torstai 26. tammikuuta 2017

Ruispalat




Ruisleipä äänestettiin hiljattain Suomen kansallisruuaksi.
Täytyy sanoa, että sinä asiassa oon aivan samaa mieltä. Ruisleipä, varsinkin tuore sellainen on niiiiiin hyvää! Joten pakkohan sitä oli kokeilla Rajalan tuvan ohjetta.
 Kotimaiset, yksinkertaiset raaka-aineet, ja tällä valmiilla ruisleipäaines-seoksella ei tarvitse juurta omasta takaa. Sitäkin olen joskus tehnyt itse, mutta aina ei jaksa...enkä koe olevani mitenkään hyvä juurentekijä.
En tiedä onko ko. tuotetta monilla valmistajilla, itse ostin 2kg pussin Myllärin Ruisleipäainesta.









50g hiivaa
12dl vettä
2rkl siirappia
1tl suolaa
n.2-2,2l ruisleipäainesta 

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola.
Vatkaa joukkoon puolet jauhoista. Kun taikina on niin paksua ettet jaksa enää vatkata, sekoita loput jauhot joukkoon puuhaarukalla.
 Taikina saa olla pehmeää.
Kohota liinan alla lämpöisessä n.1h.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja kauli taikinasta n.1,5-2cm korkea levy. Leikkaa se paloiksi. Asettelee palat leivinpaperille ja anna kohota liinan alla n.30min.

Pistele palat haarukalla ja paista 250 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.







maanantai 23. tammikuuta 2017

Meksikolainen jauhelihapannu



Uusien makujen etsintää... en jaksa enää makaronilaatikkoa!
Tällä kertaa Soppa 365:sta löytynyt ohje osui ja upposi!
Ensimmäinen koulusta tulija katsoi kauhuissaan paistinpannulle ja tiedusteli onko tuota pakko syödä.
Hetken päästä tuli haistelemaan ja halusi maistaa. Sitten odottelikin kuumeisesti ruuan valmistumista.

Muokkasin vähän ohjetta, ja seuraavalla kerralla testaan taas vähän erilailla. 
Ohjeessa on 1pss tacomaustetta. Laitoin vain 1/3 pss, ja silti tietynlainen kitkerä maku puski läpi. 
Ajatuksena olisi kokeilla korvata se purkillisella tacokastiketta...
Pinaatinkin kanssa kävi ihmeesti. Prisman hylly oli aivan tyhjä pinaatti-kohdassa, hintalappu vain jäljellä. Ostin sitten 200g pussin jossa oli pinaattia, rucolaa, jääsalaattia ja jotain jota en enää muista.
Laitoin vain puolet, mutta aivan hyvin tuohon olisi uponnut koko pussi, kukaan ei edes huomannut että seassa oli paistettuja rehuja...
Alkuperäinen ohje täällä. Mun versio tässä



1 iso sipuli 
5-6 valkosipulinkynttä
1 paprika
n 100g salaattisekoitusta
400g jauhelihaa
yrttimaustettua paseerattua tomaattia
1/3 pss tacomaustetta
paprikajauhetta, yrttisuolaa, valkosipuli-pippuria myllystä
n. 100g juustoa
ruohosipulia

Pilko sipuli, kuori ja puserra valkosipulinkynnet.
Huuhdo ja kuutioi paprika.
Huuhtele salaatti ja pinaatti, silppua.
Ruskista jauheliha isolla paistinpannulla.
Lisää sipulit ja paprika. Jatka paistamista kunnes paprika pehmenee hieman.
Lisää rehut ja paista vielä pari minuuttia.
Kippaa pannulle paseerattu tomaatti ja mausteet, anna hautua vielä n. 5 minuuttia.
Ripottele pinnalle juustoraaste, anna sulaa. 
Koristele lopuksi ruohosipulisilpulla.
Tarjoile esimerkiksi riisin ja/tai salaatin kanssa.


keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Pudonnut tötterö-kakku

Esikoisen synttärikakun aihe löytyi jostain facen kakunkoristeluvideonpätkästä.
Pudonnut tötterö.
Poika itse puhui peruskermakakusta, mutta antoi siunauksensa tälle kokeilulle.
Minne aika meni? Miten tuo poika ei enää halua mitään kuviokakkuja, vaan keski-ikäisten kermakakun??? Tätä menoa siihen pitää pian pistää kullanvärinen 60v muovikoukero päälle...
Mä koitan tosissani työstää päässäni sellaista asiaa, että lapset todella kasvaa ja alkaa venyttämään napanuoraa.... Sellainen vaatii sopeutumista. On se myös haikeaa,huolestuttavaa, pelottavaa, ja välillä ihanaa, helpompaa.
Ei tarvi vahtia koko aikaa, voi pyytää tyhjentämään astiskoneen, pyykkäämään, jutella muustakin kuin teletapeista, luottaa siihen että monet jutut hoituu ilman äitiä, varmistella silti, koska ei ne aina hoidukaan... ;)
Tuo kakkuasia nyt on pieni, mutta kuvaava juttu.


Jepjep, takaisin kakkuun.
Reunoilla piti roikkua hallitusti tuota suklaakuorrutetta, mutta lopputulos ei ollut ihan niin hallittu kuin olin ajatellut. Seuraavalla kerralla teen tuplamäärän, jotta siitä tulee vielä vähän paksumpi.
halk 26cm kakkuun riitti tämäkin, mutta näissä asioissa enemmän on parempi. :)
Tötterön pallona on hillomunkki, joka on kuorrutettu sulatetulla daim-suklaalla.

Väleissä vadelma hilloa, mustikoita ja kermaa höystettynä sulatetulla suklaalla ja suklaarouheella.
Pohjana 7 munan kakupohja.


7 munaa
2½dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri pysyväksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovaisesti ja kaada
voideltuun vuokaan jossa on pohjalla leivinpaperin pala. (Halk. 26cm.)
Paista 175 asteessa alimmalla tasolla 40-50 minuuttia.


Kuorrutus:
200g Fazerin sinistä
1dl kuohukermaa
nokare voita

Lämmitä kerma kattilassa, älä kiehauta. Nosta kattila pois levyltä.
Heitä sekaan paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes palat ovat sulaneet. Lisää pieni nokare voita, sekoita kunnes sekin on sulanut ja sekoittunut.
Laita kuorrute hetkeksi jääkaappiin viilenemään. Valuta kakun päälle.



maanantai 16. tammikuuta 2017

Polkamarengit (gluteeniton)



Kuopus on jo kauan toivonut erilaisia marenkikokeiluja.
Polkakarkit ostettiin kaappiin jo aikoja sitten, mutta siihen homma sitten tyssäsikin.
Esikoisen synttärit olivat hyvä syy aktivoitua tässä asiassa.
Ennen iltavuoroon menoa kerkesin näitä väkertää, ja iltapäivällä puhelimeen kilahti viesti: "MAHTAVIA MARENKEJA" ja pitkä rivi erilaisia hymiöitä.
Se lämmitti mieltä pitkään. Ilmeisesti koulupäivän jälkeen oli ollut kiva ylläri odottamassa marenkien muodossa.

4 kananmunan valkuaista
2dl sokeria
ripaus punaista elintarvikeväriä
rouhittuja polkakarkkeja
(1tl väkiviinaetikkaa, ripaus suolaa)

Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi.
Lisää sokeri hiljalleen koko ajan vatkaten.
Seosta voi huoletta vatkata hyvän aikaa, vaahdon on tarkoitus olla sellaista että se pysyy kulhon pohjassa jos käännät sen ylösalaisin.
(Taikinaan voi lisätä myös ripauksen suolaa ja 1tl väkiviinaetikkaa hyvän vaahdon aikaan saamiseksi.)
Lisää karamellimurska, sekoita varovasti.
Lisää haluamasi määrä elintarvikeväriä, sekoita niin että väri ei sekoitu massaan tasaisesti.

