tiistai 30. syyskuuta 2014

Raksu-mummun piparkakut (kuulemma ne parhaat)






Tämä postaus kuuluis monen mielestä varmaankin sinne itsenäisyyspäivän tienoille, aikaisintaan marraskuulle.
Mutta koska mulle sysksyyn kuuluu jo varhaisessa vaiheessa jouluinen fiilis, niin en todellakaan aio pantata tätä siihen asti, että joulukalenterinluukkuja aletaan aukomaan.

Meillä siis leivottiin vuoden ensimmäisen piparit viikonloppuna. 
Lasten mielestä taikina oli herkullisinta mitä ollaan koskaan tehty, ja piparit ihan parhaita.
Taikina oli sopivan pehmeää ja helposti käsiteltävää.
Tupaan tuli ihana tuoksu, paitsi siitä yhestä pellillisestä jonka unohin uuniin..

Itselle tuli hyvä mieli kun pääsin testaamaan mummun aikanaan käyttämää reseptiä.
Lasten kanssa juteltiin mummusta, ja siitä mitä itse olen lapsena hänen kanssaan puuhaillut.
Ne muistot ovat sellaisia, jotka pysyvät rakkaina hetkinä mielessä.
Ja tenavista on hauska kuulla juttuja "vanhoista ajoista".
Hieman tunnen itseni vanhaksi, kun neiti miettii oliko mun lapsuudessa keksitty pyykkikonetta, sähkövatkainta, tai edes sähköä...




2 munaa
1dl sokeria
3dl siirappia
3dl sulatettua rasvaa (n.300g)
1dl piimää
1tl soodaa
2tl kanelia
2tl inkivääriä
1tl neilikkaa
n. 1l ohra- ja vehnäjauhoja (laitoin vain vehnäjauhoja)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita eri kipossa sooda osaan jauhoista.
Mausteet sekoitetaan siirappiin joka lämmitetään kattilassa.
Vatkaa siirappiseos kuohkeaksi.
Lisää siirappiseokseen muna-sokerivaahto. (Vatkasin vielä nämä sekaisin.)
Lisää vuorotellen sulatettu rasva, piimä ja osa jauhoista sekoittaen.
Lisää lopuksi jauhot joihin on sekoitettu sooda.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.

Leivo pipareiksi, paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 5minuuttia.












Ohje tästä taulusta josta postasin aiemmin.




Vielä ei kokonaisvaltaista jouluilua, mutta illalla on ihana viritellä kynttilöitä.
Päivällä aurinko paistaa siihen malliin, että ajatukset on jossain ihan muualla kuin joulussa. :)


sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Omenaraastepiirakka ja retkeilyä


 Jokin aika sitten kävin lasten ja siskojeni kanssa retkellä Kyrkösjärven maastossa.
Ohjelmassa vaahtokarkkien ja makkaranpaistoa, omenapiirakkaa (joista toisen oli yllärinä tehnyt ihana ystävä), pikkuisen kävelyä ja paljon hassuttelua. 
Huomasin yllättäen, että julkaisukelpoisia kuvia löytyi vain muutama... :)




Tätä piirakkaa oli muutama pala jälkkäriks Tomille, jolle ei omenatoscapiirakka kelvannu.

4dl sokeria
4 munaa
150 voita sulatettuna
2dl maitoa/kermaa
6dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Päälle runsaasti raastettua omenaa, kanelia ja sokeria.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sulta voi kattilassa, sekoita siihen maito.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
Sekoita kaikki aineet keskenään, levitä taikina leivipaperilla vuoratulle uunipellille.
Ripottele päälle paljon omenaraastetta, painele sitä vähän taikinaan. 
Ripsi viimeisenä kanelia ja sokeria.
Paista 175 asteessa uunin keskitasolla n. 30 minuuttia.















