torstai 28. helmikuuta 2013

Puolukkakakku


Jostain lehdestä olen aikoja sitten ottanut talteen puolukkakakun ohjeen.
Ja koska talvi alkaa olla voiton puolella ja pakastimessa on edelleen melkoinen määrä puolukoita niin täytyyhän niitä ruveta tuhoamaan muullakin tavalla kuin aamujogurtin seassa...

Alkuperäinen ohje on tavisjauhoille, laitoin tilalle saman määrän Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta.
Mausteista ei (tietenkään) löytyny kaikkea mitä reseptissä lukee...oliskohan aika tehä perusteellinen inventaario. Laitoin sitten kanelia, kaakaojauhetta ja hieman kardemummaa.

Maku oli, ylläripylläri, melko puolukkainen.
Koska ite pidän kyseisestä marjasta, ei ollu mulle ongelma. Jälkeenpäin tajusin, että tähän taikinaan olis voinut lurauttaa sekaan myös kinuskikastiketta makua pehmentämään.

5½ dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
2tl inkivääriä
1 rkl kanelia
 1rkl neilikkaa
2 tl leivinjauhetta
2 dl kevytkermaa (tai maitoa)
2½ dl puolukkasurvosta
1 dl voisulaa

Voitele ja jauhota 2 litran kakkuvuoka.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Kaada joukkon puolukkasurvos, kerma ja jäähtynyt voisula.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi, kaada kakkuvuokaan.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 1h.



keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Ruisleipäkokeiluja


Mulla on hirmuinen tarve opetella tekemään itse ruisleipää.
Lapsena olin lomilla paljon mummulassa ja mummu leipoi pitkään itse leivät. Mäkin sain aina olla apuna ja voi miten hyvää se lämmin itsetehty leipä onkaan!
Rakkaudella muistelen niitä yhteisiä leipomishetkiä, ja muita puuhia.
 Mua on siunattu kahdella ihanalla mummulla.
Aloitin soittamalla mummulle, muistaisiko tarkempia juurenteko-ohjeita.
Kyllähän niitä tuli, suurpiirteisiä sellaisia. Kyse on ihmisestä, joka ei varmaan koskaan ole desimitan kanssa leipätaikinaansa tehnyt. Ja mä taas olen vielä aloittelija tässä hommassa. :)
Mummulla oli vankka usko että kyllä mä osaan. "Sulla on järki päässäs, kyllä siitä hyvä tulee." 
Kiitos, mummurakas, kauniista sanoista.
Tuosta järjestä voidaan kyllä olla monta mieltä..;)

No joo, mummu on tehnyt leipää hiivajuurella. 
Mä ajattelin kokeilla hiivattomalla, mutta sitten kaupassa osui silmään tälläinen pussi:

Eli Ruisleipäaines- jauhoja. seos sisältää juuren yms, ja pussin kyljessä on ohje.Tarvitaan vain vettä, hiivaa ja ko. pussi jauhoja. 
Lopputulos oli aivan hyvä, kaikille maistui.

Seuraavaksi googlettelin ja tulin siihen tulokseen, että ohjeita ja tapoja tehdä ruisleipää on yhtäpaljon kuin leipojiakin. 
Jonkun mielestä hiiva ei kuulu asiaan missään tapauksessa, toiset vannovat pelkän ruisjauhon nimeen, toiset tykkäävät lisätä hiivaleipä- tai vehnäjauhoja... Jonkin ohjeen mukaan juuren lämpötilan tulisi pysyä koko ajan 26-28 asteessa... 
APUA! Ei kai tämän pitänyt avaruustiedettä olla?
Muistelisin että mummu, jolla oli se juuri siinä taikina-astiassa, laittoi siihen lämmintä vettä, jauhoja ja hiivaa ja nosti törpön piisin päälle. Aamulla lisää jauhoja ja leivottiin. Eikä kukaan sohinut lämpömittarilla.

En teilaa tuota lämpöjuttua, mutta mä oon liian laiska mittaileman taikinan lämpöä.. 
Joten päättelin, että harjoitellaan ja katotaan kuinka käy. Roskiksessa on tilaa, jos menee ihan pilalle.

Oppia otin mm. täältä ja täältä.
Kannattaa kurkata nuo linkit. Ensimmäisestä löytyy vaihekuvia joita en itse muistanut täpinöissäni ottaa. 
Ja tuosta toisesta löytyy perusohje erilaisten juurten tekoon .

