tiistai 29. huhtikuuta 2014

Munkit




Mä oon epäilemättä kammottavan tylsä ihminen, mutta mua ei vappu oo koskaan suuresti innostanu.
Tänäkin vuonna oon sekä aattona että vapunpäivänä töissä, eikä haittaa yhtään. Oma valinta, itse asiassa.
Lapsillehan se on kiva juhla, 3 päiväinen kouluviikko, ja vapputori (kammotava paikka!).
Mutta koska lapset nauttii tästä, ja tykkää munkeista, vietin iltani niitä paistellen.
Hyviä tuli, ei edes esikoinen moitinu. :)




5dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
1tl suolaa
1,6dl sokeria
4tl kardemummaa
13-14 dl vehnäjauhoja
100g voita sulatettuna

Pinnalle hienoa sokeria, rypsiöljyä paistamiseen.

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Sekoita joukkoon kananmunat, kardemumma, sokeri, suola ja suurin osa jauhoista.
Lisää sulatettu margariini ja loput jauhoista. Jauhot vähitellen.
Alusta kuten pullataikina kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
Kohota taikinaa liinan alla n. 30minuuttia.
Muotoile taikinasta pyöreitä pullia, kohota ne liinan alla.
Paista munkit kuumassa öljyssä kummaltakin puolelta  kauniin ruskeiksi.
(Ole varovainen kuuman öljyn kanssa! Kansi varalta lähettyville, jos rasva syttyy palamaan!)
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle kuivumaan.
Pyörittele munkit sokerissa.

Sokeroimattomat munkit voi pakastaa. 
Mikrosulatuksen jälkeen ne voi sokeroida ja tarjoilla.



Sima on sellaista eliksiiriä, jota en oo koskaan tehnyt.
Tänäkin vuonna Mehukatin sima on se mitä jääkaapista löytyy.
Pitäs kai kokeilla itse tehtyä joskus...
Jos suinkin on inhimilliset säät, taidetaan grillailla koko perheen voimin omalla terassilla. 
Vesi-ilmapalloja ostin, mutta niiden mukana ei nykyään tulekaan enää sitä pumppua.
Missäköhän niitä mahdetaan myydä...?
Mikäs sen kivempaa, kun villisti toisiaan vesi-ilmapalloilla tulittavat tenavat? ;)




Pulladonitsit päätyivät jääkaappiin oottamaan suklaan jähmettymistä.
Laitan ohjeen myöhemmin, jos maku miellyttää.
Onneks huomenna on tulossa vieraita, ettei kaikki nisut jää itelle syötäväks. 



Miten Sinä vietät vappua?
Hilpeästi juhlien, kotona nautiskellen, mökkeillen....?
Tavasta riippumatta:

Hassunhauskaa vappua!







sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Suklaawhoopiet


 
Whoopie on leivoksen ja pikkuleivän välimuoto, alkujaan amerikkalainen herkku.
Tein näistä vähän turhan isoja, pienemmätkin olisivat riittäneet.
Näitä tuli n. 10.
 
100g voita
1½dl sokeria
1 kananmuna
3dl vehnäjauhoja
½dl tummaa kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
1dl maitoa
 
Täyte:
1prk (200g) kuningatarrahkaa

1 Fazerin mustikka-vadelma suklaapatukka (39g)
1Fazerin maitosuklaapatukka
 
 
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää kananmuna hyvin vatkaten.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Sekoitajauhoseos taikinaan vuoronperään maidon kanssa.
Nostele pellille leivinpaperin päälle ruokalusikan kokoisia nokareita, jätä hieman leviämisvaraa.
Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä.
 
Rouhi suklaa ja sekoita rouhe rahkaan.
Levitä täytettä puolelle kakkusista ja paina loput kansiksi.
Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoamista.
Nämä kestävät myös pakastamisen.



