Onko kellekkään tuttu juttu Känkkiksen valloittama päivä?
Kaikkia nyppii joku asia, kersat tekee parhaansa ärsyttääkseen toisiaan maksimimäärän mikä tietenkin johtaa sekä sanallisiin että fyysisiin tappeluihin.
Mikään ei kelpaa kellekään ja tietenkin ruokakin on aivan sairaan pahaa?
Niin ja tietenkin muutama normi kaatuminen, yms joka aiheuttaa tuskia...
Kaiken hyvän lisäks omakin pinna on jostain mystisestä syystä niin tiukalla että tuntuu ettei veri kierrä aivoissa ollenkaan.
Meillä on tänään ollu tällänen ihanuus. Tosin mies ei oo kiukkutuulella, onneks.
Se vei meidät Piikkiin syömään, mikä ehkä vähän vähens v******ta.
Siellä ei ainakaan ollu pahaa ruokaa....
Tässä vaiheessa iltaa voi olla jo onnellinen ja toivoa että huomenna noustais sillä oikealla jalalla, kumpi se nyt sitten onkaan.
Mutta silti on jotenkin pettynyt itseensä äitinä, kun mikään kirjoista imuroitu kasvatuskikkakaan ei tänään oo toiminu. Positiivinen ajattelu pelastaa monesti, mutta miljoonannen "Äitiiiii..." (valittavalla äänensävyllä) alkaneen huudon jälkeen positiivisuuttakin saa ettiä jostain nokkosten seasta.
Toisaalta, elämäähän tämä on. Aina ei vaan oo kivaa.
Esikoinen kysyikin että millon se kesä tuloo takasi, tylsää kun kesällä on kylmä. Kai siinäkin on jo syytä kiukutella...
Kaiken harmituksen vastapainoksi samainen kullanmuru ylipuhui mut lähtemään kirpparille josta tehtiin hyviä löytöjä. Ja pojalle kirjoja tulevaa Lapin reissua ajatellen. 12h istuminen vaatii aikas monta kirjaa kaveriks...
Joten, ehkä tämä ei ihan paska päivä ollutkaan, tarkemmin aateltuna.
Mutta tämän arkisen angstin kaveriksi sopii hyvin sämpyläresepti.
Sämpylät kun on mun mielestä positiivisella tavalla arkisia leipomuksia.
Helppoja, tylsän näköisiä, mutta terveellisiä ja ennen kaikkea herkullisia!
1½dl ruisrouhetta
1½dl vettä
15g hiivaa
4dl vettä
1dl jogurttia
2tl suolaa
1rkl tummaa siirappia
3/4dl auringonkukansiemeniä
3/4dl seesaminsiemeniä
½dl pellavansiemeniä
2½dl grahamjauhoja
4½dl vehnäjauhoja
Voiteluun kananmuna
Illalla: Kaada 1½dl kiehuvaa vettä ruisrouheen päälle, anna liota 10 min.
Murenna hiiva kulhoon ja liota veden (4dl) ja jogurtin joukkoon.
Lisää suola ja siirappi.
SEkoita loput aineen, ruisrouheseos mukaan luettuna, puuromaisen paksuksi taikinaksi.
Peitä taikina ja laita yöksi jääkaappiin.
Aamulla: Ota taikina jääkaapista, kaada jauhotetulle alustalle.
Jaa taikina paloiksi.
Laita sämpylät pellille leivinpaperin päälle.
Anna kohota n.1h leivinliinan alla.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
Voitele sämpylät vatkatulla kananmunalla.
Kypsennä uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.
P.S. Tajusin sitten, että eri murrealueelta olevien korvaan tuo ilmaisu "kersa" voi tuntua kamalalta.
Selvyyden vuoksi suomennan, että meillä päin se on ihan normi käyttösana lapsesta. Ei sisällä negatiivista latausta. :)
♥ Känkkis on oikein tuttu :) Nam, miten hyvän näköisiä sämpylöitä!
VastaaPoistaTaitaapa olla kaikille tuttu tuo känkkäränkkä. :) Nuo oli kyllä hyviä sämpylöitä, ja kuitua ainakin löytyy.
PoistaJos mie leipoisin joka känkkispäivän jäläkkeen, niin luulisin että me oltais tonnikeijukais-perhe! :D No ei nyt senttään(??!)
VastaaPoistaMutta on todellakin känkkispäivät tuttuja! Ja minähän en lähe niihin känkkispäiviin koskaan mukaan (enpä). Kiltisti vain kuuntelen ja silittelen ja lepyttelen lapsiani! x)
ps. Sait yhen lukijan lissää :)
Tervetuloa lukijaksi!
PoistaIhanaa, että Känkkis vierailee muillakin! Välillä tuntuu, että se on ottanu tukikohdakseen meijän huushollin....