maanantai 3. kesäkuuta 2019

Sitruunainen kuusenkerkkäjäätee


Tänä keväänä jatkui hortoilujutut, eli villivihannesten keruu ja testaaminen.
Toukokuussa ehdin kahdelle kansalaisopiston järjestämälle kurssillekin.
Toisessa käsiteltiin syötäväksi kelpaavia kasveja ja etsittiin niitä luonnosta.
Kävimme ohjaajalle tutussa paikassa, ja löysimmekin saalista.
Harmillisesti lupiinit valtaavat sielläkin alaa ja sen vuoksi luonnon monimuotoisuus kärsii.

Lupiini onkin pirullinen vieraskasvi.
Kaunis, mutta tuottaa maahan niin paljon typpeä että Suomen luontoon kuuluvat kasvit oikaisevat juurensa ja kuolevat.
Lupiini leviää aivan holtittomasti, ojan varsiin, niityille, jopa soille, nitistäen kaiken alleen.
Suomessa onkin käynnissä VieKas- kampanja joka kannustaa ja opastaa kansalaisia hillitsemään vieraslajien leviämistä yms.
Linkin takaa löytyvältä sivustolta löytyy paljon tietoa asiasta. :)

Mutta, hortoiluun palatakseni..
Toisella kurssilla tehtiin sitten villivihanneksista ruokaa.
Se olikin aivan loistava ilta, josta sai paljon vinkkejä villivihannesten käyttöön arkisissa jutuissa!

Monenlaista kokeilua olen tehnyt, nyt tarvitsisi lisää aikaa jotta ehtisi kerätä, kuivata, säilöä, testata monenmoista..

Vielä löytyy kuusen kerkkiä (joita saa kerätä vain maanomistajan luvalla) joista saa monenlaista hyvää.
Itse olen pakastanut niitä talven flunssakautta ajatellen, ja tänään kokeilin kerkkäjääteetä.
Alkuperäinen ohje löytyi instasta, Kun ketunleivät kukkivat-sivulta.

Tämä oli todella maistuvaa juomaa!
Ensimmäinen maistiainen oli hieman karvas, mutta teelusikallinen hunajaa per kannullinen jääteetä pyöristi maun mukavasti.
Annoin teen maustua jääkaapissa muutaman tunnin, sitten se oli kerrassaan herkullista!
Jääpalat puuttuivat, mutta huomenna niitäkin on saatavilla. :)
Mulla oli vain tavissitruunaa, ei luomua, joten kuorin sen suosiolla ja leikkasin sitten viipaleiksi.

2 litraa vettä
 3 pussia lempiteetäsi
3 reilua kourallista kuusenkerkkiä
1 luomusitruuna
hunajaa, siirappia tai sokeria maun mukaan.
(laitoin 2tl)

Huuhtele kerkät tarvittaessa.
Kiehauta vesi kattilassa, siirrä pois levyltä.
Sekoita joukkoon teepussit ja kerkät.
Anna hautua n. 20 minuuttia ja nosta kattila kylmävesihauteeseen.
Viipaloi sitruuna ja pudota viipaleet tarjoilukannuun.
Siivilöi jäähtynyt kerkkätee kannuun ja makeuta mielesi mukaan.
Anna maustua viileässä vähintään puoli tuntia, mieluummin 2h.
Lisää jääpalan juuri ennen tarjoilua.




8 kommenttia:

  1. Moi. Sinä olet ahkera kokeilemaan uutta! Minä oon vasta nokkosia tunkenut vihermehuihin. Mustikan- ja metsämansikanlehtiä ois tuossa pihalla myös tarjolla ja myös voikukkaa ja horsmaa, joten pitänee vähän terästäytyä minunkin. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, sullahan on kaikkia aarteita ihan omassa pihassa!
      Kateeksi käy. :)

      Poista
  2. Hmmm, tätä pitää testata. Varsin mielekiintoinen juoma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkäsin, samoin mies ja testiryhmään joutunut ystävänikin. :)
      Kerro mitä tykkäsit, jos kokeilet? :)

      Poista
  3. Tätä pitäis varmaan testata tähän vuosisadan flunssaan 🤧

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, flunssa kesällä on kamalaa! Jotenkin vielä kurjempaa kuin talvella..
      Kokeile hauduttaa teetä kerkistä?

      Poista
    2. Ja pikaista paranemista! <3

      Poista
  4. Tämäpä kiva idea, ja vaihtoehto teen juontiin. :) Mukavaa viikkoa! <3

    VastaaPoista