Kauniita maisemia, syksyisiä sieniä, käristyviä vaahtiksia, puolukoilla herkuttelua, kiipeilyä ja paljon iloista naurua. <3 p="">
Tai saattoivatpa ne muut luonnossaliikkujat ajatella, että sekopäät liikenteessä... ;)

















Puolukkakukkoset



Tänä vuonna puolukkasaalis jäi huonommaksi kuin koskaan. Siis meillä, en mä muiden saaliista tiedä...
Ilmeisesti heinäkuun hellekausi teki tepposensa, koska kukinnan perusteella marjoja olisi pitänyt tulla aivan hurjasti. Ja nyt sattui sitten niin että puolukan ja meidän poimuriemme tiet eivät kohdanneet samalla tavalla kuin edellisinä vuosina.
No, tällä mennään, ja onhan tuota sen verran pakastimessa, että alkuun päästään.

Näitä kukkosia olen tehnyt ennenkin, herkullisia.
Siis jos puolukka maistuu...


150g voita
1dl sokeria
1 muna
2dl vehnäjauhoja
2dl ruisjauhoja
1tl leivinjauhoja

Täyte:
7-8dl (400g) puolukoita
1½dl sokeria
½dl perunajauhoja
1-2tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri.
Lisää muna vatkaten.
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, sekoita taikinaan.
Ota taikinasta 1/3 erilleen kansia varten.
Jaa loppu taikina 12 osaan ja painele taikinapalat voidellut muffinssipellin syvennyksiin. (Laitoin silikoniset muffinssivuoat syvennyksii ja taikina niihin.)
Nosta muffinssipelti ja kansitaikina jääkaappiin kovettumaan.

Survo marjat.
Sekoita joukkoon sokeri, perunajauhot ja vaniljasokeri.
Lusikoi puolukkaseos pohjien päälle.
Jaa loppu taikina 12 osaan ja kauli tai taputtele paloista kannet kukkosille.
Painele reunat tiiviisti kiinni.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n.20 minuuttia.
Irrota jäähtyneet kukkoset pellistä.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
(Silikonivuoissa helpompi irroittaa, jos halua syödä lämpöisenä jäätelön kanssa.)






Valitettavasti jouduin laittamaan kommentointiin sen "todista että et ole robotti"- jutun.
Jostain syystä roskapostin määrä on lissäntynyt aivan tolkuttomaksi..
Ärsyttävää, mutta pakko oli.


Voi sen näinkin syödä. :)


lauantai 27. syyskuuta 2014

Peltipulla







Tämä ohje johon lapset rakastuivat, löytyi Kodin Onni- blogista, kiitos sinne!
Nopsa, helppo, eikä juurikaan sotke käsiä. ;)
Jere haluaa opetella tekemään tätä itse, kunhan äiti ensin muistaa käydä ostamassa kardemummaa...


4dl maitoa
50g hiivaa tai vajaa pussi kuivahiivaa
2tl kardemummaa
1-1½ tl suolaa
1½dl sokeria
11dl vehnäjauhoja
150g margariinia

Voiteluun kananmuna

Pinnalle voita ja raesokeria.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Lisää hiiva maitoon (tai kuivahiiva osaan jauhoja).
Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Sekoita osa jauhoista joukkoon.
Lisää sulatettu voi tai margariini ja lput jauhoista, sekoita tasaiseksi.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Levitä taikina jauhotetuin käsin ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia.

Voitele kananmunalla, painele taikinaan pieniä voin nokareita. 
Ripottele pinnalle raesokeria.


Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15-20 minuuttia.
Anna jäähtyä, leikkaa sitten paloiksi.











perjantai 26. syyskuuta 2014

Lasagne tavismakaronista


Ja mitäs tänään keittäis... ikuinen ongelma, johon ajoittain pitää hakea apua vaikkapa täältä netin syövereistä. 
Tämä ohje löytyi Hellapoliisilta, joka oli kylläkin käyttänyt autonrengasmakaroneja.
Meidän kaapista ei tähän hätään löytynyt muuta kuin tavallisia makaroneja, jotka ajoivat asiansa aivan hyvin.

