perjantai 29. lokakuuta 2010

Marsipaania ja syyslomapuuhia

Tomi väkertää marsipaanikukkasta.

Tässä tulikin suht pitkä bloggailutauko... Aika on suorastaan kirmannut karkuun, ja minä oon yrittänyt raahustaa perässä.
Kaikenlaista puuhaa on ollut ja kunnon flunssakin verottamassa jaksamista. Jospa tämä tästä taas, kun sain mummolaan unohtamani kameran takaisin. Helpottaa tätä touhua. ;)

Ensin alkuun kuvia lasten tekemistä marsipaaniruusuista.
Ihana kummityttömme oli syyslomalla meillä yötä, ja kun lapsilla alkoi kierrokset illalla kiihtyä, siirryttiin tekemään marsipaaniruusuja. Kovasti touhu innosti kaikkia, ja tuloksia syntyi. Ja melkein samantien ne syötiinkin.
Sinänsä kumma juttu. Meidän pojat eivät nimittäin voi sietää marsipaania, koskaan eivät syö sitä kakun päältä. No, kai se on eri asia, kun siitä on itse väkertänyt hienoja kukkasia...?


Kummitytön kimalteleva kukkanen.


Ja toinen, vähän pienempi.


Vähän kimalletta pintaan...

Lumiukko nimeltään Martti. Martille kävi surullisesti, hän keikahti nurin ja pää irtosi.. :)

Mulla oli syyslomaviikolla vapaapäiviä, ehdittiin olla mummolassakin muutama yö. Lauantaiaamuna oli ihana herätä, maa oli aivan valkoinen!
Puolessa tunnissa pojat olivat jo kerenneet syödä ja kipaista ulos leikkimään lumisotaa ja tekemään lumiukkoja. Tavis aamuna kaikki olisi tapahtunut paaaaljon hitaammin. :)
Isäni synttärit sattuivat samoihin aikoihin, ja vaikka hän ei niistä niin piittaakaan, äiti teki kuitenkin kakun.
Minä sitten kokeilin tehdä kakkukuvan sokerikuorrutteelle. Kuvaan en ole tyytyväinen, mutta aika loppui kesken, uutta ei ehtinyt tehdä.
Ennen näitä kukkia olen tehnyt tasan yhden, joten aika noviisi tuossa puuhassa olen. Ei ne välttämättä ruusuilta näytä, mutta kukkia kumminkin. Tästä on hyvä jatkaa harjoittelua! Mukavaa puuhaa!
Ensimmäisiä kukkakokeilujani.







Tässäpä näitä, tällä kertaa.
Tänä iltana yritän ehtiä kurkkimaan oikein ajatuksen kanssa ihania blogejanne, harmittaa, kun ei ole ehtinyt aikaisemmin.
Ja huomenna suuntaan kolmen ihanan ystäväni kanssa keilaamaan, syömään ja mökkeilemään vuorokaudeksi. Ilman lapsia!!! Ajatelkaa, mä saan syödä ruokani ilman että kukaan parkuu tai vaatii mitään, ilman että ruoka ehtii kylmetä ennen suuhun päätymistä! Ja ennen kaikkea, saadaan juoruilla oikein urakalla! <3 (Aattelen mä joo muutakin kuin syömistä...)
Olen niin äärettömän harvoin yhtään missään, että osaan kyllä nauttia velvollisuuksista vapaasta päivästä ja illasta. Sunnuntaina vasta kotiin. Rakkaita ja ihania nuo lapsoset on, mutta joskus tekee hyvää päästä hetkeksi tuulettumaan.

  Toivottavasti kaikilla teillä blogissani vierailleilla on rentouttava, mukava viikonloppu!

torstai 14. lokakuuta 2010

Omena-jogurtti-valkosuklaapiirakka




 Tämän herkun ohje löytyi opuksesta Iloisen leipojan kirja, kirjoittanut Kaarina Roininen.
Alkuperäinen ohje nimellä Luumu-jogurttipiirakka. Luumuja ei ollut, ja ohjeessa suositeltiin tilalta happamia omppuja tai ½l tuoreita kirsikoita, ja omeniahan meillä olikin. Tuo valkosuklaa taas...mun mielestä nimestä pitää näkyä, jos ohjeessa on suklaata! Namskis! ;)
Loistava ohje senkin puoleen, ettei tarvi vatkata! Nopsa ja hiljainen tehdä, vaikka joku olisikin päikyillä. Mitä meillä ei kyllä enää juurikaan tapahdu, ei sen puoleen...



 Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 muna
1 dl sulatettua tai juoksevaa margariinia
1 dl vaniljajogurttia


Päälle:
omppuviipaleita, tuoreita luumuja tai kirsikoita


Pinnalle:
2 dl vaniljajogurttia
100g valkosuklaata
1 muna
1/4 tl inkivääriä (Laitoin 1 tl kanelia)

Valmista ensin päällyste. 
Kuumenna kattilassa 1dl jogurttia, lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa. Sekoita , kunnes suklaa on sulanut.
Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon loput jogurtista, muna ja mauste.


Sekoita pohjaa varten kuivat ainekset kulhossa.
Lisää joukkoon muna, haalea rasvasula sekä jogurtti. Sekoita vain sen verran että ainekset tasoittuvat.


Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan, halk n.24-26cm Omani oli n.23, milestäni hyvä koko.
Levitä pohjan päälle omenasiivut/halkaistut luumut/kirsikat reunoilta keskustaan päin. 

Kaada päälle valkosuklaa-jogurttiseos.


Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 30-35 minuuttia



Aivan ihanaa lämpöisenä, jäätelön kanssa!



Täälläistä täällä iltapäivällä. Rakeiden pyydystystä. :)

Tämän herran oli pakko päästä myös tänne, vaikka ei liity asiaan yhtään mitenkään. Jere tuunasi bioniclejään urakalla, ja kuvasikin ylpeänä IHAN ITE. :)

Tästäkö se talvi taas alkaa...?

keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Säälittävän näköinen suklaakakku

Alunperin tämä ohje on Hellapoliisin sivuilta, siellä tunnetaan nimellä Tosi tumma suklaakakku.
Mulla oli jääkaapissa kermaviili, jolle piti tehdä jotain, päiväys liian lähellä... Aattelin sitten kokeilla tätä.
Mutta koska tumma suklaa tuppaa olemaan mulle vähän turhan tummaa, niin vaihdoin sen Fazerin siniseen ja valkosuklaaseen.
Kaveri soitti kun etsin kaapista aineksia. Hän on myös tehnyt tätä, ja sanoi, että "Kerro jos saat sen paistumaan kunnolla."


No, voin kertoa, ettei paistunut, ei!
Kakku oli uunissa ohjeen mukaisen ajan ja näytti päälle päin ihan hyvältä. Tökkäsin tikulla, eikä siihen jäänyt töhnää. Otin kakun ulos uunista ja annoin hetken oleentua, sitten kippasin lautaselle.
Siinä vaiheessa kun jotain mönjää alkoi valua pitkin lautasta, tuli mieleen kaikkia vähemmän iloisia ajatuksia...
Se kohta, johon olin tikun tökännyt, jäi vuokaan kiinni, mutta yli puoli kakkua oli aika lillua.No, otti järkeen sen verran, että lusikoin koko höskän takaisin vuokaan, taputtelin päällisen tasaiseksi hiekkalaatikkotyyliin ja paiskasin takaisin uuniin vielä melkein puoleksi tunniksi.
Sitten kakku olikin jo kiinteämpää kamaa, tosin irtosi vähän heikosti vuoastaan...
Tässä vaiheessa alkoi kyllä jo naurattamaankin. Onneksi maku oli suussa sulava, mitäs muutakaan noilla aineilla. ;)

Sitä en tiedä, mitä tein väärin. Jos on vinkkejä, niin kertokaa ihmeessä?!
Tätä en taida toisten tehdä. Maku tosiaan oli ihana, mutta ulkonäkö melkoisen karu! :)
Alkuperäinen ohje löytyypi täältä.

200g voita
3dl sokeria (laitoin 1,5 dl sokeria, 1,5 dl ruokosokeria)
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g suklaata (maito- ja valkosuklaata)
½ tl suolaa
200g kermaviiliä

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat vatkaten.
Rouhi suklaa.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää voi-sokerivaahtoon kuivat aineet ja rouhittu suklaa.  Lisää viimeisenä suola ja kermaviili.


Paista 150-175 asteessa n. 1h uunin alimmala ritilätasolla.


Tälläistä täällä, tällä kertaa. Seuraavalla kerralla paremmalla onnella, toivon mukaan. :)

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Raitakääris ja essuja



Tälläisen kääretortun vein työpaikan kahvipöytään.
Tavallinen kääretortu ,osa taikinasta värjäty kaakaojauheella ruskeaksi.
Välissä Piltti Aurinkoinen sosetta, kermavaahtoa, valkosuklaa-limerahkaa ja Geisha-suklaata rouhittuna.


