keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Arielin aarre


Tämä on niitä sarjassamme "Onko ihan pakko, tuo on hirveää! No, kokeile ny sitten..."
Ohje edellisessä postauksessa mainitusta Prinsessojen keittokirjasta, toteuttajana jälleen tuo meidän trinsessa.
Joka lapsella oli yökyläkaveri, joten oli hyvä testata kun oli syöjiä.
Aikuiseen makuun tämä tuskin on.
Liivatteitakin (ja säilöntäaineita) niin paljon, että kun tätä ahtaa naamaansa, ei matokaan syö sitten kun päätyy kuoppaan...

Neiti halus tähän keltaista limsaa.
Mun mielestä punainen tai vihreä olis ollu kivempi, mutta tää ei nyt ollu mun juttuni.
Mutta jotenkin tästä tulee mieleen lapsuuden oksutaudit. Sillon, tai sellaisen jälkeen, sai aina keltaista jaffaa...
Joka tapauksessa, väriä ja karkkeja vaihtamalla saa kivaa vaihtelua...
Tuonne sisällehän olis voinu laittaa vaikka pääkallokarkkeja kivasti kurkkimaan.
Mutta, kuten sanottu, tää oli nyt Iidan juttu.




n. 300g (pieniä) hedelmäkarkkeja
10 liivatelehteä
1l mieluisen väristä limsaa

Koristeluun ja tarjoiluun karkkeja ja jäätelöä.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.
Asettele rengasvuoan pohjalle haluamiasi karkkeja.
Kuumenna vaikka mikrossa ½dl limsaa ja liota liivatteet siihen.
Sekoita liivateseos limsaan, sekoita.
Kaada seos vuokaan.
Peitä vuoka ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi.

Kun hyytelö on täysin hyytynyt, kasta vuoka nopeasti kuumaan veteen (varo ettei vettä mene vuokaan) ja kumoa hytky tarjoiluvadille.

Koristele jäätelöpaloilla/palloilla ja karkeilla.





tiistai 24. kesäkuuta 2014

Prinsessan pikkuleivät



Näitä leivottiin Iidan kanssa jo keväällä.
Neiti piti vapaapäivää eskarista ja keksi että nyt on aika testata lahjaksi saadusta Prinssessojen keittokirjasta jokin resepti. Valitsi sitten Lumoavat keksit, ilmeisesti Bellen ohje. :)
Minä luin ja annoin vähän opastusta, Iida mittasi, sekoitti ja leipoi.
Parasta oli kuulemma koristelu.

125g huoneenlämpöistä voita
3dl sokeria
2 munaa
2tl vaniljasokeria
4,5dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta

Koristeluun mieluisia strösseleitä, nomparelleja, yms.

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen.

Vatkaa rasva, sokeri, munat ja vaniljasokeri isossa kulhossa sähkövatkaimella.
Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. 
Siivilöi seos voi-sokerivaahtoon.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Nosta taikinasta kahden pikkulusikan avulla nokareita leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Tasoittele kekoja hieman.
Laita jokaiselle nokareelle koristeita.

Paista keksejä uunin keskiosassa 5-10 minuuttia.
Nosta ritilälle jäähtymään.


















lauantai 21. kesäkuuta 2014

Neljän suklaan browniet


Taas kerran kuva, josta ei oikeen ota selvää mitä se esittää.
Kuvaaminen ei oo mun intohimoni, voin kertoa.
No joo, tässä on pala vaniljajäätelöä ja tuo mikä näyttää rapakasalta, on oikeasti törkeän hyvää mutakakkua.
Mutta ei kai mikään, jossa on 4 erilaista suklaata, voi olla pahaa? :)
Koristeluun olisi sopinut ihanasti mansikat, mutta tällä kertaa mentiin ilman niitä.
Jäätelö on hyvä kaveri brownien kanssa.

200g maitosuklaata
200g voita
3dl fariinisokeria
4 munaa
3dl vehnäjauhoja
½dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100g valkosuklaata rouhittuna
100g tummaa suklaata rouhittuna
1pkt Daim suklaata (56g) rouhittuna
50g suolapähkinöitä rouhittuna

Sulata tumma suklaa ja voi vesihauteessa.
Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Sekoita suklaa-voisulaan sokeri ja munat.
Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola.
Lisää kuivat aineet taikinaan yhdessä suklaa- ja pähkinärouheiden kanssa.
Kääntele taikina sekaisin, älä vaivaa.

Voitele 20x25 cm vuoka, levitä taikina siihen.