Lasten mielestä tämä oli tosi hyvää.
Mies moitti hieman liian vähän maustetuksi.
Omasta mielestäni jauheliha soosi oli ihan ok, vaikka valkosipulin määrää olisi voinut lisätä tuohon joka ohjeessa on. Itse laitoin vain 2 kynttä.
Valkokastike oli mielestäni liian mautonta, joten maustoin sitä hieman oreganolla ja yrttisekoituksella. Mutta sitä soppaa olisi voinut maustaa vielä vähän raskaammalla kädellä, tai laittaa voimakkaamman makuista juustoa.
Tosin sitten tuo nuorempi väki olisi kai moittinut...? Ei kohin koskaan.

400-500g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
pippurisekoitusta
muutama rkl (3) vehnäjauhoja
1prk tomaattipyreetä
1 tetra paseerattua tomaattia
vettä
pizzamaustetta/basilikaa/oreganoa

Paista jaheliha. Lisää murskatu valkosipuli, sipulisilppu, suola ja pippurisekoitus.
Lisää hetken päästä vehnäjauhot, tomaattipyree, paseerattu tomaatti ja basilika tms.
Ana kastikkeen hautua levyllä kun valmistat juustokastikkeen.

Juustokastike

n 80g voita
n. 1dl vehnäjauhoja
n. litra maitoa
suolaa
(muskottipähkinää)
150-200g juustoraastetta

Sulata rasva kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita.
Lisää joukkoon maito, hauduta kypsäksi.
Lisää valmiiseen kastikkeeseen suola ja juustoraaste. Huomioi, että juustossa on myös suolaa.

Lado uunivuokaan kerroksitain jauhiskastiketta-juustokastiketta-makaroneja.
Jätä pinnalle kerros juustokastiketta.
Paista 200 asteessa vajaa tunti.
Kokeile makaronien kypsyyttä, niissä kestää hieman kauemmin kuin lasagnelevyissä.




Jauhelihakastiketta olen tehnyt spagetinkastikkeeksi.
Silloin laitoin ison tetran tomaattipyreetä, onkohan se sitten n. 5dl
ja 3-4 dl vettä.
Maistui kaikille. :)


Niin joo, koska roskapostia tulee aivan törkeät määrät, oli pakko laittaa kommentointiin se tunnistusjuttu. Henk.koht en tykkä yhtään siitä, mutta minkäs teet...
Mä hukun niihin roskakommentteihin.

Ihanaa syksyistä viikonioppua!

P.S. Jos sulla on hyviä, helppoja, suht nopeita ruokaohjeita, niin oon ihan superiloinen jos vinkkaat niistä mullekin! ;) 
Oma idealoota on typötyhjä..Lapset ottaa kohta asumuseron, kun pyöritän aina niitä samoja ruokalajeja...

maanantai 8. syyskuuta 2014

Tonnikalapiirakka




Eikö vaan olekin edustava kuva? ;)
En muistanu napata kuvaa heti uunista otetusta piirakasta, hetken päästä se olikin jo myöhäistä...
Toisaalta, tämä kuvaa hyvin tuotteen menekkiä. Maistui.

Ohje on Kinuskikissalta.
Muokkasin sitä sen mukaan mitä aineita kaapissa oli, suluissa käyttämäni.

125 g margariinia (voita)
3 dl vehnäjauhoja
½ dl vettä

Täyte:
2 tlk tonnikalapaloja öljyssä (vedessä)
1 ruukku tuoretta tilliä (ruohosipulia)

Päälle:
2 dl kevytkermaa (Valio Crea, Kolme sipulia)
1 dl vettä
2 kananmunaa
3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria



Nypi margariini ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Valuta tonnikalasta ylimääräinen öljy ja levitä piiraspohjalle. Silppua päälle tilli. Sekoita kulhossa kerma, vesi, munat ja mausteet. Kaada vuokaan ja kypsennä 200 asteessa 30-35 minuuttia (suojaa foliolla pinnan saatua sopivasti väriä).

