keskiviikko 10. elokuuta 2011

Raikas mustikkakakku, gluteeniton






Tämäkin ohje löytyi Hellapoliisi makeilee-kirjasta. Ihmettelin hieman täytteen ainesten runsasta määrää, mutta aattelin sitten että kai se sopii...ohjeessa kun sanottiin että vuoan halkaisija 20 cm. No, olis kannattanu ottaa ne aivot sieltä narikasta. Eihän se meinannukkaan sopia, vaikka kermaa laitoin desin vähemmän kuin ohjeessa... Onneks kaapista löytyi keksejä, tein toiseen 20 senttiseen vuokaan sitten toisen kakun jonka pökkäsin pakastimeen. 
Joten suosittelisin ehdottomasta 24 senttistä vuokaa, tuo taikina nous mulla ainakin niin reippaasti että olis tod.näk. riittäny isompaan vuokaankin.. 26 senttiseen vuokaan täyte varmasti mahtuu, mutta sitten en oo satavarma, riittääkö pohja...
Marenkipohjaakaan en kaupasta löytänyt, mutta mun makuuni nuo reunoille ripsityt valmismarengit riitti oikein hyvin. Se kun ei mun suurinta suosikkia oo.. :)
Laitoin ohjeeseen sulkuihin käyttämäni aineet ja määrät.

No, joka tapauksessa, hyväähän tämä oli! Äitini ja Heska olivat kuulemma aivan ihastuneita tähän. Ja kelpasi kyllä muillekin synttärivieraille. :)



Pohja:
2 munaa 
3/4 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
(Itse kostutin vadelmamehulla)

Täyte:
8 liivatelehteä
5 (4) dl vispikermaa
200g sitruunarahkaa tai -tuorejuustoa (laitoin tuorejuuston)
50g sulatettua valkosuklaata (n.100g)
4 dl mustikoita soseutettuna
1 tl vaniljasokeria
½-3/4 dl sokeria (½dl)
2 dl kokonaisia mustikoita
½ dl vettä
(mustikoista sulatettaessa tullutta mehua hieman lantrattuna ja makeutettuna)

Pinnalle:
1 valmis marenkikkakkupohja (valmiita marenkeja reunalle)
1 dl kermavaahtoa 
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
n 2 dl mustikoita, metsämansikoita tai muita marjota (vattuja)


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan jonka halk. on noin 20 cm. Eli suosittelisin 24 cm irtopohjavuokaa ainakin täytteen puolesta. Tai sitten kannattaa tehdä vaikka keksipohja toiseen 20 cm vuokaan jo valmiiksi!
Paista 225 asteessa n. 7 minuuttia. Kumoa pohja vuoasta ja anna hetken jäähtyä.
Vuoraa pohja uudelleen leivinpaperilla, laita pohja vuokaan ja kostuta.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kerma, sekoita joukkoon rahka tai tuorejuusto. 
Sulata suklaa ja sekoita se vaahtoon.
Lisää soseutetut mustikat ja sokerit. Tarkista maku!
Sekoita lopuksi varovasti joukkoon kokonaiset mustikat.

Kiehauta vesi/mehu, liuota joukkoon liivatteet josta olet puristanut pois ylimääräisen veden. Lisää liivateneste täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. 
Kaada täyte vuokaan, anna hyytyä muutaman tunnin tai yön yli. 

Siirrä tarjoiluvadille ja nosta päälle marenkipohja/marengit. 
Levitä vatkattu, sokereilla maustettu kerma päälle, koristele marjoilla.
Nosta hetkeksi kylmään ennen tarjoilua.

 

4 kommenttia:

  1. Oi mitä ihanuuksia taas tänne tullut!pitäis itekin jotain kivaa keksiä ja pian kun lopetan kesätyöt ens viikolla ja sinne pitää jotain viedä ja viikonloppuna on Nellan kaksvuotissynttärit..sinnekin pitää tehdä ainakin täytekakku ja hyydykekakku ja piirakka ja jotain suolasta..saa nähdä oikasenko vähän jossain ja ostan jotain valmiina..saa nähdä miten luonto antaa myöden :D jaksuja sinne!ikäviä noi oksutaudit ja muut kipeydet..meillekin niitä on varmaan jatkossa tulossa kun Nella aloittaa hoidon..

    VastaaPoista
  2. Totta, niin harmittaa nuo päivät, kun kaikki suunnitelmat tuntuu menevän pieleen. :D Onneksi sitten vastapainoksi on niitä parempiakin päiviä kuitenkin. Kiitän! :-)

    Oi HURJA miten ihana kakku tämä! Takuulla tosi hyvää. Ja ihan hurjan kauniisti koristeltukkin : ) Namnamnam !<3

    VastaaPoista
  3. Hienoja kakkuja!! Tätä pitää joskus ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista