sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Puolukkamoussekakku





Lasten pikkujoiluissa oli tarjolla myös tämä Kotilieden Leivontalehden Leivontakilpailun 2. sijalle päässyt herkku. Suosittelen!
Makea, mutta ei liikaa, pohjassa daimrakeet tekevät kivan lisän.





Pohja:
n. 250g kaurakeksejä
85g Daim makeisrakeita
100g voita 

Mousse:
150g ranskankermaa
1dl fariinisokeria
2tl vaniljasokeria
2dl vaahdotettua kuohukermaa
200g puolukoita
1dl kinuskikastiketta
1prk (200g) rahkaa
6 liivatelehteä
tilkka vettä tai puolukkamehua

Koristeeksi puolukoita ja kinuskikastiketta.

Murskaa keksit ja Daimrakeet tehosekoittimessa. 
Itse paloin karkit puukolla, keksit laitoin pussiin ja nuijin kaulimella. 
Sulata voi ja sekoita pohjan aineet keskenään.
 Laita halk. 22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele muruseos sinne.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa ranskankermaa ja fariinisokeria muutama minuutti. Mausta vaniljasokerilla.
Lisää vatkattu kerma ja rahka.
Kääntele survotut puolukat ja kinuskikastike sekaan.

Sulata liivatelehdet tilkaan kiehuvaa vettä/puolukkamehua/puolukkasurvosta.
Lisää liivateseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten moussen sekaan.
Kaada seos pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Koriste ennen tarjoilua puolukoilla ja kinuskikastikkeella. Myös Daimrakeet sopivat kakun päälle.



Tunnelmallista ensimmäistä adventtia!
Enää 3½ viikkoa aattoon.
Meillä varsinkin nuorimmalla jännitys tiivistyy, huomenna avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku. :)


torstai 27. marraskuuta 2014

Yrttisolmut


Pikkujouluja ajatellen testasin myös näitä.
Ihan jees suolaista, vaikka tuoreet yrtit unohtuivatkin.
Nopeita ja helppoja.

500g lehtitaikinaa

Täyte:
1 dl marinoituja salaattijuustokuutioita
2dl voimakasta juustoraastetta, esim. mustaleima emmentalia
1dl tuoreita yrttejä, esim persilja, minttu

Voiteluun 1 kananmuna.

Nosta taikinalevyt sulamaan.
Kauli levyjä hieman pidemmiksi ja leveämmiksi.

Valmista täyte.
Murskaa salaattijuustot haarukalla tasaiseksi rouheeksi.
Lorauta joukkoon muutama ruokalusikallinen marinointi öljyä.
Sekoita joukkoon juustoraaste ja hienonnetut tuoreet yrtit.
Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle.
Painele täytettä päältä vaikka kaulimella  jotta se ei putoile solmittaessa.
Halkaise taikinalevy pituussuunnassa kahteen osaan, n. 3cm:n suikaleiksi.
Kiepauta nauhat löysiksi solmuiksi.
Voitele kananmunalla.

Paista uunipellillä 225 asteessa uunin keskiosassa n. 12minuuttia.



keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Syntisen hyvä suklaakakku ja pikkujouluhöpinää


Viime viikolla vietettiin sukulaisten ja ystävien kanssa lasten pikkujoulua.
Meillä on ollut tämä tapa jo useita vuosia, väittäisin että 6 tai 7 pikkujoulut on jouluiltu.
Ohjelmassa on herkuttelua, yhdessä oleskelua, tonttu tuo portaille joka lapselle pienen paketin ja lapset saavat koristella pipareita.
Eli ihan olematon ohjelma. :)
Hauskaa on silti ollut!
Varsinkin tuo pipareiden koristelu innosti tänä vuonna tenavia yllättävän paljon.
Hirmuisen hulinan jälkeen yhtäkkiä lasketunut hiljaisuus sai korvat soimaan.
Piti oikeen tarkistaa ovatko kaikki hengissä. :)
11 tenavaa keskittyi kieli keskellä suuta väsäämään koristuksia.
Laitoin muutaman kuvat lopputuloksista. 
Jeren Loordi Lalli aseen kanssa-pipari ei ehkä ole se jouluisin ratkaisu, mutta mitäs siitä.  