Itse aloitin ostamalla mielestäni hyvää leipää, ilman säilöntä- ja lisäaineita. En tiedä onko niillä taikaa, mutta sellaisen valitsin.

Murensin 4 palaa kuivaa leipää lämpöiseen veteen, n. 1 litra.
Sitten sekoitin joukkoon niin paljon ruisjauhoja, että seoksesta tuli velli.
Peitin törpön leivinliinoilla ja nostin takan päälle.
En tiedä oliko vika siinä ettei takka ollut vielä lämmin sieltä ylhäältä, mutta iltaan mennessä taikinalle ei ollut tapahtunut yhtään mitään, vaikka kävin välillä vispaamassa mössöä.
Siinä vaiheessa heitin sekaan vähän lämmintä vettä ja ruisjauhoja, takkakin oli jo ylös asti lämmin. Ja ihme ja kumma, aamulla taikina kuohui!
Aamupäivällä lisäsin taikinaan pari desiä vettä ja sopivasti ruisjauhoja.
(Mikä hemmetin ohje tämäkin nyt sitten on...?)
Laitoin liinan päälle ja jonkun tunnin päästä leivoin ne leiviksi.
Paistoin 250 asteessa n. 20 minuuttia.
Ja hyvä tuli.
Herkkämahainenkin kehui, ei turvotusta eikä närästystä!

Se mikä mua tässä vaivas, oli se, että haluaisin leivän kohovan vähän enemmän. Tästä tuli nyt hieman jälkiuunileipä-tyyppistä.
Ja ennen pakastusta kannattaa ehdottomasti halkaista.

Pakastin sitten myös pari n. 100g könttiä juurta ja ainakin toisen sain elvyteltyä seuraavalla leipomiskerralla.

Täysin tyytyväinen en vielä ole, joten kokeilut jatkukoot, inspiraation iskiessä.
Ehkäpä jonain päivänä saan tehtyä tarpeksi kohonnutta leipää. 
Valitettavasti juurelle kävi huonosti...
Joskus voisi tosiaan leipomosta kysäistä, myyvätkö juurta.
ne Ruohonjuuri-kaupat ovat vähän turhan kaukana meiltä katottuina. 

Mutta mielelläni otan asiaan liittyviä neuvoja vastaan. :)


tiistai 26. helmikuuta 2013

Mansikkamuffinssit


Vierasvarat oli taas kerran lopussa, joten ei muuta kuin muffinsseja kehiin.
Ohje tuttu, turvallinen ja nopea.
Tällä kerralla seassa n. 170g mansikkasuklaata ja reilu desi pilkottuja mansikoita.
Kommentit vaihtelivat "taivaallisista" tähän "YÖK! Miks täällä on jotain hilloa???"
Että joopa joo, makuja on monia... Eräs haluais vaan suklaalla maustettuja.

Viime kesänä hmastrattiin mansikoita niin paljon että niitä on vieläkin mukavasti pakastimessa, vaikka niitä on surutta syötykin.
Olemme jo useampana kesänä hakeneet mansikat tilalta jossa ei käytetä mitää myrkkyjä tai torjunta-aineita.
Viime kesänä kaikki kolme lasta olivat mukana poimimassa mansikoita ja oli kiva kuunnella kun talvella näitä syödessä tenavat huomasivat itekin miten homma kannatti. Noukkiessa hippasen ärsytti hyttyset, mutta lopputulos palkitsi. :)
Osan kyllä mummo toi lahjaksi, valmiiksi poimittuina. <3 br="" nbsp="">




maanantai 25. helmikuuta 2013

Suolapähkinäbrownie


Ystävältä sain ohjeen tähän herkkuun, jonka kalorimääriä ei parane edes ajatella.
Ulkonäkö ei hurmaa, maku kylläkin. 
 Vaikka mun suuhuni olis ehkä kuitenkin tumman suklaan tilalla toiminut paremmin maitosuklaa. Pähkinöissäkin hieman oikaisin...kotona oli suolapähkinöitä eikä suuremmin kauppareissu houkutellut, joten sujuvasti unohdin nuo muut lajit.
Tuntuu että kaupassa saa muutenkin juosta ihan jatkuvasti...



