keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Amerikkalaiset pannukakut


Sisko hehkutti tekemiään amerikkalaisia pannukakkuja, joten olihan niitä pakko kokeilla.
Nuorisollekin maistui, kesken etäopintojen.
Virallisestihan tuossa kuuluisi olla vaahterasiirappia, mutta sattuneesta syystä pyritään välttämään ylimääräisiä kauppareissuja joten sen tilalta sai lurauttaa tavallista vaaleaa siirappia.
Mansikoita löytyi vielä vähän pakastimen pohjalta.
Marjat ovat huvenneet kiitettävää tahtia. Toivottavasti luonto on antelias tänä vuonna, tavoite olisi saasa viime vuotta enemmän marjoja säilöön.

Niin joo, ohjeen mukaan nämä pitäisi paistaa munakas- tai blinipannulla. 
En omista kumpaakaan, mutta taikina on sen verran paksua että ihan tavispannulla saa paistettua. 

3 munaa
3 rkl fariinisokeria
5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
½tl suolaa
2-3dl maitoa
2dl kermaviiliä tai piimää
½dl öljyä tai voisulaa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja nesteitä niin, että saat paksun pannaritaikinan.

Paista pienellä munakas- tai blinipannulla paksuja, vajaan sentin paksuisia lettuja.
Kuumenna pannu ensin kunnolla, laske sen jälkeen levyn tehoa, sillä taikinassa on sokeria joka ottaa helposti väriä.
Käytä paistamiseen rasvaa.

Tarjoile juoksevan hunajan, vaahterasiirapin ja kermavaahdon kera.
Tai mansikoiden ja vaaleansiirapin. ;)





lauantai 11. huhtikuuta 2020

Kinderkääretorttu


Meillä on pääsiäisherkkuna syöty tänä vuonna kinderkääretorttua. 
Tämä on makeaa ja hyvää, mutta ehkä olisin voinut aavistuksen verran kostuttaa pohjaa.. vaikka kaakaolla.
Suuri plussa myös siitä että tämä on gluteeniton, kunhan käyttää Pandan suklaata! 
Meidän versiossa koristeena myös Fazerin sinisestä rouhittua suklaata, koska onnistuneesti unohdin ostaa pieniä kindermunia koristeluun.


4 munaa
1½dl sokeria
1dl perunajauhoja
4rkl kaakaojauhoja (laitoin tummaa kaakaota)
2tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä, jauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe siivilän läpi ja sekoita.
Sekoita jauhoseos vaahtoon varovasti käännellen.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 8 minuuttia.

Kumoa hieman jäähtynyt kääretorttu sokeroidun leivinpaperin päälle. 
Poista paistopaperi varovaisesti ja jätä se päälle jotta torttu ei kuivu.

Täyte:
290g valkosuklaata (Panda)
400g tuorejuustoa
1rkl sitruunamehua
1dl kermaa

Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa.
Vatkaa kerma vaahdoksi, kippaa sekaan tuorejuusto ja hurauta tasaiseksi.
Lisää sulatettu suklaa ja sitruunamehu, sekoita.

Levitä täyte kääretorttupohjan päälle. Rullaa se leivinpaperin avulla.
Laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.

Kuorrute.
1dl kermaa
145g tummaa suklaata (Panda)

Kiehauta kerma ja lisää siihen suklaarouhe. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.
Levitä kuorrute kääretortun päälle.

50g valkosuklaata
Kinder minimunia

Koristele valkosuklaarouheella ja Kinder minimunilla.



Mä vietän osan pääsiäisestä töissä, maanantai on vapaapäivä. 
Ehdittiin kuitenkin käydä miehen kanssa lähiluonnossa tekemässä pieni lenkki.
Oli oikein mukavaa, eikä ketään muita näkynyt.
Forecan mukaan tänne päin olisi tulossa pariksi päiväksi lumi- ja räntäsateita. Kesää odotellessa.


Leppoisaa ja rentoa pääsiäisen aikaa!



tiistai 7. huhtikuuta 2020

Kaura-pellavansiemenleipä


Tätä olen tehnyt aiemminkin, leipä on todella hyvää! 
Tänään olisi tarkoitus tehdä uusi leipä, koska jääkaappiin jäi puoli pakettia hiivaa. :)
Jauhojen kanssa voi huoletta soveltaa, alkuperäisessä ohjeessahan on 5dl vehnäjauhoja.

Mä nautin nyt kolmesta vapaapäivästä, toinen päivä menossa. 
Ulkona paistaa aurinko ja viime viikolla satanut lumi sulaa, ihanaa!
Ajatuksissa olisi käydä lenkillä, kunhan leipä on paistettu.
Nuoriso etäopiskelee ja mä hoidan muonituksen. :)



2dl kaurahiutaleita
1,5tl suolaa
2dl kiehuvaa vettä
25g hiivaa
2dl haaleaa maitoa
½dl pellavan siemeniä
½dl leseitä
2rkl öljyä
2½dl sämpyläjauhoja
2½dl vehnäjauhoja

Sekoita kautahiutaleet, suola ja kuuma vesi. Anna jäähtyä vähän.
Murenna joukkoon hiiva.
Lisää haalea maito ja sekoita kunnes hiiva liukenee.