Paista 150 asteessa uunin keskitasolla n. 30 minuuttia, sisuksen kuuluukin olla tahmeaa.
Anna jäähtyä, paloittele.


perjantai 20. kesäkuuta 2014

Punaisten marjojen torttu juhlistamaan juhannusta




 No niin, tänä vuonna juhannuksesta siis tuli sateinen ja kylmä.
Tylsää, joo, mutta en anna sen haitata.
Mulla on koko juhannus vapaata, kerran sille hei! :)
Muistelisin että edellisen kerran oon viettäny koko juhannuksen vapaalla n. 7v sitten.
Joten satakoon vaikka pieniä kiviä, ei se haittaa. 

Sen verran tämän juhannuksen leipomuksesta, että tuota pohjaa en oo testannu. 
Yllätysvieraita tulossa ja pieni hoppu, joten turvauduin kaupasta ostettuun valmispohjaan, joka ei kyllä ollut ollenkaan pöllömmän makuinen.
Valmispohjalla tästä saa helpon herkun myös uunittomiin kesälomaolosuhteisiin. :)
Ohje löytyi vanhasta Kotiliedestä.




Pohja:
100g voita
1dl sokeria
2 munaa
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte:
3 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
2dl turkkilaista jogurttia
1dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
2rkl sitruunamehua

Kostutus:
Sitruunajuomaa, esim spriteä.

Pinnalle runsaasti tuoreita marjoja, mansikoita, vadelmia, viinimarjoja... Mitä mieli tekee.

Sekoita pehmeä voi ja sokeri.
Lisää munat yksitellen huolellisesti sekoittaen.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan.
Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun matalaan piirakkavuokaan jossa on korotettu keskiosa.
Kumottuun piirakkaan tulee muodostua syvennys täytteelle.
Paista pohjaa 175 asteisen uunin alatasolla 20.25 minuuttia.

Valmista täyte.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä väh. 10 minuuttia.
Vaahdota kerma.
Notkista toisessa kulhossa turkkilainen jogurtti tomu- ja vaniljasokereiden kanssa.
Kuumenna sitruuna mehu ja liota liivatteet siihen.
Kaada mehu jogurttiin, sekoita. Lisää kerma seokseen, sekoita tasaiseksi.
Tarkista onko sokeria tarpeeksi.

Kumoa jäähtynyt torttupohja lautaselle.
Kostuta pohja ja reunat spritellä pullasudin avulla.
Levitä täyte pohjan päälle. Anna olla pari tuntia jääkaapissa.
Koristele marjoilla juuri ennen tarjoilua.





Nyt täällä menee kone kiinni ja suuntaamme sukulaisperheen luokse juhannuksen viettoon. 
Ohjelmassa on grillailun ja saunomisen lisäksi erilaisia pallopelejä, lasten toiveesta.
Joten pesis, jalkapallo ja sähly odottavat. :)

Säistä huolimatta;
Kaunista, rentouttavaa ja viihtyisää juhannusta kaikille!






tiistai 17. kesäkuuta 2014

Pehmoiset kaurasämpylät



Kesä on niin kaunis,
vaikka onkin ihan suht viileää.
Ensimmäinen lomaviikko alkumetreillä, eikä Foreca lupaa vielä seuraavallekaan kovin kummosta ilmaa.
Mutta vähät siitä. Aamut on ihanan kiireettömiä (vaikka lopun päivän onnistunkin aina saamaan täyteen hässäkkää) ja loppukesällä oottelee vielä 3 lomaviikkoa. Pakkohan sitä on jossain vaihessa olla niitä lämpöisiäkin päiviä. :)

Kuinkas siellä ruudun toisella puolella on kesä alkanut? 
Toivottavasti jokainen saa nauttia lämmöstä ja levätä arjen kiireistä jossain vaiheessa kesää.

Tälläisen arkisen höpinän kaveriksi sopiikin hyvin sämpyläohje, joka on bongattu jostain netin syövereistä.
Oon tehny monenlaisia sämpylöitä, mutta täytyy sanoa, että tämä on ehdottomasti paras!
Ihanan pehmeitä, ja hiivan maku ei puske läpi seuraavana päivänä.
Ja hiutaleita ja jauhojahan voi käyttää maun mukaan.
Itse käytin tällä kertaa sämpyläjauhoja ja vehnäjauhoja.


Se hyvä puoli näissä viileissä keleissä on, että voi huoletta leipoa, uunin käyttö ei kuumenna sisäilmaa liiaksi. :)



½ l vettä tai maitoa
50g hiivaa tai 1pss kuivahiivaa
5dl kaurahiutaleita
½tl suolaa
½dl siirappia
n. 7dl jauhoja
50g voita sulatettuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kaurahiutaleet, sekoita.
Jos teet kuivahiivalla, sekoita hiiva 2dl jauhoja, lisää ne kaurahiutaleiden joukkoon ja lisää neste.
Anna nousta liinalla peitettynä lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia.
Kun seos kuplii, lisää muut aineet. Alusta taikina hyvin.
Taikina saa jäädä pehmeäksi.
Leivo heti smpylöiksi, kohota pellillä.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10-12 minuuttia.




perjantai 13. kesäkuuta 2014

Lego Iron Man-kakku


Jeren 10v kakku, Lego Iron Man.
Kuvan piirsi siskoni vapaalla kädellä, kiitos ja kumarrus!
Sokerikuorrutelevy vähän halkesi reunasta siirtovaiheessa, siksi toisessa reunassa enemmän kermaa, paikkaamassa.
Itse asiassa oon tuon kakun aikaan ollu niin kipeä viisurinpoiston takia, ettei haitannu pätkääkään.
Pääasia että poika sai haluamansa kakun.