Vaniljajäätelö sopii tähän kuin nenä päähän. Jäi kuvaamatta se annos, jossa oli myös kiiwiä, nams.

120-130g tummaa suklaata
120g voita
2 munaa
100g (n.2dl) ruokokidesokeria 
100g saksanpähkinöitä tai pecanpähkinöitä
50g suolapähkinöitä
100g (n.vajaa 2dl) tomusokeria
120g (vajaa 2 dl) vehnäjauhoja

Sulata voi ja suklaa.
Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi.
Sekoita vaahtoon suklaa-voiseos.
Sekoita tomusokeri ja vehnäjauhot keskenään, siivilöi ne suklaa-vaahtoseokseen.
Lisää rouhitut pähkinät, sekoita kevyesti.
Paista halk. 20 cm irtopohjavuoassa jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi, 
200 asteessa alatasolla n. 15-18 minuuttia.



Näyttää vähän lehmän läjältä... Kovettuu kyllä jääkaapissa, sitten tästä voi halutessaan leikata suklaapatukan tapaisia paloja.



sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Hapatettu lohkoleipä




Kotiliesi (1/27.12.2012) piti sisällään mm tämän herkun.
Ohje on hyvin yksinkertainen, aikaa menee nostattamiseen.
Jos omistaa hapanleivänjuurta, leivän voi tehdä perinteisestä hapanleipätaikinasta.
Lehdessä mainitaan että kuivattua juurtaa myydään esim Ruohonjuuren myymälöissä.
Enpä ole moisesta kaupasta ennen kuullutkaa, pitää kai googlata missä olis lähin putiikki.
Onko teillä kokemusta kaupasta ostetusta leivänjuuresta? Toimiiko?

Meillä tämä eväs meni kuin kuumille kiville. Mies ja lapset tykkäs kovasti ja siskoni oli aivan innoissaan leipäpalasista.
Maku on vahva. Jos kärsii närästyksestä, voisin kuvitella ettei tarvi monta palaa syödä saadakseen oireita
Osa palasista pääsi pakastimeen. Niitä on sitten kiva ottaa mikron kautta kun tekee mieli tuoretta leipää.


9dl kädenlämpöistä vettä
2 hapankorppua
25g hiivaa
n. 16dl Myllärin ruisleipäainesta

jauhotukseen ruisjauhoja

Murenna hapankorput ja hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää ruisleipäaines erissä ja vaivaa taikina sopivaksi. PEhmeämmäksi kuin vehnätaikina.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota 1h30 min esim mikrossa.

Painele taikina jauhoisin käsin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Pistele pinta haarukalla ja leikkaa levy taikina pyörällä lohkoihin.
Kohota taikinaa vielä n. puoli tuntia.
Kostuta pintaa vedellä, paista 225 asteessa 20-30 minuuttia keskitasolla.



Uuniin menossa.



Nyt sitten lumitöihin ja sitten iltavuoroon.
Leppoisaa sunnuntaita kaikille!


perjantai 8. helmikuuta 2013

Belvita Breakfast - Buzzadorjuttuja


Buzzador toiminnasta olen kirjoittanut aiemminkin.
Eli kyseinen juttu on täysin maksutonta. 
Rekisteröityminen tapahtuu netissä, jonkin ajan kuluttua sähköpostiin tulee kampanjakutsu. Jos haluat mukaan kyseiseen kampanjaan, ilmottaudut siihen. Kampanjaan valituille tulee ilmoitus ja tuotteet saa hakea postista.
Tiivistetysti: Pääset testaamaan tuotteita ja jakamaan niitä ystävillesi.
Tarkoitus on että kerrot hieman mitä tuotteista luvataan ja ystäväsi sanoo sinulle mielipiteensä. 
Netin kautta annat palautetta tuotteesta.
Nopeaa ja helppoa. :)

Jos kiinnostaa, niin mm tämän linkin kautta voi rekisteröityä.
Rekisteröityessä kysytään henkilön kiinnostuksen kohteita, ja kamppanjoita tarjotaan sen perusteella. 

Tällä kertaa tuli monta pakettia aamukeksejä.
Esitteessä luvataan että keksit vapauttavat hiilihydraatteja hitaasti ja tasaisesti 4 tunnin ajan, joten ne sopivat osaksi terveellistä aamupalaa.