Omar-sitruunamuffinit


 
Pirkan sivuilta löytynyttä reseptiä oli ihan pakko saada kokeilla.
Täytyy sanoa, että maku jakoi mielipiteet aika reippaasti.
Iida söi kuorrutteen, pojat eivät piitanneet ollenkaan.
Mies totes että liian mullaista ja hampaisiin tarttuvaa kuorrutetta.
Mä tykkäsin, että nämä olis voinut tehdä vähän pienempiin vuokiin, ja tehdä kuorrutetta tupla-annos.

 
Muffinsseja vietiin myös mummolaan, jossa ne kelpasivat hyvin.
Isäni mielestä nämä olivat jopa parempia kuin hänen edellinen lempparinsa, Miljonäärin piirakka.
 
Joten niin se vaan on, että niin monta on makua kuin suutakin. :)



                                                                      
                                                                        1 sitruuna
     3 kananmunaa
3 dl sokeria
                                                          1 dl   juoksevaa margariinia                                 
         4 dl vehnäjauhoja
              1½ tl leivinjauhetta
          1 tl vaniljasokeria
                    1 tlk (200 g) kermaviiliä

Kuorrutus

1 dl kuohukermaa
30 (n. 150 g) Fazer Omar -makeista.
 
Pese sitruuna hyvin ja raasta siitä kuori (1-2 tl) sekä purista puolesta sitruunasta mehu (1/2 dl).
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon rasva, sitruunanmehu ja sitruunan raastettu kuori.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
Lisää jauhoseos muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen kermaviilin kanssa. Vältä turhaa sekoittamista.
Jaa taikina muffinivuokiin.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kuumenna kerma kattilassa. Lisää makeiset ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Valuta kuorrutus muffinien päälle. Koristele omar-sitruunamuffinit makeisilla, pähkinärouheella tai koristerakeilla.
 Kuorrutus jähmettyy nopeasti, joten toimi nopeasti jos haluat saada koristeet kiinni.
 


 
 
Keväiset sammakkoterkut kaikille! :)


perjantai 25. huhtikuuta 2014

Appelsiini-lakritsikuppikakut



Pääsiäisen aikaan testattavaksi meni myös tämä Pirkan Ruoka-lehdestä löytynyt ohje.
Kokeilemisen arvoinen oli, jos tykkää lakritsista!
Muffinssin sisälle tungettava lakritsikastike oli mukava lisä, koska taikinassa maistui lakritsi yllättävän miedosti.



100g pieniä lakritsipaloja
3dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
½tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1dl creme fraichea (ranskankermaa)
100g voita sulatettuna tai 1dl juoksevaa margariinia
½dl appelsiinimehua
2 kananmunaa

Kuorrutus:
25g pehmeää voita
1rs (180g) appelsiinituorejuustoa
2dl tomusokeria

lakritsikastiketta 

Koristeluun nomparelleja, lakritsinpaloja.

Kiehauta muutama ruokalusikallinen vettä kattilassa. Lisää pilkotut lakritsinpalat, anna niiden sulaa hiljalleen. Lisää vettä muutama ruokalusikallinen kun edellinen on haihtunut. 
Lakujen ei tarvitse sulaa täysin, vaan pieniä sattumia saa jäädä.

 Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhoon. Sekoita.
 Lisää seokseen ranskankerma, rasva, kananmunat ja appelsiinimehu.
Sekoita tasaiseksi massaksi ja lisää lakritsimössö.

Jaa taikina muffinssivuokiin (mielellään muffinssipellille).
Täytä vuoat vähintään ½, mutta ei enempää kuin 2/3.
Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Sekoita keskenään pehmeä voi ja tuorejuusto. Vatkaa sekaan tomusokeri.
Koverra kuppikakkujen keskelle kolo johon lorautat lakritsikastiketta.
Pursota kuorrutetta jäähtyneiden kuppikakkujen pinnalle, koristele.



lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen sitruuna-marenkipiiras



Talviloma on sujahtanut loppusuoralle aivan huomaamatta, ja trullittelutkin on tältä vuodelta suoritettu.
Tai siis en mä oo virponu, vaan lapset. :)
Lomalla oon saanut pitkästä aikaa vähän leivottuakin.
 Eilen iski joku hullunkohtaus ja testasin 3 reseptiä.
Onneks tässä on sitten käynyt vieraita ettei herkut jää itelle kiusaks. 