Pohjana tämä tuttu, hyväksi havaittu:

7 munaa
2½dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri pysyväksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovaisesti ja kaada voideltuun vuokaan jossa on pohjalla leivinpaperin pala. (Halk. 26cm.)

Paista 175 asteessa alimmalla tasolla 40-50 minuuttia.

Pojan toivomuksesta välissä samaa kuin ennenkin:
maitosuklaa,kerma,mansikat ja
valkosuklaa,kerma,mansikat.

Maku oli kovin onnisunut,
ja mikä tärkeintä, lapsi onnellinen.


torstai 12. kesäkuuta 2014

Kerrosjälkiruoka raparperista


Hellapoliisin Ruokavuosi-kirjasta löytyi testattavaksi tämä ohje.
Pihalta uutta raparperia, mansikat pakastimen pohjalta löytyneitä viime kesäisiä.
Kohta saadaan ihan uusiakin, nam!
Sokerin suhteen piti hieman soveltaa... tavallinen sokeri loppui, joten jatkoin ruokosokerilla raparperin seassa.
Rahkan sekaan laitoin tomu- ja vaniljasokereita.
Sitruunaakaan ei ollut, josta olisi kuortaraastanut, joten lorautin sekaan sitruunamehua. 
Millään en jaksanut lähteä kauppaan.

Lasten mielestä tämä oli tosi hyvää,
isompikin annos olisi uponnut.
Itsekkin tykkäsin, ja niiden tuoreiden mansikoiden kanssa olisi varmasti vielä parempaa...




Kerros1

3 reilun kokoista raparperinvartta
1-2 rkl vettä
½dl sokeria
½tl kanelia

Kerros 2

2dl vispikermaa
200g maitorahkaa
2tl vaniljasokeria
3/4 dl sokeria
1tl sitruunankuoriraastetta

Kerros 3

Paloiksi murennettuja kaurakeksejä tai digestiveä
mansikoita tai vadelmia

Kuori ja viipaloi raparperit.
Laita ne kattilaan veden, sokerin ja kanelin kanssa.
Hämmentele, kunnes raparperit pehmenevät.
Vaahdota kerma, sekoita joukkoon maitorahka, sokerit ja sitruunankuoriraaste.
Tarkista maku.

Annostele jälkiruokakippoihin kerroksittain.


Shredded Wheat, eli murobuzzausta





Pääsin buzzador-toiminnan kautta testailemaan Nestlen Shredded Wheat-muroja.
Bussadorina toimimisesta olen kertonut aiemminkin, mutta kerrataan vielä..
Eli kyseessä on ilmainen systeemi, johon rekisteröidytään.
Sähköpostiin tulee kutsu sopivista kamppanjoista, joihin pitää käydä ilmoittautumassa.
Jos pääsee mukaan kamppanjaan, postiin tulee testattavat tuotteet.
Yleensä mukana on koepakkauksia, joita saa jakaa ystävilleen.
Netin kautta annetaan palaute tuotteesta.
Jos haluat mukaan, laita vaikka sähköpostiini oma sposoitteesi, niin laitan sinulle kutsun.


Olen jakanut maistiaisia meillä kyläilleille.
Mölttien ulkonäkö on aika ankea, tuollaisia pahvin näköisiä, koiranruokaa muistuttavia paloja.
Maku on sinänsä iloinen yllätys;
kuori ei maistu pahvilta ja täyte on pirteän kirpsakka.
Kuori sisältää pakkauksen mukaan 67% täysjyvää ja runsaasti kuitua (8,2g/100g),
täyte on vadelma-mansikka-karpalohilloa.

Sokeria tuotteessa kuitenkin on 18,1g/100g,
hiilihydraatteja kokoinaisuudessaan 71,6g
Proteiinia 7,6 ja rasvaa 1,5g per 100g.

Lapset ovat syöneet näitä maidon kanssa, mutta parhaiten maistuu paljaaltaan.
Parhaillaankin Iida katsoo serkkunsa kanssa lastiksia ja napsivat kuivia papuja. :)

Kiva testata, mutta en taida kyllä itse ostaa.