Makuina Vilja&Maito, Hunaja&Pähkinä ja täytekeksi Jogurtti.

Tuossa ylimmässä kuvassa olevat annokset menivät lapsille välipalaksi.


Tässä taas keksi osana iltapalaa.

Hyviähän nuo ovat. Lapset tykkää tosi paljon.
Tosin 8v sanoi, etteä ei näitä kyllä pelkästään voi aamupalana käyttää.  :) 
Ja samaa mieltä oon minäkin.
Mun mielestä loistavia ottaa mukaan vaikka reissuun lapsille,
parempia kuin suklaiset välipalakeksit.
Tai itselle kahvitautolle teen kanssa, kun tekee mieli jotain hyväskää.
Itse kyllä miellän tälläiset enemmänkin herkutteluun kuin aamupalaan. 
Mumtta tietenkin, jos itsellä kova kiire, niin jogurtti jakeksi olis kai ok.



Belvitan tuotteista lisää täällä, keksihyllyssä.



keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Tumma suklaakakku


Tämä kakku oli kokeilussa parisen viikkoa sitten. 
Tarkoitus oli ottaa kuvia myös sisuksesta, eli leikatusta palasta, mutta toisin kävi...
Jere otti nämä kuvat, ja antoi kameran mulle niin vauhdikkaasti että se putos laattalattialle ja pomppas siitä pari kertaa enen kun ehdin kissaa sanoa. Se oli sitten sen kameran loppu. Kuvat onneks saatiin ulos, ja mies tilas uuden kameran. Ja Jere vietti illan ruuvaten vanhaa.
(Onneks se uuden tilaaminen ei ollu mun hommani...inhoan klikkailla aina vaan uusia nettisivuja ja vertaillavertaillavertailla...unohan aina että mitä olinkaan vertaamassa ja mihin.)


Mulla ei oikeen oo muistikuvaa että mistä oon tämän ohjeen saanu, työlaukusta se lappu löyty, joten kai sieltä joltain?
Hyvä ohje, pohja nousi hyvin ja oli mehevä.
 Mutta seuraavalla kerralla lisään taikinaan suklaarouhetta ja halkaisen pohjan. 
Väliin jotain herkullista mössöä.

1prk rahkaa
150g voita sulatettuna
2 munaa
½dl maitoa
4dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1½tl soodaa 
1tl suolaa
3/4dl kaakaojauhetta
5dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset keskenään.
Kaada taikina 24cm irtopohjavuokaan. (Alkuperäisessä ohjeessa myös rengasvuoka käy. Sitä en vielä kokeillut.)
Paista alimmalla tasolla 175 asteessa n. 60 minuuttia.

Kuorrutukseen 200g suklaata ja 50g voita, jotka sulatetaan yhdessä, sekoitetaan ja kaadetaan kakun päälle.
Koristelu maun mukaan.



perjantai 1. helmikuuta 2013

Valkosipulisämpylät




 Talvi inspiroi kaikkeen tavalliseen ja tylsään leivontaan. 
Sämpylät eivät ole millään tavalla erikoisia tai näyttäviä,
mutta niin hyviä!
Valkosipulilla höystettyinä en ollut aiemmin kokeillut, mutta kannatti.
Teen toistekin.



5dl maitoa
1pss kuivahiivaa
1-2 tl suolaa
1,5 rkl siirappia
½dl öljyä
1½dl ruisleseitä
  10-11dl sämpyläjauhoja (ite en mittaa jauhojen määrää, laitan niin paljon että taikina tuntuu hyvältä.)
2 valkosipulinkynttä
ropsaus valkosipulijauhetta


Laita kulhoon pari desiä jauhoista, leseet, kuivahiiva, suola ja sokeri. Kaada sekaan lämmitetty maito (n.+42asteinen). Vatkaa seosta voimakkaasti. Lisää puserretut valkosipulin kynnet ja valkosipulijauhe, lisää loput jauhoista vähitellen . Viimeisenä öljy. Vaivaa taikina niin että ainekset menevät kunnolla sekaisin. Peitä kulho ja laita esim mikroon (siellä ei ole vetoa) kohoamaan 30 minuutiksi.
Leivo taikinasta pieniä sämpylöitä. Laita pellille ja anna kohota liinalla peittettynä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. 





 Illalla on ihana hörpätä teetä sämpylän kanssa.