Mutta sitten suklaakakku-asiaan!
Tämä viime vuoden Kotilieden Leivonta-lehdestä napattu ohje oli loistava löytö!
Kakusta ei jäänyt kekkereiden päätteeksi kuin pieni pala, ja se kertoo että paakelsi oli onnistunut kokeilu.
Ohjeessa sekä pohjaan että täyte-päälliseen oli käytetty tummaa suklaata.
Kohderyhmän tuntien laitoin maitosuklaata, pohjaan lisukkeeksi vähän tummaa kaakaojauhetta.
Seuraavalla kerralla aion laittaa mousseen minttukrokanttisuklaata tuomaan lisäpotkua.


Pohja:
5 kananmunaa
2dl sokeria
200g suklaata
50g voita
3½dl vehnäjauhoja (3dl jauhoja, ½dl tummaa kaakaojauhetta)
2tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta

Sulata voi ja suklaa keskenään.
Sekoita jauhot.
Voitele halk. 24 cm irtopohjavuoka ja leivitä se.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Lisää jäähtynyt suklaa muna-sokerivaahtoon, sekoita.
Lisää kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada vuokaan ja paista uunin alaosassa n. 45 minuuttia.
Kokeile kypsyyttä tikulla.
Anna kakun jäähtyä hieman ennen kumoamista.
Anna kakun tasaantua mielellään seuraavaan päivään.
Jos teet pohjan hyvissä ajoin, leikkaa se 3 osaan ja pakasta jäähtyneenä.

Täyte:
omenamehua
2dl (2pientä purkkia) säilykeaprikooseja
tai hapankirsikkahilloa. 

Kostuta kakkupohja omenamehulla.
Soseuta aprikoosit sauvasekoitimella.

Suklaamousse:
200g suklaata (minttukrokantti olis varmasti hyvää!)
1dl kermaa
½dl tomusokeria
250g mascarponejuustoa
1dl kermaa
(1rkl rommia)
Pinnalle suklaarouhetta

Kaada kattilaan 1dl kermaa, palo suklaa sekaan. Sulata, älä kiehuta.
Anna seoksen jäähtyä.
Vatkaa vaahdoksi toinen desi kermaa.
Sekoita suklaan joukkoon tomusokeri, mascarpone ja kermavaato.
Halutessasi voit maustaa kerman 1rk lrommia.
(Itse en tehnyt niin. Viina viinana ja kerma kermana. ;) )

Levitä omppumehulla kostutetuille kakkupohjille ensin aprikoosisosetta, sitten suklaamoussea.
Kokoa kakku ja päällystä se suklaamoussella.
Koristele pinta suklaarouheella.



Tämä oli niin taivaallisen hyvää...

Loordi Lalli ja ase.



Pikku Myy kera kiiluvien silmien. :)

Kaikenkaikkiaan lapset käyttivät runsaasti aikaa, vaivaa ja mielikuvitusta tähän puhaan.
Upeita lopputuloksia! 






Pihalla vallitsevasta rapasäästä huolimatta mä nautin jouluisista fiiliksistä. 
Kynttilät käryämään, on tämä vaan ihanaa aikaa. 


perjantai 14. marraskuuta 2014

Vohvelit ja mansikka-mascarponetäyte



Harmaan iltapäivän piristykseksi lapset saivat vohveleita.
Pienellä sitä voi ihmistä ilahduttaa. :)

Täytteeseen voi käyttää mansikan tilalta esim vattuja, mustikoita tai lakkoja.
Varsinkin lakkatäyte mua houkuttelis kovasti, mutta ei täällä kukaan muu söis sellaista. 
Tämä versio maistui lapsille. Siis kaikille kolmelle.
Se on sellainen ihme, että oli ihan pakko erikseen mainita. ;)
Jos olisin tarjonnut mansikkarahkana, ainakin yksi olisi jättänyt maistamatta, joten umpikiero äiti tarjoili vohveleita ja mansikkatäytettä.



