tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kaura-siemenleipä




Ja lisää arkista hyvää...
Pirkan ohjeesta muokattuna.
Meillä uppoaa tosissaan lapsiin itse tehty leipä, ja edelleen ihmettelen sitä, että auringonkukansiemenetkään ei haittaa. Vaikka kyllähän ne pehmenee, ettei syödessä huomaa syövänsä linnunruokaa.
Muistaakseni en oo aiemmin tehnyt leipää/sämpylöitä piimään, nyt kokeilin...vaikka mun mielestä piimä on äärimmäisen epäilyttävän näköinen ja hajuinen elintarvike.
Mutta koettakaapas lämmittää se kuivahiivalle sopivaks. Voi kauhistus sitä lemua!
Onneksi taikina ei haise samalta, eihän sitä silloin pystyis elämään samassa torpassa kohoavan taikinan kanssa.

1l piimää
2pss kuivahiivaa
2,5dl auringonkukansiemeniä
3 dl kaurahiutaleita
1,5dl ruisleseitä
3/4 hunajaa
2 tl suolaa
n. 16dl hiivaleipäjauhoja
1dl öljyä

Kuumenna neste n. 42 asteiseksi.
Lisää joukkoon kuivahiiva, siemenet, hiutaleet, leseet, hunaja ja suola.
Sekoita tasaiseksi ja alusta jauhot vähitellen taikinaan.
Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
Anna kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä n. 20 minuuttia.

Jaa taikina 4 osaan ja leivo palat pyöreiksi leiviksi.
Kohota leivät hyvin, n. 20-30 minuuttia.

Vedä ristiviillot mahdollisimman terävällä veitsellä leipien pintaan.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 35 minuuttia.







3 kommenttia:

  1. Hei, minä kanssa tein tätä. Blogissa kunhan kerkiän.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset! :)

    Ompa ihana leipäohje! Voi miten rupeskin tekeen mieli tuoretta ittetehtyä leipää... Ehkäpä pitää alkaa leipomispuuhiin : D

    VastaaPoista
  3. Näyttää makoisalta, täytyy testata joku viikonloppu!

    VastaaPoista