tl leivinjauhetta ja puoli tl suolaa. Litistele pellille kaksi rieskaa ja paista 250 asteessa vartti. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihanaa, kiitos ohjeesta ja vaivannäöstä! <3

      Poista