Sekoita siemenet, leseet, öljy ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan vähän kerrallaan.
Sekoita tahmeaksi taikinaksi.
Ripottele vähän jauhoja päälle, kohota liinan alla n. 40min.

Vaivaa taikina jauhotetuin käsin, muotoile limpuksi.
Laita taikina n. 2 l leipävuokaan, kohota 30min. 
Voitele vedellä, ripottele päälle kaurahiutaleita.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 40-50 minuuttia.
Jäähdytä leipä vuoassa.



lauantai 4. huhtikuuta 2020

Mokkapalat



Ja leipomisvimma jatkuu... nuorison pyynnöstä mokkapaloja, yhteistyössä kuopuksen kanssa.
Kummasti torttu hupeni pelliltä. ;)
 Osa laitettiin pakastimeen. Vierasvaraksi, sanoin, kunnes tajusin että ei vaiskaan, vieraita saa nyt hetken odotella. 
Todennäköisesti ne joku sieltä jossain vaiheessa syö, ei tarvi pelätä että ehtivät pilaantua. :)



Pohja:
3 kananmunaa
3dl sokeria
150g voita
5dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1tl pikakahvijauhetta
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2dl maitoa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan sulatettu, hieman jäähtynyt voi.
Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi jo mittausvaiheessa niin ei tarvitse soosata myöhemmin sen siivilän kanssa.
Lisää jauhoseos ja maito vuoronperään. Sekoita.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
 Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Kuorrutus:
5rkl kuumaa kahvia
n. 60g voita
4dl (225g) tomusokeria
3tl vaniljasokeria
3-4rkl kaakaojauhetta (tummaa, tai sekoitus molempia)

Sulata voi, sekoita se kahvin kanssa. Lisää joukkoon sokerit ja kaakaojauhe.
Levitä vielä hieman lämpöisen pohjan päälle. Ripottele päälle nomparellit.




perjantai 3. huhtikuuta 2020

Voinko osaltani tukea yrittäjää?




Mä en oo täällä blogissa koronajuttuihin juuri sanonut mitään. 
Mulla ei oo asiasta sen kummempaa sanottavaa mitä muillakaan. Normaalia arkea odottelen, kuten varmaan koko maailma.

Somessa kiertää paljonkin muistuksia siitä kuinka tärkeää ihmisten olisi nyt tukea pienyrittäjiä.
Sehän on totta, ettei yksittäinen ihminen pelasta maailmaa eikä Suomen yrittäjiä, vaan valtiolta odotetaan ja vaaditaan riittäviä tukitoimia. 
Mutta sen lisäksi haluan uskoa ja toivoa että myös siitä on osaltaan apua jos moni voi tehdä jonkin pienen jutun.

Siksi halusinkin muistutella siitä mitä kaikkea on mahdollista tehdä etänä nykyään. Ja samalla tukea paikallisten yrittäjien toimintaa, omalta osaltaan. Eikä se ole edes kallista.
Toki ymmärrän että nyt lomautetaan ja irtisanotaan aivan järkyttävät määrät ihmisiä, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä että myös kuluttamista vähennetän kovalla kädellä. 


Minulla oli nyt mahdollista tehdä nämä pienet jutut ja samalla ilahduttaa vanhempiani ja muistaa appivanhempieni syntymäpäiviä lahjoilla jotka menevät käyttöön eivätkä jää pyörimään nurkkiin.

Ostin siis lahjakortin Vimpelin loistavaan Grilli-Pizzeria Kir-Siin. 
Ruokaa saa myös gluteenittomana, sekä kasvisvaihtoehtoja.
Heillä on autoluukku käytössä, ja kun puhelimitse tilaa niin välttyy jonottelulta ja ylimääräisten ihmisten kohtaamiselta.
Facebookista löytyy tämäkin yritys.





Osa sai kotiinkuljetettuina Lakiksen savulohiaterian salaatteineen (gluteeniton ja laktoositon).
Oli kuulema todella hyvää, ja iso annos. Ruoka oli myös lämmintä kotiin tuotaessa, eli kuljetus ei haitannut mitään.
Lakiksen sivuilta facesta löytyy tästäkin lisää tietoa.
Annos tilataan viestillä tai soittamalla edellisiltaan mennessä, maksu mieluiten kortilla mutta käteinenkin käy.
Itse hoidin asian nettipankin kautta.


Mahdollisuuksien mukaan, ostetaan paikalliselta pienyrittäjältä. Ja kerrotaan hyvistä kokemuksista myös eteenpäin!