Vohvelit

3 munaa
4dl maitoa
1dl kivennäisvettä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½tl suolaa
1tl vaniljasokeria
2rkl sokeria
50g voita sulatettuna

Vatkaa munien rakenne rikki.
Lisää maito ja kivennäisvesi.
sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää ne taikinaan voimakkaasti vatkaten.
Lisää lopuksi sulatettu voi.
Paista vohveliraudalla.

Mansikka-mascarponetäyte

1dl kermaa
n. 60g mascarponejuustoa
1dl mansikoita
½-1 rkl sitruunamehua
1-2 rkl sokeria
1tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sokeri sitruunamehun kanssa löysäksi vaahdoksi.
Kaada sekaan mansikat ja mascarpone, vatkaa.
Tarjoa mansikoiden kanssa.








torstai 13. marraskuuta 2014

Lohivoileipäkakku ja -muffinssit







Isänpäivä tuli ja meni, mutta laitetaan nämä kuitenkin tänne...
Meillä iskä sai isänpäivä aamiaisen jo lauantaiaamuna, lasten toiveesta. 
Virallisena päivänä olin töissä koko päivän, joten mukavampi juhlistaa porukalla. 

Isänpäiväkakkuna toimi kylmäsavulohikakku, ohje täällä.
Melkeinpä saman näköinen, menin siitä missä aita on matalin ja tein samalla tavalla kuin ennenkin.
Paitsi...täytteen kahteen kertaa..
Ekalla yrityksellä soosasin reilusti sinappia sekaan, ja tajusin vasta liian myöhään, että sehän olis pitäny vetästä leivän pinnalle. Kyllä pisti ketuttamaan.
Kaupasta lisää aineita ja toinen yritys.

Aikani mietin mitä tehä Täyte nro 1:lle.
Tein siitä sitten suolaisia muffinsseja.
Ite en maistanut näitä, en tykkää lohesta, mutta kahden koemaistajan kommentit olivat positiivisia.
Muffinsseihin kannattaa laittaa reilusti tilliä ja pippuria, taikina pehmentää makuja.









Kakkua tehdessä ulkona oli vielä lumiset maisemat, mutta valitettavan äkkiä lumi vaihtui vesisateesen. Valkoista joulua oottelen, vielä toivo elää. :)









4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1,5dl maitoa
1dl juustoraastetta
2 kananmunaa
½dl öljyä
300g kylmäsavulohta
1dl tilliä mustapippuria
4rkl sinappia
200g kylmäsavulohituorejuustoa
mustapippuria
1rkl sitruunamehua
1 paprika

Sotke aineet sekaisin, laita muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15-20 minuuttia.








perjantai 7. marraskuuta 2014

Paholaisenkakku suklaaraidoilla


Meiltä ei tänä vuonnakaan päästä isänpäivänä onnittelemaan pappoja.
Jostain merkillisestä syystä olin laittanu itelleni pitkän päivän sunnuntaille.. eli viihdyn 07-21 työmaalla.
Isälleni lähti isänpäivälahjan kylkiäisiksi Paholaisen kakku, josta hän pitää kovasti.
Eli edellisen postauksen ohje, mutta vehnäjauhoista tehtynä.
Leivitykseen korppujauhoja ja päälle sulatin suklaata.
Pappa tykkäs. :)

Nyt pitäs mennä nuorimmaisen kanssa koristelemassa isänpäivän voileipäkakku ennenkun neiti lähtee kouluun ja minä iltavuoroon. :)