lauantai 3. toukokuuta 2014

Lime-valkosuklaafudge ja Lakritsi-suklaatoffeefudge


Karkinkeittokokeilut ihanan kummitytön kanssa jatkuvat edelleen. 
Viime kerrasta ei juuri jäänyt dokumentoitavaa, roskis nielaisi ne. Kuka käskee kokeilla aivan ihmeohjeita... ;)
Tämän kertaiset onnistuivat hyvin, itse pidin varsinkin noista lakritsilla höystetyistä.
Valkosuklaisissa ei ollut mitään vikaa, mutta se ei vain ole lempparimakujani.
Ne ovat tositosi makeita, joten paloista ei todellakaan kannata tehdä kovin isoja.

Lakritsi-suklaafudgessa meille kävi niin, että alkuperäisen ohjeen 25g voita ei imeytynytkään massaan vaan jäi lillumaan sen päälle. Yököttävää. Kaadettiin sitten pois se mitä saatiin. Joten sanoisin, että voita kannattaa laittaa vain 10g. Mahtaako olla välttämätöntä ollenkaan..?
Lakritsia laitoimme 3½tl, ja ensimmäisissä koepaloissa tuntui ettei se maistu lainkaan. Seuraavana päivänä maistetussa palassa sekin jo maistui. Nam, nämä olivat mun makuuni.
Tietenkin voisi kokeilla maitosuklaalla ja tavallisella kaakaojauheella tehtynäkin, maistuis varmaan paremmin lapsille. Tumma suklaa taitaa olla heille liian voimakkan makuista.

Valkosuklainen ohje löytyi muistaakseni Kinuskikissalta, ja lakritsisen alkuperää en enää muista.jostain netin syövereistä se bongattiin. Jos joku tunnistaa omakseen, niin kerro ihmeessä. :)

Ohjeissa yleensä käsketään jähmettää karamellit jääkaapissa, mutta aikataulullisista ongelmista (ei jaksa nyt puhua malttamattomudesta...) johtuen me heitetään vuoat pakastimeen...jatketaan jähmettelyä sitten jääkaapissa, jos aika antaa myöten.




Lime-valkosuklaafudge

200g valkosuklaata
2 limen kuoriraaste
2 dl kuohukermaa
3dl sokeria
100g voita
pieni loraus limen mehua

Rouhi suklaa.
Peset limet huolellisesti ja raasta kuori. Purista hieman mehua.
Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja voi. 
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä koko ajan sekoittaen n.10-15 minuuttia, kunnes seos hieman paksunee.
Lisää suklaa, kuoriraaste ja mehuloraus sähkövatkaimella sekoittaen.
Kaada seos leivinpaperin päälle 20x20cm vuokaan ja nosta pariksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.




Lakritsi-suklaatoffeefudge

2dl kuohukermaa
2dl muscovadasokeria (laitettiin ruokokidesokeria)
1dl glukoosisiirappia
1mm suolaa
1rkl tummaa kaakaojauhetta
200g väh 70% tummaa suklaata (tavallista Fazerin tummaa suklaata)
3-4tl Urtekram lakritsijauhetta (tätä saa ainakin Prismasta)
10g voita

Laita kerma, sokeri,siirappi ja suola kattilaan.
Lämmitä, kunnes sokeri liukenee.
Keitä hiljalleen kiehuttaen 20-30 minuuttia.
Massa on valmista, kun tiputaessani nokareen sitä kylmään veteen, massa jähmetty nii että siitä pystyy muovailemaan pallon.
Ota kattila pois levyltä.
Lisää kaakaojauhe, suklaa ja lakritsijauhe, sekoita.
Lisää viimeisenä nokare voita ja sekoita hyvin.
Kaada massa leivinpaperin päälle n. 10x20cm vuokaan.
Laita muutaksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.



Makoisaa viikonlopun jatkoa!



6 kommenttia:

  1. Oi joi, näitä täytyy kokeilla joku viikonloppu! Fudget on sairaan hyviä :p

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! :) Ja ihana sitruunakakku tuolla ohjeella kyllä tulikin!

    Oi sä oot tehnyt fudgeja! Ne on kyllä maailmankaikkeuden parhaita ittetehtyjä karkkeja :) Mä oon kans tehnyt tuota lime-valkosuklaafudgea, ja se oli aivan ihanaa <3 Ja tuo lakritsi-suklaatoffeefudge kuulostaa kans täydelliseltä! Pitääkin napata talteen tää ohje, ihania fudgeohjeita ei oo KOSKAAN liikaa :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta, herkkuja ei voi olla liikaa. :) Ja parasta näissä on se, että tehtäillaan ihanaisen kummitytön kanssa yhdessä nämä. Hurjan mukavaa puuhaa!

      Poista