Lusikoi massa pursotuspussiin, pursota pellille. Mulla tuli 2 pellillistä pieniä marenkeja, joita paistoin 110 asteessa keskitasolla n. 1h. Vaahto kesti hyvin odottelun.
Jos on aikaa, anna kuivaa pellillä uunissa joka on pois päältä ja luukku raollaan.
Mulla ei ollut aikaa (millon olis???) joten marengit saivat jäädä pöydälle odottelemaan illalla tapahtuvaa purkitusta.
Säilytä kuivassa.










sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Maailman paras kanakastike




Surkea kuva. Ei edes salaattia tuomassa väriä.
Tässä kävi taas kerran niin, että unohdin kuvata.
Myöhemmin kaivoin jääkaapista ylijäämät ja linttasin lautaselle, jotta on edes joku todistus että on tätä tehty! ;)
Samalla mietin, että nämä soosit on niin toistensa näköisiä, eihän tuo kuva kerro mistään mitään...
Paprikakin sattu olemaan keltaista, ei edes se erotu.
Mutta koska tää oli hyvää, 5 lasta söi, minä söin ja mies söi, niin pitää tuo ohje tallettaa tänne.
Jos ei siitä muut hyödy, niin minä ainakin. Käytän tätä blogia keittokirjana josta voi välillä kurkkia ohjeita jotka on jo vähän unohtanu. 
Tämä ohje tuoli ystävältä, joka oli napannut sen netistä.

1000g hunajamarinoituja kanasuikaleita
2 sipulia
1½ paprikaa
1 kanaliemikuutio
1 tlk pieniä ananaspaloja omassa mehussaan
200g fetaa
4dl ruokakermaa (tai kermaa+maitoa)
ripaus valkopppuria, paprikajauhetta, ripsaus valkosipulijauhetta

Kuullota silputtu sipuli pannulla öljytilkassa.
Lisää kanasuikaleet ja paista kypsiksi.
Lisää kerma.
Lisää kanaliemikuutio ja paprikan- ja ananaksenpalat.
Kun lisäät ananasliemen, maistele kastiketta, ananasmehun määrä riippuu omista makunystyröistä.
Lisää varovasti valkopippuria, on melko vätkyä ainetta. Paprikajauhetta voi laittaa reippaammin.
Anna kastikkeet kiehua hiljalleen, kunnes koostumus on mieleistä.
Lisää viiemisenä fetapalat. Anna kastikkeen sen jälkeen olla levyllä vain niin kauan että palat sulavat hieman, ei kokonaan. 
(Mä tosin annoin niiden sulaa lähes kokonaan, koska...meillä asuu ihmisiä, joita valkoiset kökkäreet olisi epäilyttänyt suunnattomasti...)

lauantai 14. tammikuuta 2017

Mausteinen siemennäkkileipä (gluteeniton)





Tämä on yksi niistä ohjeista, joissa kuva ei kerro mitään mausta.
Tuo näkkärihän näyttää mankeloidulta oksennukselta.
Mutta kannattaa ylittää epäluulo ja kokeilla! 
Itse en ollut aiemmin maistellut fenkolia, mutta sopi hyvin tähän.
Pellillinen katosi parempiin suihin ja uuden aion tehä, kunhan saadaan nämä esikoisen sukusynttäreille leivotut jutut syötyä pois.

Kiva tehdä välillä jotain muutakin kuin sokerihöttöjuttuja.
Kiitos Pauliina ohjeesta! :)

Nämä nopeat ja herkulliset ohjeet on mun juttuni.
Oon jo aikaa sitten todennut, että musta ei koskaan tuu sokerimassataituria tai pikkuruisten leivostaideteosten tekijää.
Ei näillä hermoilla ja nakkisormilla.
Mutta ei tarvikaan.
Leivon sitä mitä huvittaa, keskityn makuihin ja sivutan sen että kaikki pinnat ei oo ihan niin suoria kuin vois olla. ;)



2 dl maissijauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1dl pellavansiemeniä
1dl kurpitsansiemeniä
½dl rypsiöljyä
2dl kiehuvaa vettä
1rkl hienonnettuja fenkolin siemeniä

Päälle sormisuolaa ja koristeeksi erilaisia siemeniä.