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Helppo peltileipä


Syysflunssa yllätti, oikeen kuumeen kanssa.
Nyt on siis ollut aikaa istua koneella tutkimassa kertyneitä kuvia. Vieläkö löydän kuviin kuuluvat reseptit... 
Minkä takia en voi heti tehdä postauksia, niin ei olisi tätäkään ongelmaa..?


Meillä on suorastaan epänormaalin hiljaista; mies ja lapset lähtivät puolukkaan, minä kökötän viltti hartioilla sisällä. 
Ulkona sumu alkaa hälvetä ja aurinko paistaa.
Kosteaan ja sumuiseen syysaamuun sopiikin hyvin tämän simppelin leivän ohje.
Keiton kaveriksi lämmintä leipää, karkoittamaan kylmyyttä.


5dl vettä
2tl sokeria tai hunajaa
1tl suolaa
3dl kaurahiutaleita¨
1dl grahamjauhoja
1pss kuivahiivaa
6-7dl rouheisia sämpyläjauhoja
½dl öljyä

Voiteluun vettä, pinnalle siemeniä ja/tai leseitä.

Lämmitä vesi hiemän kättä lämpöisemmäksi (42astetta).
Sekoita veteen sokeri, suola, kaurahiutaleet, grahamjauho ja kuivahiiva.
Kaada joukkoon öljy ja sekoita tasaiseksi.

Kuoa taikina pellille leivinpaperin päälle.
Ripottele pintaan vähän jauhoja ja painele taikina levyksi, n. 30x35cm.
Kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla n. 40 minuuttia.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Leikkaa kohonnut levy taikinapyörällä ruuduiksi.
Voitele vedellä ja ripottele niille leseitä ja siemeniä.

Paista uunin keskitasossa n. 15 minuuttia.





lauantai 6. syyskuuta 2014

Pitaleivät


Välillä ruuanlaitto tökkii (vielä enemmän kuin normaalisti). Ei ehi, ei jaksa, ei kerta kaikkiaan pätkääkään huvita.
Silloin pitaleivät ovat kiva päivän pelastus.
Ja helposti oman maun mukaan muokattavissa.


Näihin laitettiin paistettua broilerin rintafilettä, sipulia, tomaattia, kurkkua, paistettua halloumijuustoa.
Tuo kielen näköinen roikkuva juttu on kurkkumajoneesia. :)


perjantai 5. syyskuuta 2014

Lempi-mummun kanelikakku


Viime jouluna sain joulupukilta veljen vaimon ihanasti ideoiman lahjan.
Hän oli tulostanut kankaalle yhden reseptin kummaltakin mummultani ja tehnyt ne tauluiksi.
Mun mielestä nämä on aivan ihanat, ja tuovat keittiöön pienet palat rakkaista mummuista.
Jo käsiala tuo monet muistot mieleen.
Tosi ärsyttäviä vaan kuvata, aina heijastaa... 



Jokin aika sitten testasin tätä Lempi-mummun reseptiä.
Kuten kahvikakuissa yleensäkin, tämänkin maku paranee ajan kanssa.
Lapsetkin huomasivat että sama kakku oli seuraavana päivänä paremmin maustunutta kuin ensimmäisenä. :)
Varsinkin esikoisen mielestä tämä oli parhaita tekemiäni kahvikakkuja.

Lähempänä joulua kokeilla Raksu-mummun piparkakkuohjetta.




3 munaa
2 dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl kanelia
100g voita
1dl vettä (laitoin maitoa)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sulata voi.
Sekoita jauhoseos vuorotellen voisulan ja veden tai maidon kanssa.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Paista alatasolla 175 asteessa  n.50-60 minuuttia.