 Tämä emali-ihanuuskippo löytyi kirpparilta

 Ja nämä pienet essut mummun varastoista. Pakko ne oli ottaa mukaan, kun muuten niitä olis kirppari kutsunut. Ei mulla oo mitään hajua siitä, mitä 3-vuotias tekee neljällä essulla (edellisten lisäks), mutta ehkäpä aika tavaran kaupihtee. Toivottavasti. ;)

Kukahan aktiivinen ihminen tulis ja silittäis nämä...?

Tätä Iida on kyllä käyttänyt "rinsessamekkona". Aivan sopiva siihen! :)

Tämä on pienin, kuvat vähän valehtelee... neiti kyselikin jo, että milloin leivotaan pipareita. Tätä kuulema käytetään silloin.

perjantai 8. lokakuuta 2010

Puolukkakakku


Edellisessä postauksessa mainitsin puolukkakakun...joka siis on nyt tässä.
Ohjeen olen saanut vuosia sitten eräältä ystävältäni. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään kaurakeksejä, jotka sopivat hyvin. Nyt halusin kuitenkin kokeilla pipareilla. Oli ihanan jouluisen makuista!
Tämäkin on niitä kakkuja, joita teen usein jouluksi. Vähän raikkaampaa makua suklaiden välille. ;)
Paras kehu, jonka kakusta sain, oli kun ystäväni sanoi kutsuilla: " En yleensä tykkää yhtään puolukasta, mutta tämä on tosi hyvää!" Kiitos siitä, Anne! :)


Pohja:
n. 300g piparkakkuja
N.80-100g voita

Täyte:
2-2,5 dl kermaa
1 prk (250g) maitorahkaa
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2dl makeuttamatonta puolukkasurvosta
4 liivatelehteä
2-4 rkl kiehuvaa vettä

Sekoita ja voi ja keksin murut. Painele leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan. (24 cm)

 Laita liivatteet likoamaan väh. 5 min.
Vaahdota kerma.
Sekoita rahkaan sokerit ja puolukkasurvos.
Liuota liivatteet kiehuvan kuumaan veteen. Yhdistä liivatelitku rahkaseokseen.
Lisää viimeiseksi sekaan kermavaahto. Tarkista maku, lisää tarvittaessa vaniljasokeria ja/tai sokeria maun mukaan.


Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa väh. 4 h.
Koristele haluamallasi tavalla.




          Kiitos kaikille piristävistä kommenteistanne!
           Oikein ihanaa syksyistä viikonloppua!

 
 

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Suklaa-juustokakku


Meillä oli pari iltaa sitten Avon-kosmetiikkakutsut, ja pitihän sinne leipoa kahvipöytään jotain hyvää.
Tämä on mun ehdoton lemppari, tätä pitää saada aina jouluksi. :) Melkoisen makeaa, mutta niin ihanan suklaista,namnam...
Pöydästä löytyi myös Puolukkakakkua, Juustopiirakkaa  ja Pizzakkaa
Kivasti meni kutsut, ja taisinpa jotain tilatakin. Iidallekin löytyi tuoksuvaa kynsilakkaa, eikä hintakaan päätä huimannut. Nyt oli kyllä kuvasto täynnä hyviä tarjouksia!

Mutta asiaan, eli ohjeeseen. Tämä ohje on n. 24 cm:n vuokaan. Itse tein tuon kakkun 20 cm:n vuokaan niin että vähensin vähän pohjan aineksia mutta täytteen tein noilla määrillä. Jos haluaa oikein paksun täytteen isompaan vuokaan, määrät kannattaa tuplata. :)


Pohja:
n. 300 g Dominon minttukeksejä
80-100g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
n. 3 rkl kiehuvaa kahvia
170g suklaata (Itse käytän Fazerin sinistä.)
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl kermaa


Murskaa keksit. Sekoita voisula keksimurskaan. Levitä seos irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.


Laita liivatelehdet likoamaan vähintään 5 min.
Sulata suklaa vesihauteessa, sekoita se ja sokerit tuorejuustoon. 
Vatkaa kerma.
Liuota liivatelehdet kuumaan kahviin. Lisää liivatekahvi tuorejuustoseokseen. Lisää viimeisenä kermavaahto.  Tarkista maku.

Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Peitä vuoka ja laita jääkaappiin hyytymään n. 4 tunniksi.

Koristele haluamallasi tavalla.