Lämmitä uuni 150 asteeseen.
Sekoita taikina-ainekset puuroksi ja kippaa pellille leivinpaperin päälle.
Laita leivinpaperi myös seoksen päälle ja kaulitse ohueksi levyksi.
Paista uunin keskiosassa n. 45 minuuttia. 
Anna jäähtyä ja murra.


Tuo fenkolinsiementen hienontaminen... vinkkejä saa kertoa.
Pistin ne juomalasiin ja leikkelin saksilla. Totesin että saa luvan kelvata.


Taikinalevy uunissa.

perjantai 13. tammikuuta 2017

Smurffikuorinta


Tätä ihanan kosteuttavaa koko kropalle ja kasvoille sopivaa kuorinta-ainetta lapset tekivät useammallekin läheiselle joululahjaksi.
Sinistä, siis smurffiainetta. Aiemmin tehty punainen oli tonttutököttiä.
Viime viikolla nuorimmainen tekaisi kaverinsa kanssa uuden satsin, kummellekin tytölle purkillinen. Mä sain tuon kolmannen jossa on vaan pohjat. :)

Helppo, nopea, ihana. 
Oon vasta viime aikoina lukenu juttuja kuinka teollisista kuorinta-aineista kulkeutuuu mikrorakeita (tms) vesistöihin, kaloihin, rapuihin yms eliöihin koska vesienpuhdistuslaitokset eivät pysty niin pieniä hitusia suodattamaan. 
Joten yksi hyvä syy lisää suosia keittiökosmetiikkaa.


1dl kookosöljyä
2-2,5dl sokeria
elintarvikeväriä
piparminttuaromia

Sulata kattilassa öljy. 
Mittaa kulhoon sokeri, kaada öljy päälle ja sekoita.
Sokeria voi lisätä, jos haluaa karkeampaa tököttiä.
Lisää haluamaasi elitarvikeväriä haluamasi määrä.
Sama aromin kanssa. Tai jätä ne pois, jos et halua mitään ylimääräistä.
Säilö puhtaisiin purkkeihin. Tuote säilyy huoneenlämmössä.
Hiero kevyesti iholle saippuapesun jälkeen, suihkuta pois.


torstai 12. tammikuuta 2017

Talven tähtihetkiä



Tammikuun esimmäisen viikon olin lomalla.
Tarpeeseen tuli, joulukuun sairastamisten, rankan työrutistuksen ja muiden kiireiden jälkeen olo oli aika puhki.
Osa viikosta vietettiin lapsuuden maisemissa.



Pakkasista huolimatta me nautittiin. 
Vanhan mummulan kuistiin oli suorastaan terapeuttista viritellä kynttilöitä illan pimetessä ja pakkasen kiristyessä.
Illalla nautin hiljaisuudesta, kirkkaasta tähtitaivaasta ja kuun hangelle heittämistä puiden varjoista.
Niistä kovin kauniista jutuista joita kotona ei katuvalojen takia edes huomaa.
Tuo hiljaisuus on mahtava juttu. Puolen yön aikoihin ei kuulunut ensimmäistäkään auton pörinää, ihanaa! Nautin siitä kun sai lukea myöhään ilman hälyä, lapset kun jäivät mummun ja papan puolelle nukkumaan ensimmäiseksi yöksi.
Kuuntelin kuinka jää paukkui ja möyrysi pakkasen kiristyessä. Vanhan talon nurkissa pakkasen napsaisut kuullostivat lohdullisen tutuilta ja turvallisilta, Niihin ääniin oli hyvä nukahtaa.
Miten mä oikeen oonkaan eksyny kaupunkiin asumaan? :)







Tämä kuva on siitä hauska, että edes oma äiti ei tunnistanu mua. Anoppi kysy, millon tää on otettu, onko nuoruuden kuva. Jääripset ja huurretukka kai sopii mulle. ;)





