tiistai 18. kesäkuuta 2013

Suklainen raakakakku


Nyt on murrettu omia ennnakkoluulojakin.
Raakaravinto on sanana herättänyt mielikuvia porkkanaraasteesata, tolkuttomasta määrästä ituja, yms tylsästä eväästä.
Kuinka niin oon rajoittunu?
Sitten lukaisin jutun raakaleivonnaisista, ja innostuin kokeilemaan.
Varsinkin kun eräs läheinen yrittää löytää vatsalleen sopivaa ruokavaliota, jossa saisi joskus syödä jotain hyvääkin. Aattelin että tätä pitää ehottomasti testata kun on innokas koekaniinikin..
Itse asiassa niitä oli useampikin, tarjosin kakkua Jeren synttäreillä. 

Raakakakut siis valmistetaan mahdollisimman vähän käsitellyistä luonnon raaka-aineista.
Nimestäkin voi päätellä, että tähän touhuun ei tarvita uunia. :)
Sokerin, viljojen ja maitotuotteiden sijaan kakuissa käytetään esim. liotettuja pähkinöitä, hunajaa, kuivahedelmiä, tuoreita marjoja ja hedelmiä, vaniljaa ja eksoottisia superruokia.

Sen verran sanon paakelsin aineksista että johan tuloo kalliiks terveellinen herkuttelu!
Esim tuo Lucuma-jauhe maksoi luontaistuotekaupassa 19,90€ 300g pussi.(Tietenkään tarjolla ei ollu pienempää pussia, joten nyt mulla on kaapissa lucumaa...täytyy siis ettiä lisää ohjeita johon sitä tungetaan.
Olisko kellään ideoita?)
Kookosöljytörppö melkeen kympin, raakakaakao n. 7€, psyllium ei ollu kallista, mutta kerralla menee koko purkillinen. Himalajan vuorisuola en jaksanu edes kaupasta ettiä. Sai tavallinen kelvata. Onko niissä isokin ero? On muuten työlästä kun juuri mitään ainesta ei oo valmiina kaapissa, osasta en ensin ees tienny mistä ettiä.
Lucuma oli aivan uus tuttavuus. Kyseinen jauhe siis Lucuma-hedelmästä, joka on kuivattu ja jauhettu.
Jauheen pitäisi tuoda jälkiruokiin toffeen ja kinuskin makua. Perussa lucuma on kuulemma suosituin jäätelömaku.
Täytyy jatkaa testauksia, en tässä yhteydessä löytäny noita luvattuja makuja. Toki syy voi olla tottumattomissa makuhermoissa.

Sitä kyllä jäin miettimään, että kun puhutaan miten terveellistä tälläinen on... niin hiilijalanjälkeä ei kyllä oo aateltu.Vettä ja hunajaa lukuunottamatta kaikki aineet on kotoisin jostain kaukaa, lucuma ja kaakao Perusta.

Kakkua tehdessä maistoin sekä pohjaa että täytettä ja kumpikin maistui aivan kaamealle.
(Ilmeiseti oon liikaa maitosuklaaihmisiä, siksi raakakaakao maistui aika vahvalta.)
Mietin jo tosissani, voiko tätä kellekään tarjota, vai yritänkö myrkyttää omenapuita syövät jättirusakot moisella töhnällä.
Onneks kuitenkin pökkäsin kakun pakastimeen ja tarjosin vieraille.
Jaottelu meni niin, että ihmiset jotka muutenkin tykkää tummasta suklaasta tai ovat tottuneet raakakaakaon makuun, tykkäsivät tosi kovasti.
Kun taas toisilla maistaminen aiheutti hilpeitä naamanväänteitä (jotka valitettavasti jäi kuvaamatta)ja loppu meni roskiin. :)
Kiitos ennakkoluulottomille maistajille!



Pohjalle kookoslastuja. (En laittanut..)

Kakku:
300g pehmeitä taateleita
4 banaania
1 punainen omena
1dl raakakaakaojauhetta
1dl psylliumjauhetta
½dl lucuma-jauhetta

Kuorrute:
200g kookosöljyä
2 dl lämmintä vettä
2dl hunajaa
1dl raakakaakaojauhetta
(ripaus Himalajan vuorisuolaa)

Laita leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk 22cm) Jotta kakku on helpompi siirtää tarjoiluastialle.
Peitä vuoan pohja kookoslastuilla.

Poista taateleista kivet ja soseuta hedelmät sileäksi seokseksi.
Lisää jauheet ja psylliumkuitu seokseen. Sekoita huolellisesti.
Maista. lisää tarvittaessa mausteita oman maun mukaisesti.
Levitä taikina irtopohjavuokaan.

Sekoita täytteen aineet esim tehosekoittimessa sileäksi seokseksi.
Kookosöljy muuttu nestemäiseksi n. 25 asteessa, joten käytä lämmintä vettä jotta saat tasaisen seoksen.
 Kaada täyte kakun päälle.

Laita kakkupohja pakastimeen vähintään 20 minuutiksi.
Kakku on valmis, kun kuorrute on jähmettynyt.
(Mun kakku oli pakastimessa pari päivää ootellen aikaansa.)

Ohje ja tiedot aiheesta Leivotaan-lehdestä. Reseptin kehittelijänä Maria Lönnqvist.


6 kommenttia:

  1. Onpas herkkua ja joskus on hyvä hypätä sieltä omalta mukavuusalueela varsinkin kun tulee noin upeaa jälkeä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalta mukavuus alueelta poistuminen tuo välillä iloisia ylläreitä. :)

      Poista
  2. Tervehdys naapurista! Ja kiitos kivasta blogista, käyn aina välillä "hissukseen" lueskelemassa :)

    Jos et saanut elinikäisiä traumoja raakakaukun valmistamisesta ja maistamisesta niin täältä löytyy yksi oikeasti hyvä resepti eikä värkitkään ole kovin kummoiset, riittää kun piipahtaa vaikka Punnitse & säästä- puodissa: http://www.kemikaalicocktail.fi/2013/05/paras-aitienpaivakakku/

    Mulla oli itsellä kovasti ennakkoluuloja raakakaun suhteen mutta päätin kokeilla (lähinnä ilahduttaakseni terveysintoilija siskoani...) ja yllätyin positiivisesti! Oli oikeasti hyvää ja suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä jos kiinnostusta aiheen tiimoilta löytyy.

    Terveisin Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina!
      Tuo ohje vaikutti hyvältä, täytyy testata! Siskojensa eteen ilmeisesti muutkin tekee erilaisia kokeiluja. :)

      Poista