perjantai 11. marraskuuta 2016

Mustaherukka-suklaamousse ja Glögi-marjahyytelö krokanttikermalla (gluteeniton)




Täällä taas, pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen.
Paljon on tapahtunut edellisen postauksen jälkeen, ja vuodenajatkin vaihtuneet.
Joulu lähestyy kovaa kyytiä, ihanaa. :)
Kynttilöitä on käryytetty, leivottu ja valojakin laitettu.
Viime yönä tänne Etelä-Pohjanmaallekin satoi lunta niin paljon että maa on oikeasti valkoisena.
Hauska huomata, miten innoissaan aikuinen ihminen voi olla ensilumesta. :)
Mun fiilikset on ollu melkein yhtä hyvät nyt kuin sitten kun se lumi keväällä sulaa ja alkaa tuntua kesältä. ;)

Jouluisissa mietteissä on menty, lahjoja, leipomuksia, vapaapäiviä yms mietitty.
Onnellinen olen kun työvuorolistassa lukee aaton ja joulupäivän kohdalla vp. Vasta Tapanina töihin, mahtavaa!

Alkuviikolla testasin paria jouluista jälkiruokaa.
Kiitos vaan meillä vierailleille sukulaisille, hirmuisen mukavaa kun olette koe-eläiminä! :)

Molemmat oli hyviä, suosittelen kokeilemaan.
Glögijuttu raikkaampaa, mutta kun mä niin tykkään suklaasta....
Siinä mustaviinimarja kivasti tasoitti suklaan makeutta, kermavaahtokiekura toi oman lisäyksensä. Nam.
Omasta perheestä 2/5 ei suostunut syömään kumpaakaan.
2/5 tykkäs suklaamössöstä, ja 3/5 söi glögisoosia.

Todellisuudessa taitaa olla turha meille tuollaisia väsäillä.
Tunnen omani... kinkkua, suklaata, kinkkua... Glögihyytelöt ei aattona laske. ;)
Joten kuopuksen toiveesta mietimme nyt jäädykkeitä. Eivätpä ainakaan vie tilaa jääkaapissa.



Mustaviinimarja-suklaamoussen laitoin mummun ullakolta löytyneisiin kuppeihin (jotka liian paljon pölyttyvät kaapissa, mun mielestä ovat kauniita).
Annoksia tuli 7, toki kupit eivät ole isoja. Mutta koska on makeasta herkusta kyse, koko oli aivan sopiva.

Annoksesta tulee gluteeniton jos käyttää vaikkapa Pandan suklaata.
Ja kotimaisia marjojahan ei tarvitse kiehauttaa ennen käyttöä!

50g voita
200g tummaa suklaata (laitoin maitosuklaata)
2 keltuaista
2rkl mustaherukkalikööriä (mustaviinimarjamehutiivistettä)
100g mustaviinimarjoja
2dl kuohukermaa
2valkuaista

Tarjoiluun kaakaojauhetta, kermavaahtoa ja mustaviinimarjoja.

Sulata voi, lisää kattilaan palottu suklaa.
Nosta kattila pois levyltä. Anna suklaan sulaa välillä sekoitellen.
Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Vatkaa eri kulhossa kerma vaahdoksi.
Vatkaa jäähtyneeseen suklaaseokseen keltuaiset, likööri tai mehu ja marjat.
(Kun vatkaat tässä järjestyksessä, vispilöitä ei tarvitse pestä välillä.)
Kääntele molemmat vaahdot suklaaseokseen.
Annostele seos annoskippoihin ja laita jääkaappiin 1-2h.
Koristele annokset ennen tarjoilua marjoilla, kermavaahtokiekuroilla ja kaakaojauheella.




Glögi-marjahyytelö krokanttikermalla
 n. 6 annosta.

6dl punaista glögiä
1½dl hyytelösokeria
6-8dl kotimaisia pakastemarjoja

Krokanttikerma:
1dl mantelirouhetta
1dl sokeria
2dl vispikermaa +ripaus sokeria, vaniljasokeria


Paahda mantelirouhetta kuumalla, kuivalla pannulla kunnes se saa hieman väriä.
Kaada rouhe lautaselle odottamaan.
Laita pannulle sokeri. Hämmennä sokeria sen sulaessa, kunnes kunnes sokeri on kauniin kullanruskeaa ja tasaisesti sulanutta.
Sekoita mantelit sokerisulaan ja kippaa seos nopeasti leivinpaperin päälle lautaselle.
 Anna jähmettyä.


Kiehauta glögi kattilassa.
Kaada joukkoon hyytelösokeri ohuena nauhana samalla sekoittaen.
Jatka kuumentamista, kunnes hyytelösokeri liukenee ja liemi kirkastuu. Nosta kattila pois levyltä.
Jaa jäiset marjat jälkiruokakulhoihin ja kaada kuuma liemi päälle.
Nosta kulhot jääkaappiin hyytymään.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi, mausta sokereilla.
Rouhi kovettunut mantelikrokantti ja sekoita kermaan.
Annostele hyytelön päälle krokanttikermaa.
(Mä unohin sekoittaa kerman ja krokantin, joten viskoin sitä kermavaahtokikkareiden päälle.)





2 kommenttia:

  1. Oi joi, ihan ravintolatason jälkkäriä!

    Viime viikolla täällä piipahdinkin ja ihmettelin hiljaiseloa. Kiva, kun olet jälleen mukana :)

    VastaaPoista