Tämä raikas piirakka todella teki kauppansa.
Vastaavaa mössöä oon tehnyt joskus aiemminkin, melkolailla samanlaisella ohjeella.
Kannattaa kokeilla, jos tykkää sitruunasta.

Pohja:

3½ dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
175g voita
½dl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja sokeri. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen rasva, kunnes saat murumaisen rakenteen.
Lisää vesi ja sekoita taikinaksi.
Painele taikina jauhotetuin käsin halk. 27cm:n piirakavuoan pohjalle ja reunoille.
Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla 15-20 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet vähän väriä.
Ota pohja uunista ja laske lämpö 175 asteeseen.

Täyte:

1dl sitruunamehua
1 sitruunan kuori
1½dl sokeria
3 kananmunan keltuaista
25g voita
4dl maitoa 
4rkl maissitärkkelystä

Pese ja raasta sitruunan kuori. Lisää se kattilaan sokerin, sitruunamehun, keltuaisten, voin maidon ja maissitärkkelyksen kanssa.
Kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Kun kiisseli sakenee, nosta kattila pois liedeltä ja kaada esipaistetulle pohjalle.

Marenki:

3 kananmunan valkuaista
1dl tomusokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa vielä hetki.
Levitä marenkivaahto piirakalle lusikalla tai pursota.
Nosta piirakka takaisin uuniin ja kypsennä, kunnes marenki on saanut kauniin värin, eli 10-15 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.






Esikoisen koulussa kasvattamat ohrat ovat kyllä veikeät niihin perinteisiin versioihin verrattuna. :)


Oikein hyvää pääsiäistä kaikille!




tiistai 8. huhtikuuta 2014

Suklaamuffinsseja ja kinkkupiirakkaa


Hengissä ollaan, vaikka pitkäksi pääsi livahtamaan päivitysten väli.
Kaikenlaista aktiviteettia on ollut, ja arkisiin touhuihin menee yllättävän paljon aikaa.
Oman intonsa tämäkin puuha vaatii, mutta onneks ei oo pakko jos ei taho. :)
Tässä elämässä on muutenkin niin paljon sellaisia asioita jotka pitää hoitaa, huvitti tai ei, joten bloggailusta en aio ottaaa minkäänlaista ressiä. 


Jostain syystä leipominen on viimeisen kuukauden aikana jäänyt melko vähälle. Varsinkin uusien reseptien testailu. Niitäkin on vino pino odottamassa inspistä...

Mutta näitä vanhoja on välillä pyöritetty.
Kuvissa näkyvät muffarit tehty tällä tutulla ohjeella, suklaamakuja muutellen.

4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
100g rouhittua suklaata (Minttu-täytesuklaata)
n. 70 g rouhittua karpalo-valkosuklaata
2 dl maitoa
2 kananmunaa
100g voita sulatettuna

Sekoita kaikki aineet keskenään. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
 
Kuorrutteena kermavaahto-tuorejuusto-sulatettu maitosuklaaseos.



Suolainen piirakka tällä ohjeella.
Täytteeseen tein sellaisen muutoksen, että lisäsin 100g valkosipulituorejuustoa ja vähensin maitoa. Sitä tuli vajaa 1,5dl.



Tänään edessä häämöttää iltavuoro, ja torstain työillan jälkeen alkaa kauan odotettu talviloma! 
Siinä on iloa yhdelle viikolle,
hieman vastapainoa viisaudenhampaan poiston  ankealle jälkitilalle.

Keväisen aurinkoista ja virkistävää viikkoa!