Niin ja tämä ei ole mikään maksettu mainos. En ole saanut tästä mitään henkilökohtaista hyötyä, kunhan vain ajattelin jakaa mietteitäni ja kokemuksiani muille.




torstai 2. huhtikuuta 2020

Kinderpiirakka


Tämän koronaviruksen mukanaan tuoman eristätymisen takia meilläkin on edelleen leivottu huomattavasti enemmän kuin normiarjessa ehtisi.
Varsinkin kuopus tuntuu turhautuvan tähän kun harkkaaminen, koulu ja kavereiden treffaaminen on jumissa. Joten hän etsii uusia reseptejä joita haluaa testata. 
Tähän kindenpiirakkaan kimmoke taisi tulla kummitädiltä joka yritti whatsapin kautta keksiä tekemistä tylsyydessä riutuvalle nuorelle. 
Älä huoli Jonna, teille on pakastimessa pari palaa, ja Heli teidän talouteen myös. ;)
Iida siis leipoi, mä avustin hieman parissa kohdassa.

Mutta siis. Alkuperäinen ohje löytyypi täältä.
Meillä ei ollut tavallista valkosuklaata, vaan sitä valkosuklaa-vadelmaa joten raidat tehtiin siitä. Toimi.


Pohja:
3 kananmunaa
3dl sokeria
150g voita
5dl vehnäjauhoja
3rkl tummaa kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
2dl maitoa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Kaada joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt voi.
Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi ne jo tässä vaiheessa.
Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Sekoita mahdollisimman vähän.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä.

Voikreemi:
150g voita
2tl vaniljasokeria
5dl tomusokeria
1rkl vettä

Notkista huoneenlämpöinen voi pehmeäksi sähkövatkaimella.
Lisää sokerit ja vesi. Vatkaa tasaiseksi.
Levitä jäähtyneen piirakan päälle.

Pinnalle:
300g maitosuklaata
50g valkosuklaata

Sulta molemmat suklaat omissa kipoissaan.
Levitä maitosuklaa ja hetisen jälkeen tee ohuita raitoja valkosuklaalla. Vedä niitä vuoronperään vastakkaisista suunnista vaikkapa ohuella veitsellä.



Virallisessa versiossa kreemin levittämisen jälkeen pitäisi ilmeisesti laittaa koko systeemi kylmään, mutta me ei jaksettu. Heitettiin suklaakuorrute päälle samantien ja hyvä tuli. 
Tuota voikreemiä ois mun mielestä saanut olla hieman enemmän. Vaikka 200grammasta voita.



Kuinka teillä kulutetaan aikaa nykyään? 
Tuntuuko korona-aika vaikuttaneen paljon elämään?

Me ollaan molemmat töissä, näitä hommia ei voi tehdä etänä, joten arki ei ole äärettömän paljon muuttunut. 
Toki ketään ei tavata, ja kauppareissuja ei tehdä niin huolettoman usein kuin ennen.
Ja ruuanlaittoa piisaa.
Ja nuoriso on kotona, kaivaten kiihkeästi tavallista elämää.
Joten en lainkaan pistä pahakseni sitä kun päästään joskus taas tavalliseen elämiseen ja olemiseen.

Mutta vielä enemmän tämä varmasti vaikuttaa heihin jotka tekevät etätöitä ja hoitavat samalla pieniä lapsia. 
Puhumattakaan heistä jotka ovat jo sairastuneet, tai heitä jotka perussairauksienkin takia yrittävät eristäytyä ihan kaikesta suojellakseen terveyttään.

Tsemppiä joka talouteen! Voimia erilaiseen arkeen. 

keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Suolainen iltapalapiirakka



Sain siskoltani ohjeen tähän mainioon iltapala/välipalapiirakkaan.
Tähän uppoaa ruualta ylijäänyt riisi, ja täytettä on muutenkin helppo tuunata omien mieltymysten mukaan. Sulatejuustot, tuorejuusto, Aura-juusto, ananas, tai mikä nyt itselle maistuu ja kaapista löytyy, sopii hyvin täytteen sekaan.




100g voita
1,5dl kaurahiutaleita
1,5 dl sämpyläjauhoja
4-5dl vehnäjauhoja
2,5 dl maitoa (lämmintä)
2tl sokeria
1pss kuivahiivaa
0,5tl suolaa

Sotke taikina-ainekset samaan kulhoon ja anna kohota liinan alla hetken aikaa.
Valmista täyte taikinan kohotessa.


Täyte:
400g jauhelihaa paistettuna ja oman maun mukaan maustettuna
sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 tomaattia pieninä palasina
1,5dl riisiä (keitä pakkauksen ohjeen mukaan)
juustoraastetta

Keitä riisi tai käytä ruualta ylijäänyttä.
Paista jauheliha, sipuli- ja valkosipulisilput.
Mausta mielesi mukaan.

Jaa taikina kahtia ja painele toinen puolikas uunipellille leivinpaperin päälle.
Levitä jauhelihamössö päälle.
Painele littanaksi /kauli taikinan toinen puolikas ja levitä pellille päällimmäiseksi.
Voitele kananmunalla.

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Nauti sellaisenaan annospaloiksi leikattuna tai dippaile pienempinä paloina pestoon tai dippiin.