torstai 24. tammikuuta 2019

Ruisruudut

 
Pakkasen paukkuessa ja vapaapäivän auetessa edessä..
Mikäs sen ihanampaa kuin laittaa takkaan valkea ja tehdä itse leipää?
(Tosin takka ja leivän paisto ei meillä muuten välttämättä kuulu yhteen, kun sitä leivinuunia ei tajuttu aikanaan laitaa..)
Mietin kyllä, voiko tätä nyt ihan ruisleiväksi tituleerata, kun melkein puolet jauhoista on vehnää..
No, tuskin tämä kuitenkaan epäterveellisimmäksikään vaihtoehdoksi lukeutuu. Taikinan teko oli nopea ja simppeli toimitus ja maku ainakin oli todella hyvä.
Osa pakastettiin saman tien, tuoreena. Silloin leipä on pehmeää ja hyvää sulamisen jälkeenkin.

11g kuivahiivaa
5dl ruisjauhoja
4dl vehnäjauhoja
5dl vettä
2tl suolaa
2rkl sokeria
½dl öljyä

Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään.
Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää veteen suola, sokeri ja öljy sekä lopuksi jauhoseos.
Jauhota leivinpaperi ja kaada taikina siihen.
Ripottele taikinan päälle vielä jauhoja ja kaulitse (tai jos laiskottaa niin kuin mua, painele käsin) taikina pellin kokoiseksi levyksi.
Tee ruutuja taikinapyörällä tai veitsellä.
Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
paista uunin keskitasolla 220 asteessa n. 20 minuuttia.

Pakasta heti ne leivät joita et syö parin päivän sisällä.





Tässäpä taas arkinen ohje.
Mutta mun mielestä juuri nämä arjen jutut on kuitenkin niitä parhaita.
Meillä ainakin nuoriso on kovin ilahtunutta kun koulusta tullessa kotona on vastassa ihana tuoksu ja vastaleivottua leipää.
Monimutkaisille, ihanille herkuillekin on aikansa ja paikkansa, mutta harvemmin niille on käyttöä tavallisena tiistaiaamuna. ;)
Onni asuu usein arjen pienissä asioissa, ja vaikka en uuden vuoden lupauksia tehnytkään, yritän muistaa niitä onnen hippuja muistaa huomata ankeampanakin päivänä.
Kovin helposti iskee jonkun sortin vauhtisokeus, tylsät jutut painaa harteilla ja silloin helposti paahtaa niiden hyvien asioiden ohi aivan huomaamatta, tai mulle ainakin voi niin käydä.
Siksi yritänkin tietoisesti huomioida ja vaalia kaikkia hyviä juttuja, niin isoja kuin pieniä.

Onnea ja aurinkoa loppuviikkoosi! <3 p="">
'




keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Tortillalasagne




Hei taas, pitkästä aikaa. 
Joulu ja uusi vuosi meni bloggailupimennossa, mutta nyt taas jatketaan.
Joulukuussa meillä flunssailtiin urakalla, ja mun osalta tämä vuosi alkoi uuden flunssan kourissa. 
Olinpa kauhean iloinen hortoilujutuista mitä oltiin säilötty kuivakaappiin ja pakastimeen.
Kipeän kurkun pehmittämiseksi hauduteltiin kuumaa juomaa mm mustikan ja mustaviinimarjanlehdistä, siankärsämöstä, kuusenkerkistä ja pihlajanmarjoista. 
Kaupasta vielä lisukkeeksi inkivääriä.
Täytyy sanoa, että flunssailu vie voimat ihan perusterveeltäkin ihmiseltä. 
Onneksi jouluviikolla oli 6 vapaapäivää, sai levätä.
Me on kuopuksen syntymän jälkeen vietetty joulut ilman mummolareissuja. Meni joulufiilis edestakaisin kiitäessä.
Vierailuilla käydään etukäteen, ja onhan tuo tie auki myös heille, jos päättävät lähteä tänne päin. :)




Joulun ja uuden vuoden tienoilla innostuttiin taas uudelleen lautapeleistä, joita kaapista löytyy monenlaisia. Trivial pursuit on yksi ehdottomista suosikeista, Rummykubin ja Afrikan tähden kanssa.
Itse asiassa tänä vuonna ei keksitty pukin pussiin yhtään uutta peliä. Kaupassa kyllä pyöriteltiin yhtä sun toista laatikkoa ja netistäkin yritettiin sopivaa ettiä, mutta mikään ei nyt oikein innostanut.
Onko teillä hyviä vinkkejä uusista (tai vanhoista) hyvistä lautapeleistä? 


Mutta asiaan, eli tällä kertaa ekan kuvan uuniruuan pariin.
Laatikkoruokien kuvaaminen on aina samanlaista. Tuonkin kuvan mukaan se voisi sisältää melkein mitä vaan..
En ehtinyt edes tehdä annoskuvaa lautaselle, kun piti ehtiä iltavuoroon.
Kyseessä on siis kuitenkin tortillalasagne.
Mieleipiteet jakautuivat perheessä: 2/5 mielestä ruoka oli tosi hyvää, jatkoon menee. 
1/5 tuumas että kauhean pahaa.
Mies ja minä oltiin sitä mieltä että ihan ok.

Helppo ja nopea ruoka tehdä, helposti muokattavissa sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään.
Valitsemalla maustetun ruokakerman tai erilaisen juustoraasteen on helppo muuttaa makua. Tuorejuustonkin voi vaihtaa tai jättää kokonaan pois. 

Alkuperäinen ohje löytyy Valion sivuilta.
Mun versioon tuli 7 tortillalättyä, loput pakastin 
Näillä aineksilla mä sen toteutin.

7 tortillalättyä
400g jauhelihaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
500g yrttimaustettua paseerattua tomaattia
2dl ruokakermaa
vajaa 100g valkosipulituorejuustoa
mausteita, esim pippurisekoitus, paprikajauhe, grillaus- ja yleismauste
100-150g juustoraastetta

Paista jauheliha ja sipulisilput, mausta.
Lisä kerma ja paseerattu tomaatti sekä tuorejuusto.
Anna kiehahtaa, sekoita.
Nosta kattila levyltä.

Laita pyöreään vuokaan kerroksittain ohuelti kastiketta, tortillalätty ja juustoraastetta.
Ripottele loput juustoraasteesta pinnalle.

Kypsennä 225 asteisen uunin ala/keskiosassa n. 10-15minuuttia.
Tarjoa salaatin kanssa.