Kerrankin vähän enemmän aikaa nauttia mummun ja papan seurasta.
(Kätevää kun kumpikin mummula on samalla paikkakunnalla, samalla reissulla nähdään molempien vanhempia.)
Jääkin oli jäätynyt mukavan sileäksi ja ohut lumikerros oli helppo kolata pois pienen luistelukentän saamiseksi. Ulkoilua, luonnossa liikkumista, potkurointia, rantasaunassa löylyttelyä ja lumihankeen kastautumista, korttipelejä ja vähän leffoja. 
Latautunein akuin lapset uuteen lukukauteen, me aikuiset työelämään kerryttämään tulevia lomapäiviä. ;)











keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Keltainen supersmoothie


En nyt sitten tiedä, kuinka "super" tämä meidän versio on...
Tuore ananas korvattiin purkkiversiolla, myös mango on purkista. Lähisalessa ei ollut kumpaakaan tuoreena, ja mä en jaksanu edes ajatella Prismaan lähtöä.
En todellakaan mitenkään nauti minkäänlaisissa kaupoissa kiertelystä, joten käytettiin sitä mitä oli nopeasti saatavilla. Seuraavalla kerralla voisi kokeilla tuoreilla, tämä oli kuitenkin hyvää!
Tuon kurkuman osalta jäi vähän harmittamaan... Salessa ei sitäkään ollut, ja mä tollo en tarkistanu kaappeja. Olishan sitä kotoa löytyny!
 Mies näytti töistä tullessaan, että täällähän tätä.. 
Ite olin kuitenkin sen purnukan ostanu, mutta muistikulta alkaa ilmeisesti vedellä viimeisiään.


3dl ananasta
1 iso banaani
2 appelsiinia
1rkl (1tl) tuoretta inkivääriä
2dl mangokuutioita (esim pakaste)
1tl kurkumaa

Purista appelsiineista mehu.
Paloittele muut hedelmät.
Hurauta kaikki sekaisin tehosekoittimella tai sauvasekoittimella.


Pirteitä sävyjä ja makuja joulun mässäilyjen jälkeen. :)



tiistai 3. tammikuuta 2017

Puolukkaglögi


Joulukuu meni hippasen eri tavalla, mitä etukäteen aattelin. 
Pari suht voimat vievää flunssaa kaatoi mut joulukuun aikana ja siinä meni valmiit suunnitelmat roskikseen räkäpaperien mukana.
Mutta niin se joulu vaan tuli ja meni, mukavaa oli.
Taas kerran tuli todettua, että vähemmälläkin touhottamisella joulun tunnelma syntyy.

Mutta tämän ohjeen laitan tänne kuitenkin, vaikka joulua saa odotella vielä pitkään. 
Onpa sitten muistutuksena itelle kun taas glögiaika alkaa.
Tähän saumaan mun joulufiilikseni on jo täysin ohi. Melkein kaikki joulujutut on kerätty pois ja ajatukset suuntautuu jo kohti kevättä.
Mutta nautitaan nyt ensin siitä kun viimeinkin tuli vähän lunta! ;)



1l vettä
4dl puolukoita
1dl fariinisokeria
1dl sokeria
1 kanelitanko
3 tähtianista
½tl kokonaisia kardemummansiemeniä
½tl kokonaisia neilikoita

Mittaa kaikki ainekset kattilaan. 
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen poreillen 5-10 minuuttia.
Nosta kattila pois liedeltä ja anna glögin hautua kannen alla noin tunti.
Siivilöi glögi ja tarjoile, tai säilö puhtaisiin pulloihin.


Tätä voi suositella ihmiselle, joka oikeasti tykkää puolukan mausta.
Tai sitten vaihtaa puolukat puna- tai mustaviinimarjoihin.
Multa ei löytynyt kokonaisia neilikoita eikä kardemummansiemeniä, joten laitoin jauhettuja versioita ripaukset.